– En av mine største drømmer er å fylle markedet med kristne filmskapere som forteller historier som peker mot Gud, forteller filmskaper Ole-André Rønneberg til Tro & Medier.
40-åringen fra Sula, en liten øy sør for Ålesund, jobber på spreng for å få på plass midlene han trenger for å starte filmingen av hans nye spillefilm “Kommandør Frank”.
– Mesteparten av castingen er på plass, og vi har skrevet ferdig sjette utkast av manuset, som vi er fornøyd med. Nå gjenstår det bare å få ferdig det finansielle, forklarer sunnmøringen.
Kanskje kan hans nyeste prosjekt være en liten brikke i den store visjonen han har for filmbransjen.
– Lett å begynne å tvile på seg selv
Ole-André er én av tre som mottok mediestipendet 2024 fra oss i Tro & Medier. Filmskaperen legger ikke skjul på at støtten betyr mye for ham.
– Med et budsjett på åtte millioner kroner er det mye som må på plass for å realisere et så stort prosjekt, og det kan være lett å begynne å tvile på både seg selv og hele prosjektet.
– Da er det godt å vite at det er folk som støtter meg og tror på det jeg driver med, uttrykker Rønneberg ydmykt.
Han setter spesielt pris på alle menneskene som ber for ham.
– Jeg er veldig takknemlig for all støtten jeg har fått, og jeg tror det er mye kraft i all bønnene som har blitt gjort for prosjektet og for meg, sier sunnmøringen.
En barndomsdrøm
Helt siden Rønneberg var ung, har han vært interessert i filmer og hvordan de lages.
– Jeg husker jeg brukte mye tid på å lage filmer med barndomsvennene mine og så ofte på behind-the-scenes-klippene på DVD-ene hjemme for å lære om filmbransjen, minnes Rønneberg.
Interessen for film fortsatte å utvikle seg med alderen, og i 2006 flyttet han til Hamar for å studere film.
– Der fant jeg andre som også var interessert i film. Jeg begynte å skrive manus og lage kortfilmer. Nå, nesten 20 år senere, er jeg i gang med å lage min første spillefilm, forteller Rønneberg entusiastisk.
Å lære å gå på vann
Rønnebergs debutfilm, “Kommandør Frank”, er en komedie som handler om 27-årige Frank som bor med moren sin og drømmer om å reise til verdensrommet. Problemet er at Frank aldri har tatt fergen fra øya der han kommer fra. Når moren til Frank en dag må reise vekk, er det opp til Frank å ta sine første skritt mot å bli den mannen han aldri har prøvd å være.
– Et tilbakevendende tema for meg er å ta steget ut av komfortsonen. Akkurat som med Frank, kan vi kristne ofte sitte i båten mens Jesus egentlig kaller oss ut på vannet. Det er ikke meningen at vi skal sitte i båten. Vi skal leve ute på vannet og være frie, forklarer Rønneberg.
Filmen er en norsk, tysk og amerikansk co-produksjon med Rønnenberg som hovedprodusent. På laget har han med seg kjente skuespillere som Vebjørn Enger (Askeladden, Kompani Orheim), Oddrun Valestrand (Operasjon Arktis, Side om side) og Denise Trankalis (Operasjon Kvikne, Håndtering av udøde, Okkupert).
– Slik framdriftsplanen er nå, estimerer vi å ferdigstille filmen i løpet av 2025, og med premiere i 2026, forklarer sunnmøringen.
Se teaseren til «Kommandør Frank»/Gullskrinet AS
Ønsker å formidle håp
I en bransje hvor mørke og dystre temaer ofte dominerer, ønsker Ole-André Rønneberg å skille seg ut ved å bringe lys og håp til kinolerretet.
– Mange filmer er mørke og triste, og karakterene ender ofte opp på samme sted som de startet. Jeg tror det er viktig å vise håp, spesielt i vanskelige tider, sier filmskaperen med stor overbevisning.
