"Norske menn betaler for å laste ned videoer der barn blir utsatt for grove overgrep. De er det siste leddet i en industri hvor råvarene er misbruk av barn. De tror de er usynlige, men vi har funnet dem."
Slik innleder VG sin artikkelserie "Nedlasterne" der de avdekker hvordan norske menn er en del av en brutal volds-industri. Vi får i innblikk i hvordan VG i ti måneder systematisk har arbeidet for kartlegge og avdekke historiene, og i tillegg får vi møte, i anonym form, ti av mennene som er nedlastere. Noen av dem erkjenner, noen bortforklarer, tre benekter.
– I Vær-Varsom-plakaten står det om pressens samfunnsrolle at de blant annet skal "avdekke kritikkverdige forhold" og "beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre". Med sin artikkelserie har VG tatt dette samfunnsoppdraget på alvor. De har avdekket et av de mørkeste områdene i samfunnet vårt og satt søkelyset på grusomhetene barn opplever. I en tid med krevende økonomiske tider for pressen, er det prisverdig at VG her prioriterer ressursene på en så viktig og vond sak, sier Jarle Haugland, daglig leder i Familie & Medier.
I tillegg til tekst-artikkel kan man også på nettsidene til VG se en videodokumentar om hvordan arbeidet har foregått. Her får man også møte, og høre, flere av nedlasterne.
I en oppfølgingssak med ansvarlige politikere, uttrykker mange både sorg og smerte over det VG har avdekket. Samtidig innrømmes det av flere at viljen og ordene har vært større enn evnen til å handle.
– Vi vil gjerne utfordre VG til å følge opp disse sakene med å holde myndighetene enda mer ansvarlige for å gjøre dette til et prioritert område i sitt arbeid. Det er for svakt at Kripos uttaler at de ikke har midler til å prioritere dette, og det er dypt alvorlig når Kaja Hegg i Redd Barna sier: "Det mangler politisk interesse for å gjøre noe".