Av gjesteskribent, Kristian Vatne.
Jade går alene ut av skoleområdet og over en parkeringsplass. I bakgrunnen ser man strømmer av elever på vei hjem fra skolen. Alle ser på mobilen sin. Ingen ser sorgen hos Jade.
Jade går alene ut av skoleområdet og over en parkeringsplass. I bakgrunnen ser man strømmer av elever på vei hjem fra skolen. Alle ser på mobilen sin. Ingen ser sorgen hos Jade. Så flyr kameraet plutselig opp i været og vi ser den engelske landsbyen i fugleperspektiv. Kamera flyr så bort til et hjørne av en parkeringsplass hvor det er satt opp sperrebånd og mange legger ned blomster. Her ble Jades venninne Katie drept tre dager før.
Netflix-serien Adolescence er den mest sette serien hos strømmegiganten om dagen. Det er et krimdrama hvor spørsmålet ikke er hvem som drepte Katie, men hvorfor ble Katie drept?
Serien tar opp mange viktige spørsmål i tiden. Hvordan former skjermene dagens oppvoksende generasjon? Hva er et godt mannsideal? Hvem har skylden når et barn dreper? Hvordan skal skole og voksne takle mobbing på nett?
Stephen Graham, en av skaperen bak serien, sier at de ønsket ikke å gi enkle svar, men de ønsket å skape debatt. De ønsket at foreldre og barn kunne se serien sammen og få et utgangspunkt for å snakke sammen om tiden vi lever i. Her leverer de virkelig varene. Serien gjør inntrykk. Man får lyst til å gjøre noe med egen og andres skjermbruk.
Teknisk er også serien en fryd for øyet. De fire episodene er filmet i et kontinuerlig opptak hver. Det gjør at man følger intenst med. Det er litt av et arbeid som må til for å klare det! Tenk bare på scenen jeg beskrev over her. Kameraet følger Jade på bakkenivå over parkeringsplassen, så må crewet hekte kameraet på en drone, som så flyr opp. Alt dette skjer sømløst mens historien utfolder seg.
Ukas ros går til Netflix-serien Adolescence. Se den gjerne sammen med ungdommer og snakk sammen om hva skjermene gjør med oss.