– Jeg er redd vi ikke vil føle oss trygge hvis vi drar tilbake til Qaraqosh, sier en av de som flyktet fra byen.
Sammen med mange andre forlot han Qaraqosh da IS angrep byen 7.august i fjor. «Verdens eldste kirkesamfunn er i ferd med å forsvinne», skriver Morgenbladet i reportasjen «Iraks siste kristne» (13.-19.februar), av journalisten Maren Næss Olsen.
Tidligere har journalisten Klaus Wivel selv reist til Gaza, Libanon, Egypt og Irak for å se hva som skjer, etter å ha skrevet et åpent brev til den daværende danske utenriksministeren i 2011. I brevet stilte han spørsmålet om hva de hadde tenkt å gjøre med at prester ble likvidert, gudshus brent ned og kristne tvunget i landflyktighet. Wivel fikk aldri svar. I et intervju med Vårt Land forteller han at han ønsket å sette temaet på agendaen, gjennom boken Den siste nattverd.
Like før jul skrev Per Edgar Kokkvold i Aftenposten om temaet, på bakgrunn av boken til Wivel.
– Jeg forstår ikke hvorfor de omfattende overgrepene som ble begått mot kristne etter «den arabiske våren», var så sterkt underkommunisert, for ikke å si så godt som unevnt i mange norske og andre vestlige medier.
Familie & Medier har tidligere etterlyst at dette temaet får mer plass, både i mediene og politisk.
– Forfulgte kristne er et oversett tema i mediene, og vi er glad for at Morgenbladet har laget en grundig og god reportasje, sier Linda Askeland i Familie & Medier.
– Det er ikke noe nytt at mennesker blir forfulgt og drept for sin tro. Dette er brudd på menneskerettighetene som skjer daglig i hele verden, og som norske medier i altfor liten grad har fokusert på. Jeg håper og tror at tematikken rundt religionsfrihet og forfølgelse på grunn av tro nå blir tatt grundig tak i videre, både i mediene og på det politiske plan, sier Askeland. Hun mener å ha sett et økende fokus på dette det siste året.