VIS AT DU ER MED på skjermfri uke 14-21. februar 2024!
Skjermfri uke er en kampanje Tro & Medier har hatt siden 2012. I en hverdag der vi i gjennomsnitt bruker over seks timer på forskjellige skjermaktiviteter og sjekker mobilen hvert sjette minutt, trenger vi å gjenfinne livets små, analoge pustehull.
Forskning tyder på at vi trenger en digital avrusning fordi skjermene har en så stor tiltrekkende effekt på oss. En uke uten skjerm vil også gi oss mulighet til mer fellesskap. Vi får tid til blikkontakt som er noe av det første vi mister når vi kikker ned i skjermen våre og som er et av de viktigste redskapene vi har for å bygge relasjoner.
Det er lett for at vi sitter der, hele gjengen, med hver vår skjerm. Psykologer og leger og advarer foreldre mot å la mobilen stjele den viktige kontakten mellom barn og foreldre. Noen fortalte om barn som utviklet mobilsjalusi, en opplevelse av avvisning fra foreldrene til fordel for mobilen. Forskere i USA laget et eget ord, “phubbing”, som defineres som å overse noen i en sosial sammenheng ved å se på mobilen i stedet for å gi dem din oppmerksomhet.
Skru av og se hva som skjer! Ofte er det å bli fortalt at i dag får du ikke se på skjerm i det hele tatt, eller f. eks. før klokka 16, det som skal til for at barna mine blir veldig kreative. Bruk tid til fellesskap. Inviter noen på besøk. Prat med hverandre litt mer enn vanlig. Gå en tur i naturen.
Bli med og ta blikkontakten tilbake. Tilstedeværelsen. «Stans og innse at jeg er Gud!» står det i Salme 46.
Noen ganger trenger vi en pause fra skjermen for å få livets små pustehull tilbake. Skap soner og perioder med rom for stillhet og refleksjon. For modning og refleksjon krever tid.
Målet er at du skal bli enda mer bevisst på dine medievalg. For du er sjefen over din mediebruk!
Tips til aktiviteter som fyller tomrommet i en skjermfri uke
Fellesskap
Er det lenge siden du har hatt besøk? Har din timeplan vært så full at du ikke har fått invitert venner eller familie hjem til et godt måltid? Eller hva med kaféturen du lenge har hatt lyst til å ta? Tidsbruksundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå forteller oss at vi bruker mindre tid til fellesskap med venner og familie, og vi samtaler mindre nå enn før. «Skjermfri uke» kan bidra til å snu denne trenden! Hent ut en oppskrift på nett før du stenger av, finn fram en gammel kokebok, eller kanskje du kan dele gode oppskrifter med dine venner?
Bibel og bønn
Fastetiden er en tid som kan gi oss ro og rom til bibel, bønn og stillhet. Det kan være en spesiell bok i Bibelen du ønsker å lese denne uken, eller kanskje du skal invitere venner til bønnekveld en av dagene?
Familietid
Spill en runde monopol, lag påskepynt eller ta dere en tur på lekeplassen. Er du så heldig å ha badeland, museer eller bibliotek i nærheten, kan dere ta turer dit med hele familien. Det er stor stas å komme hjem med en bunke bøker som far eller mor kan lese for barna – og mange bibliotek låner ut langt mer enn bare bøker.
Og kanskje det museet du har hørt om, men aldri vurdert å besøke, kan by på flere overraskelser enn du trodde? Ta dere gjerne litt tid i forkant med å planlegge denne uken med barna. La dem få en forventning til at det er positivt med skjermfri, og la dem merke at de får mer tid med dere som foreldre.
Friluftsliv
Vi er velsignet med et land som byr på utallige muligheter for friluftsliv. De fleste i vårt land har kort vei til flott natur, og en Skjermfri uke gir mulighet til å utforske nye steder i ditt nærmiljø! En tur i naturen vil kunne gjøre godt både mentalt og fysisk. Et godt tips er å gå til nettsiden ut.no for å finne gode ideer til turer der du bor. (Må gjøres før Skjermfri uke…)
Ressurser
Andakter
Syv andakter til Skjermfri uke.
Bibelvers i fastetiden
Bibelvers for hver dag i fastetiden.
Plakat
«Vend blikket for ham og strål av glede, så skal dere aldri rødme av skam.» Salme 34:6
Plakat
«I stillhet og tillit skal deres styrke være» Jesaja 30:15
Plakat
«Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.» Matt 6:33
Plakat
«Do more things that make you forget to check your phone» Toby Mac
Ofte stilte spørsmål
Hva med lekser og arbeid?
Skole, arbeid og andre forpliktelser som krever bruk av skjerm, har du ikke alltid full kontroll på selv. Men la ikke dette bli en unnskyldning. Tenk alternativer. Kanskje du skal gjøre hjemmeleksene på papir og ikke på pc denne uken?
Hva med nettbanken?
Har du husket å betale regningene i tide? Det meste kan ordnes før uka begynner og mye kan vente til etter uka.
Kan jeg svare når noen ringer eller kontakter meg? Og hva med e-post fra skolen og idrettslaget?
Teknologien gjør at andre forventer raske svar av oss. Det ventes at vi er pålogget. Det skaper uro dersom sms-er ikke besvares innen rimelig tid eller statusoppdateringer mangler. Dette i seg selv gir for så vidt grunn til å være en uke skjermfri. Men du skal ikke i isolat, du skal bare være skjermfri. Dersom du av ulike årsaker blir til unødig belastning for andre, så er det mulig å finne ordninger.
Kan du finne et fast tidspunkt, for eksempel to min i lunsjen, der du scroller gjennom og ser om det er noe som må håndteres akkurat nå? Det aller meste kan trolig vente.
Slå av pushvarsler. Du kan også slette apper du ikke trenger, eller reduser tiden hvor internett er slått på. Trenger du egentlig å få beskjed hver gang noen liker bildet du la ut på Instagram? Eller må du svare på mail med en gang? Sett av en tid i døgnet hvor du sjekker mail og sosiale medier. Hva med å slå av internettet i perioder på døgnet? En time før og etter middag for eksempel?
Det også mulig å demme opp for alle andres forventninger. For eksempel, bytt profilbilde og legg en melding på Facebook om Skjermfri uke. Tenk alternativer. Finnes det andre løsninger enn å søke det opp på nett akkurat nå? Kan du ringe, heller enn å tekste? Er det mulig å gjøre en avtale, ikke bare sende en snap for henting? Kan man møtes til litt komite-planlegging over en kopp kaffe, ikke i en nettgruppe?
Dersom du av andre årsaker har behov for å bruke en skjerm, bruk den til det du skal og ikke noe mer. Lag klare retningslinjer og kjenn også etter om du fristes til å «bare skulle» i tillegg.
Hvordan setter jeg iPhonen i Skjermfri modus?
Selv om vi har Skjermfri uke kan det hende vi trenger å ha mobiltelefonen med oss. For å gjøre det litt enklere å motstå fristelsen kan det være lurt å stille telefonen på skjermfri modus. Her viser vi hvordan du enkelt kan gjøre det på din iPhone.
- Gå på Innstillinger og trykk på Skjermtid.
- Trykk på Skjermfri tid.
- Huk av på planlagt. Still inn etter dine ønsker og behov og nyt dine skjermfrie tider.