I 1. Krønikebok 12:32 står det: “Av Issakars barn kom det menn som forsto seg på tidene, så de visste hva Israel hadde å gjøre”. Vi i Tro & Medier mener det er viktig å være bevisst på hva som rører seg i medielandskapet, og derfor har vi lagd en oversikt over innhold som kan være nyttig å kjenne til som kristen og mediebruker fra den siste uka. Det betyr ikke at vi oppfordrer eller går god for alt innholdet som nevnes, men vi tror det kan være nyttig å være klar over det likevel.
Les forrige ukes Fikk du med deg dette? her.
Mathias sier nei til abort i Jesu navn
7. september publiserte Klassekampen reportasjen «Mathias sier nei til abort i Jesu navn». I artikkelen blir vi kjent med Mathias Bråthen, som er på sitt femte år i medisinstudiet. Han er en del av Lukas, en forening for kristne medisinstudenter, og vil være en motkultur til dem som jobber for å utvide abortgrensen:
– Når man snakker om abort, er det barnets hensyn jeg vil løfte fram. Det blir ikke gjort ved en abort, uttaler medisinstudenten til Klassekampen.
Vi i Tro & Medier synes det er beundringsverdig hvordan Mathias våger å stå stødig og frimodig frem i en riksavis med en overbevisning som for mange kan oppleves som motkulturell. Det krever både styrke og integritet å løfte barnets perspektiv i dagens samfunnsdebatt.
Nettavisen-redaktør: – Jesus Christ Superstar viser at kristendommen har forandret seg
I en kommentar fra Nettavisen 7. september skriver Erik Stephansen, politisk redaktør i Nettavisen, at det mest bemerkelsesverdige med den nye oppsetningen av «Jesus Christ Superstar» ikke er selve stykket, men hvordan vi som samfunn reagerer på den. Han mener de manglende reaksjonene på stykket tyder på at «kristendommen og oppfatningen av den har tilpasset seg vår moderne tid».
Les hele kommentaren her: Fra knyttneve til familiekos
Klikk.no: Holdt på å dø i bussulykke, ble reddet av Jesus
Faksimile: Stavanger Aftenblad
12. september publiserte klikk.no den hjerteskjærende og gripende historien om den tidligere russen Irene Ølberg, som møtte Jesus under en bussulykke på Sørlandet.
– Jeg tenkte «nå dør jeg». Jeg klarte ikke å kjempe mer. Da hørte jeg en stemme som sa: «Legg ditt liv i mine hender, så skal du bli frelst». Jeg ropte «ja» og følte at jeg ble løftet til overflaten i en luftboble, forteller Irene til klikk.no.
Hun overlevde ulykken og valgte å følge Jesus. Hvert år, når russetiden nærmer seg, ber hun for at alt skal gå bra med russen, og at ingen ulykker skal skje.
Leserinnlegg om det å være skapt i Guds bilde i Klassekampen
K. Mitch Hodge/Unsplash
Hva skjer når menneskets verdi ikke lenger forankres i den kristne fortellingen? Dette spørsmålet stiller Eivor Andersen Oftestad, forfatter og professor i kristendomshistorie ved Høgskolen i Innlandet, i et leserinnlegg publisert i Klassekampen 12. september.
I artikkelen deler Oftestad en gripende historie om en pensjonert sykepleier som opplevde Jesu nærvær mens hun stelte en eldre dement mann. Jesus sa til sykepleieren:
– Det du gjør mot denne mannen, gjør du mot meg.
For Oftestad reiser sykepleierens fortelling et spørsmål: Hva skjer når menneskets verdi ikke lenger forankres i å være skapt i Guds bilde?
Ny kinofilm: Quislings siste dager
Fredag 13. september er det premiere på «Quislings siste dager». I filmen blir Vidkun Quisling, som er ansvarlig for et av de største svikene i norsk historie under den nazistiske okkupasjonen, konfrontert med sine handlinger og sin ideologi. I hovedrollen som landssvikeren Vidkun Quisling finner vi Gard B. Eidsvold, mens Erik Poppe, kjent for filmer som «Kongens Nei» (2016), «Utøya 22. juli» (2018), «Per Fugelli – siste resept» (2018) og «Utvandrerne» (2021), står for regien.
Les Damaris sin omtale av Erik Poppes nye film her.