Hva barna får med seg er ikke bare et spørsmål om tidsbruk. Like viktig, eller enda viktigere, er innholdet som formidles: verdiene og virkelighetsforståelsen – det underliggende livssynet. Hva gjør det med barna?
«Alle fortellinger er undervisning, enten fortelleren gjør det bevisst eller ikke. De er med på å skape verdenen vi lever i. De lærer oss moralen vi følger», sier Philip Pullman. Han er forfatter av barnebøkene om Den mørke materien som inneholder mye religionskritikk.
Dette utfordrer meg som forelder til å være mer bevisst på hva barna preges av. Det er spesielt tre områder som kolliderer med det kristne livssynet:
1. Gud er fraværende
Det er mye magi i barne-tv, men få henvisninger til en Gud som står bak det hele. Barna tilbringer med andre ord mye tid i et univers der Gud ikke eksisterer.
2. «Alt går bra til slutt…»
Vi har det beste i vente, men her på jorda kan vi ikke forvente fullkommen lykke.
3. Materialisme og rikdom hylles
Det er lett å overse denne utfordringen siden vi lever i en materialistisk kultur.
Vi hyller også gjerne menneskene som fremstår som «vellykkede» eller «vinnere» i ulike programmer.
Å imøtegå dette kan virke overveldende. Et sted å begynne er å sette seg ned med barna, spørre hva de ser på eller spiller – og delta. Disse spørsmålene kan være nyttige å ta med seg:
Hva stemmer overens med Bibelen? Hva kolliderer med Bibelen?
Vi lever ikke i en ideell verden og vil aldri lykkes hundre prosent med oppdragelse på den ene eller andre måten. Derfor må vi også være rause med oss selv. Å begynne i det små kan likevel gjøre en utrolig stor forskjell på sikt.