bilde

Livssynsformidling, som forkynnelsen er, har en naturlig og viktig plass hos NRK

sep 13, 2022

  • Facebook
  • Twitter

Av Jarle Haugland

Daglig leder, 

Tro & Medier

Takk til Christian Lomsdalen for sin respons i Dagenmin kommentar om forkynnelsens plass i NRK.  

Først litt selvkritikk: Jeg brukte begrepet «det livssynstomme rommet». Det er et dårlig begrep, fordi det ikke finnes et slikt rom. Alle mennesker har et livssyn, og dette er så dypt forankret i oss at det preger alt vi gjør. Dette preger også de ansatte i NRK, og kanalen verken kan eller skal være «livssynstomt».  

Dette forteller oss også hvor viktig livssyn som tema er i medielandskapet, og at dette ikke kan neglisjeres eller overlates til private eller kommersielle aktører å ta seg av. Vi trenger både livssynsformidling og livssynsjournalistikk for å forstå oss selv og samfunnet, og dette er svært viktige deler av NRKs oppdrag. 

Så står jeg fast på at NRK bedriver svært mye annet enn journalistikk. I strid med hva Lomsdalen tror, så ser jeg mye på sport; jeg er nok over snittet sportsinteressert. Og den journalistikken jeg ser når Johannes Høstflot Klæbo kjemper om gull i ski-VM eller når NRK sender en fotballandskamp med det norske landslaget, er verken kritisk eller objektiv. Den preges i større grad av stor begeistring og til tider nesegrus beundring for våre sportshelter – selvsagt med journalistikkens analyse og kritiske blikk i for- eller etterkant av sportsbegivenheten. Så om NRKs dekning av sport kan danne mal for formidling av kristen tro, vil vi få mye Jesusglede og trosbegeistring i allmennkanalen fremover.  

Og, jo, NRK sender en rekke filmer, serier og konserter uten redaksjonell omtale. Det ligger selvsagt en redaksjonell vurdering bak hva som formidles, slik også livssynsredaksjonen foretar redaksjonelle vurderinger av for eksempel innholdet i Morgenandakten. Derfor mener jeg at debatten er tjent med å parkere argumentet om at NRK kun bedriver journalistikk og dermed ikke kan formidle forkynnelse. 

For øvrig ligger fjorårets landsmøtetale til både SP og Frp ute på NRKs nettspiller. Her videreformidles hele talene uavbrutt, med sine politiske budskap – men selvsagt med kritisk journalistikk i for- eller etterkant. Det kunne vært spennende å utforske dette også i livssynsformidlingen, med analyser, debatter eller kommentarer for eksempel i forbindelse med prestens tale på tv-gudstjenesten. 

Så kan vi gjerne, i neste omgang, gå videre på den viktige debatten om hvilke livssyn som naturlig bør få plass for sin forkynnelse hos allmennkringkasteren. Det er ikke automatisk gitt hva konklusjonen er her. Men først mener jeg vi må kunne konkludere med at forkynnelse både har en naturlig og viktig plass hos NRK. 

 

Bilde: NRK

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This