Troens kraft som inspirasjon
Rønneberg er overbevist om at Bibelen er nøkkelen til å formidle et slikt håp.
– Jeg tror at hvis man klarer å dykke dypt i Bibelen og hente det materialet som peker på hvem Gud er og Hans kall til oss, så kan man fortelle viktige sannheter som folk trenger å høre, sier Rønneberg.
Gjennom årene har han selv blitt påvirket av kraftfulle fortellinger, som Aslans offervilje i Narnia og Aragorns transformasjon fra omvandrende streifer til konge.
– Det er historier som har berørt meg opp gjennom min barndom. Jeg tror slike heltehistorier er med på å løfte oss og vise at vi er noe mer enn det vi selv tenker, forklarer han med et varmt smil.
Fra religion til relasjon
Akkurat som med helte-karakterene i favorittfilmene hans, har Rønneberg også vært gjennom en reise for å forstå at han er skapt til noe mer.
Det hele startet i 2015. Ole-André og kona Eldbjørg hadde akkurat fått sitt andre barn og skulle flytte hjem til Vestlandet.
– En kamerat introduserte meg for Todd White, en amerikansk predikant som forkynte med en kraft og fylde som var grensesprengende for meg, og jeg forsto mer av Guds kjærlighet, forteller Rønneberg med glød i øynene.
White sin forkynnelse startet en prosess i Ole-André. Han leste Det nye testamentet tre ganger på en måned og opplevde at han ble fylt av Den hellige ånd.
– Etter det så jeg livet og tilværelsen på en helt ny måte. Jeg så annerledes på meg selv, familien min, og på det å være ektemann, far, filmskaper, og ikke minst på det å være sønn.
– Jeg gikk fra å ha en lovisk tro til å ha en dyp personlig relasjon med Gud, forklarer han med en inderlighet i stemmen.
En utfordrende bransje for kristne
Denne relasjonen har vært avgjørende for Rønneberg i møte med en bransje hvor sekulære verdier er dominerende.
– For min egen del, har det hjulpet å ha identiteten min godt rotfestet i Gud. Det høres ut som en klisjé, men Guds kjærlighet driver ut frykten, sier sunnmøringen med stor entusiasme.
Filmskaperen trekker også frem gode kollegaer som en stor styrke i jobbhverdagen.
– Jeg er veldig heldig og jobber med flere andre som også er kristne. Det er godt å ha et felleskap å lene seg på, sier han takknemlig.
Lys og salt i filmbransjen
Han tror også det er viktig at kristne er til stede i filmbransjen som lys og salt. Rønneberg deler en anekdote fra en TV-produksjon hvor han valgte å være sjåfør på en fest etter innspillingen, for å sikre at alle kom seg trygt hjem.
– Som kristen og leder innen filmproduksjon føler jeg et ansvar. For eksempel, da jeg jobbet på en TV-serie, var det en fest etterpå. Jeg husker ikke alle detaljene, men mange hadde drukket mer enn de burde. Jeg var ganske sliten og hadde tenkt å dra til hotellrommet mitt for å sove, men jeg følte sterkt at Gud sa til meg at jeg ikke var der bare for min egen del. Derfor bestemte jeg meg for å være sjåfør og sørge for at folk kom seg trygt hjem.
– Det ble en fin opplevelse, og jeg tror det er viktig å være til stede og gjøre en forskjell, sier Rønneberg.
Råd til unge filmskapere
Ole-André Rønneberg drømmer om at flere kristne vil finne veien inn i filmbransjen. Til de som ønsker å prøve seg, har han tre viktige råd:
- – Først og fremst må du være sikker på at du vil det, for du vil møte en del motstand.
- – Du må være rotfestet i Gud, og gjerne ha folk som ber for deg. Det er ikke godt å stå i troen alene.
- – Ha en rik onkel som hjelper deg økonomisk, avslutter sunnmøringen fleipende.