Hvordan kan kirken være et inkluderende fellesskap når stadig flere lever alene og ikke passer inn i idealet om kjernefamilien? Hva betyr det at alle lever med en «brutt seksualitet»? Hvordan kan mennesker uten partner få dekket sine fysiske og relasjonelle behov?
Er det mulig å endre seksualitet? Og er evangeliet virkelig gode nyheter for alle – også for dem som opplever at kristen etikk står i konflikt med deres seksualitet?
Dette er noen av spørsmålene som tas opp i den nye ressursserien Forvaltning av kroppens teologi, utviklet av pastor Eirik Austeng (Hamar Frikirke) og Alexis Lundh (HeltFri). Ressursen inneholder en taleserie og en podkast, som sammen gir menigheter og enkeltpersoner verktøy til å snakke gjennomtenkt, ærlig og med omtanke om kropp, identitet og seksualitet.
Et nytt blikk på kropp og seksualitet
Taleserien er delt i to:
Første del gir et teologisk grunnlag for forståelsen av kropp, identitet og seksualitet som en del av Guds hensikt med mennesket.
Dette fundamentet er nødvendig for å kunne ta fatt på andre del, som tar opp de praktiske sidene: Hvordan vi alle lever med en brutt seksualitet, og hvordan menigheter konkret kan møte mennesker som ikke passer inn i kjernefamilie-idealet – slik at de føler seg sett og inkludert.
– Mange samtaler om seksualitet stopper i teologiske debatter uten at det blir relevant for livet i menigheten, sier Austeng.
– Denne ressursen skal bidra til å gjøre samtalen mer konkret og relevant, legger han til.
– Stadig flere er single
Austeng peker på at nesten én av tre voksne i norske kirker er single, men at fellesskapet ofte er lagt opp for familier. Det kan føre til utenforskap.
– Jesus og Paulus levde som single, men i dag virker det som man ikke helt hører til før man er gift og har barn. Har vi gjort kjernefamilien til målet for et fullverdig liv? spør han.
I tillegg viser tall fra NRK at 1,4 millioner mennesker i Norge lever som single – og tallet er økende. Austeng mener det er viktig at kirken tar disse problemstillingene på alvor.
– Kirken bør ikke utelukkende snakke om fellesskap som om flertallet består av kjernefamilier. Vi må forstå at mange i menigheten er single, og fellesskapet bør skape rom for dem også, sier han.
Austeng understreker at dette også gjelder skeive personer og andre som ikke passer inn i de etablerte rammene. Han mener at kirken bør være et inkluderende fellesskap der man jobber for at alle skal føler seg sett og velkomne – uansett livssituasjon.
Hør på taleserien her — og last den gjerne ned som egen PDF:
Dypere samtaler i podkastform
I tillegg til taleserien har Austeng og Lundh laget en podkast der de snakker sammen om hver enkelt tale. Her utdyper de innholdet og deler personlige refleksjoner rundt de vanskelige spørsmålene som tas opp.
– Jeg har ofte spurt meg selv: Er evangeliet virkelig gode nyheter for alle? For meg er svaret ja, men jeg vet at det ikke oppleves slik for alle, sier Lundh.
– Når vi løfter fram ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ramme for seksuelt samliv, kan det gjøre vondt for dem som ikke kjenner seg hjemme i disse rammene. Da holder det ikke med enkle svar. Hvis evangeliet er gode nyheter for alle, må vi våge å gå dypere.
Denne samtalen og ressurspakken er et forsøk på å gjøre dette, avslutter han.
Lytt til podkasten her:
Verktøy for menigheter
Forvaltning av kroppens teologi er for alle som vil ta opp vanskelige temaer som kjønn, identitet og seksualitet i menigheten, i grupper eller som enkeltpersoner. Her finner du forkynnelse og samtaler som kan hjelpe menigheter å vokse i både sannhet og nåde.