Lytt til radiokommentaren med intro (og uten intro)
To måneder etter jul selges valnøtter med skall for 5 kr for en stor pose. Det er symptomatisk for vår tid, vi orker ikke å knekke nøttene. Vi lever i en uoversiktlig og komplisert verden, det er så mange ting vi skal rekke, så mange ting vi skal få til. Derfor søker vi det enkle, det ukompliserte. I hastverket klikker vi ja til personvernerklæringer og gir fra oss personlig informasjon. En app kan ha 250 000 ord med vilkår for å godta bruken. Det fører til at de færreste, om ingen, leser vilkårene før de gir appen tilnærmet blankofullmakt.
Forbrukerrådet gjorde en undersøkelse der de lastet ned vilkårene til appene på en «gjennomsnittlig» mobiltelefon. Mengden med informasjon tilsvarte mer enn Det nye testamentet og 24 timers høytlesing. Fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, kommenterer at det er absurd: «Omfang, lengde og kompleksitet gjør det tilnærmet umulig å ta gode og bevisste valg».
Mobiltelefonen har vi med oss overalt, og hvis du har en iPhone lages det et detaljert kart over hvor du befinner deg – og når. Dette må slås av manuelt, skriver Aftenposten. Et annet eksempel er appen «Runkeeper», som sporer brukerne og sender personopplysninger til en tredjepart, også når appen ikke er i bruk, skriver Forbrukerrådet. Kampanjen #appfail er laget for å sette fokus på disse utfordringene.
Det er ikke meningen å være negativ til alt som har med apper å gjøre. Men jeg tror vi betaler en mye høyere pris enn vi egentlig er villige til hvis vi ikke stopper opp og tar noen grep. Hva er vi egentlig villige til å betale for et enklere liv? Går vi glipp av noe hvis vi alltid tar snarveier? Tempoet i samfunnet generelt etterlater ikke mye rom til å tenke seg om, og det kan utnyttes av de som vil tjene penger på informasjon om deg.
Dette er en kompleks problemstilling, men det finnes noen måter å redusere mengden med informasjon du gir fra deg:
- Slett apper du ikke egentlig bruker.
- Vær kritisk til å gi apper tilgang til hvor du befinner deg. Hva skal de egentlig med den informasjonen?
- Mange apper tilbyr innlogging via Facebook og Google. Vurder hvilken informasjon du ønsker å dele med disse selskapene, dette gjelder for eksempel aktivitetsarmbånd. En annen mulighet er å nekte apper tilgang til vennelister og kamera.
- Bruk nettleseren til å logge deg på Facebook med i stedet for appen. Da er det enklere å begrense bruken av Faceboook også.
- Bli med på «Skjermfri uke» 31.mars-7.april. Det er en glimrende anledning til å teste hvor mye tid som går med til skjermer og evaluere hva du ønsker å bruke tid på.
Norge er et komfortabelt og trygt land. Det kan føre til at vi ikke bryr oss om hvor mye informasjon vi gir fra oss. Jeg ønsker å utfordre deg til å ta problemet å alvor. I feil hender kan informasjonen misbrukes. Da er det bedre å ta noen grep for å ha kontrollen. Selv om det går utover komforten. Godta?