Utforske våre nettkurs som vil hjelpe deg å oppdage mer om Gud, kristen tro og livet.

Les mer og meld deg på

skjermtips

Gode tips til hva barna kan gjøre på skjermen

Skjermfri eller skjerm?

Det er ikke til å skyve under en stol at det har lett for å bli mye skjermtid i sommerferien. Det er lange dager med fri, og man kan føle at man går tom for skjermfrie aktiviteter å gjøre. Det som vi tenker er viktig er å ikke gi deg selv dårlig samvittighet for å gi barnet ditt tid på skjerm, men ha et bevisst forhold til hva du ønsker å vise på skjerm. På denne siden har vi samlet linker til andre sider med tips og noen gode eksempler på hva ditt barn kan se og gjøre på skjerm.

FILMER

FILMtips fra Snakkomtro

Damaris Norge har på denne siden artikler om flere nyere filmer med samtaleguide til hjelp for familier. 

Filmtips fra nrk

NRKs anbefalinger av de beste barnefilmer over tid.  

FILMtips fra Chris Duwe

Chris Duwe anbefaler filmer på denne siden. 

FILMtips fra barnevakten

Barnevakten har flere gode filmanmeldelser her. 

PODKAST

Musikk og podkaster med FØBE

Føbe Edvardsen har laget mye bra som du kan spille av fra Spotify. Klikk på bildet for å sjekke det ut!

Trosforsvar for barn med CHRIS

Chris Duwe har laget masse bra for barn! Dette er et gratiskurs for å lære gode argumenter for at vitenskapen peker mot Gud. Klikk på bildet for å funne ut mer. 

BIBELEN PÅ PODKAST med Daniel

Bibelen lest inn på livlig bergensdialekt. Passer for litt større barn. Klikk på bildet for å lytte. 

GAMING

Human: Fall Flat 

Anmeldelse fra Barnevakten

Vilt og sprøtt partyspill byr på moro og logisk gåteløsning for flere på en og samme skjerm. 

Dette er et morsomt partyspill der flere kan spille på samme skjerm (gjelder spillkonsoll). Spillet byr på logiske hindringer som skal løses og fysiske lover som rett og slett ikke er innenfor det normale. 

Sjangeren er innenfor kategoriene flerspiller og puslespill. Spillfigurene kan bli kastet både her og der, og manøvreres som ustø filledukker. Det gir spillet et særpreg og en styring som både er utfordrende og morsom til samme tid. 

Med flerspillermulighet kan man bryne seg på utfordringene og samarbeide for å løse disse. 

Vi anbefaler spillet fra syv år på grunn av at styringen er ganske kompleks. 

Aldersmerking: PEGI 3 

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Nintendo Switch/Windows/Android/iOS 

[Foto: Curve Digital] 

Beat Saber 

Anmeldelse fra Barnevakten

VR-SPILL: Star Wars-inspirert fektespill krever rytme, musikk og bevegelse. Supergøy og aktivt! 

Beat Saber er et rytmebasert musikkspill. Målet er å gjøre bevegelser i takt med musikken – noe som krever både aktivitet og presisjon. I spillet har man to lyssverd, en til hver hånd. Disse skal man bruke til å slå klosser som kommer mot en. 

Med VR-teknologi der skjermer dekker synsrekkevidden blir innlevelsen stor. Her trer man inn i en futuristisk verden med lys og flotte effekter. Og det å holde to lyssverd i hendene i Star Wars-inspirert stil, er veldig artig. 

Beat Saber har fått anbefalt aldersgrense angitt til tre år av PEGI. Det er fekting med sverd, men man slåss altså på dataanimerte kuber som går i oppløsning når man treffer dem. Man kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger, og det er flerspillermulighet der man kan møte på andre spillere fra hele verden. 

Merk at mange VR-sett har en aldersgrense på 13 år for bruk. Gjelder blant annet Oculus Quest 2 og PlayStation. Man kan også oppleve bevegelsessyke med denne type spill. 

Aldersmerking: PEGI 3. Merk at VR-sett kan ha høyere aldersgrense 

Format: PlayStation 4/Windows/Oculus Quest 1 og 2 

[Foto: Beat Games] 

Phogs!  

Anmeldelse fra Barnevakten

Vakkert, drømmende og søtt samarbeidsspill som passer perfekt for barn og foreldre som vil spille sammen, eller for barn som vil spille med venner.  

Phogs! er et nydelig spill der man kan samarbeide to personer på samme skjerm, eller så kan man samarbeide med andre på nett. Spillet byr på logiske hindringer som skal løses, og et vakkert drømmelandskap.  

I spillet møter man en hund, eller rettere sagt, to hunder som henger sammen. Hundene styres med en spiller alene, eller to spillere som styrer hver sin ende/hund.  

Poenget med spillet er altså å løse en rekke logiske hindringer ved å bevege seg gjennom labyrinter og ulike områder. Til hjelp kan hundene bite seg fast i gjenstander for å flytte på disse. I tillegg kan hundene trykke på knapper og henge seg fast i håndtak, for eksempel for å forflytte seg over en bro. Hundene kan også strekke seg i hver ende og slippe tak og sprette som en gummistrikk. Det er noen utrolig artige mekanikker i bruk.   

Phogs! har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år på grunn av vanskelighetsgrad. 

Aldersmerking: PEGI 3   

Anbefales fra syv år   

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Nintendo Switch/Windows  

[Foto: Coatsink]

NETTVETT OG FASENE

Nettvett er viktig! Derfor er det helt topp at du vil se filmene som Tro & Medier har laget sammen med flere barne- og ungdomsorganisasjoner. I disse filmene snakker vi om nettvett tilpasset barnets ulike faser og modningsnivå; nettvett blir best om det tilpasses fasene barna og de unge er i. 

SKJERMFRI

Det kan være godt å ta noen perioder med skjermfri, selv i sommerferien. Ofte er det å bli fortalt at i dag får du ikke se på skjerm i det hele tatt, eller f. eks. før klokka 16, det som skal til for at barna mine blir veldig kreative. Se skjermfri.no for tips til aktiviteter i skjermfri periode.