Utforske våre nettkurs som vil hjelpe deg å oppdage mer om Gud, kristen tro og livet.

Les mer og meld deg på

Vil Are Sende Osens «Bibelen 2.0» skape ramaskrik eller åpne døren til visdom?

Foto: Grafikk: Marco Vaglieri og Kjersti Lofthaug, NRK.
Av Petter Due-Tønnessen

«I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorda.»

«Sterk åpning», sier komiker Are Sende Osen med et glimt av humor.

Slik starter første episode av NRKs podkast Bibelen, hvor Osen, kjent fra Are & Odin og Kongerekka, tar lytterne med på en 40-episoders reise gjennom Bibelens historier.

Men hva kan vi forvente når en humorist kaster seg ut i et slikt prosjekt? Vil det bli forkynnelse i beste sendetid – eller mer som når fanden leser Bibelen?

I et intervju med NRKs podkast Kompass gir Osen noe av svaret på spørsmålet:

– Mange unge vet hvem som vant Ex on the Beach eller Farmen sist, men de kjenner ikke til det som har vært en hjørnestein i vår kultur i nesten 2000 år.

Han fortsetter:

– I hundrevis av år måtte folk kjenne bibelhistoriene for å forstå kunst og kultur. Nå har mye av det gått i glemmeboka.

Med dette som bakgrunn, håper Osen at hans nye podkast kan bidra til å gjøre Bibelen tilgjengelig på nytt, og kanskje hjelpe yngre generasjoner å forstå de kulturelle referansene som fortsatt preger samfunnet i dag.

Men spørsmålet er: Klarer han å vekke liv i de gamle tekstene, slik at unge kjenner David, Ruth, Jesus, Jakob og Josef like godt som vinnerne av Farmen og Ex on the Beach?

Det er et ambisiøst mål, men kanskje er Osen, som med stor suksess har gjenfortalt historien om den norske kongefamilien i Kongerekka, rette mannen for oppgaven.

Bibelen for Dummies

I de første episodene av podkasten, som han litt fleipete har kalt Bibelen for Dummies, får lytterne en smakebit på Osens særegne stil. Med kreativitet, ironi og humoristiske skråblikk gir han et friskt pust på de gamle bibelhistoriene.

Osen introduserer skapelsen som «Tidenes mest kjente arbeidsuke», der Gud «så at det var digg» etter hver skapelsesdag.

Han gjenforteller historien om Adam i Edens hage, og mener at Adam sannsynligvis var litt barnslig – han var tross alt ung og nylig skapt av Gud. Med sin infantile humor gir han dyrene navn som «spermhval», «pungrotte», «rumpetroll» og «sædgås». Gud ser dette og innser at Adam trenger en dame for å skjerpe seg. Og slik ble Eva skapt.

Videre bruker Osen humor for å skildre hvordan Adam og Eva, som ekte vegetarianere og nudister, nyter late dager i Edens hage og lever et avslappet, uforstyrret liv.

Han introduserer også den listige slangen i Edens hage med en østlandsk aksent – en detalj han raskt påpeker er «helt tilfeldig» og på ingen måte har dypere betydning.

Oppbyggelig eller lettbeint underholdning?

Gjennom humor og kreative detaljer gir Are Sende Osen et friskt perspektiv på bibelske tekster vi ofte har hørt så mange ganger at vi har glemt hvor fantastiske de egentlig er.

Likevel er det verdt å spørre: Hjelper denne podkasten folk til å forstå Bibelen bedre, eller fungerer den mest som lettbeint underholdning?

Forventer du et dypdykk i Bibelen med spennende teologiske refleksjoner, vil du nok bli skuffet. Men i de to første episodene av Bibelen klarer Osen å tilføre ny energi til kjente tekster på en unik og kreativ måte.

Resultatet er både underholdende og forfriskende.

Selv om noen av de humoristiske kommentarene kanskje ikke treffer alle like godt, vil de som klarer å skille klinten fra hveten – og kanskje også svelge noen kameler – finne en spennende inngang til de bibelske fortellingene.

Dette er nok ikke en podkast som leder til tro eller kan kalles oppbyggelig i tradisjonell forstand, men kanskje kan den fungerer som en introduksjon til «boken over alle bøker.»

Uansett resultat, fortjener NRK skryt for å satse på et slikt prosjekt. At en populær programleder som Osen velger å ta fatt på Bibelen på denne måten, er spennende og verdt å merke seg.

Også blir det interessant å følge med på hvordan podkasten utvikler seg videre, særlig når Osen skal ta for seg noen av de mer krevende tekstene i Bibelen, som plagenes inntreden i Egypt, Josvas mange kriger og Abrahams forsøk på å ofre Isak.

Vil han klare å balansere humoren med respekten for tekstene, eller vil det oppstå ramaskrik?

Dette blir definitivt verdt å følge med på!

Arkiv for Mediekommentaren

#

Siste innlegg

$
Ukas ros til kongefamilien

Ukas ros til kongefamilien

Denne uken vil vi rose kongefamilien, for deres sterke og tydelige vitnesbyrd i programmet Jul i Slottskapellet som ble vist på NRK 18. desember. Se...

2024 – en oppsummering

2024 – en oppsummering

Nysgjerrig på hva vi har gjort i 2024? Her er en oppsummering av noen av våre høydepunkter! Gjennom året har vi publisert både nettartikler og...

Jarle oppsummerer 2024

Jarle oppsummerer 2024

Tro & Medier-sjef Jarle Haugland har i 2024 ledet en undersøkelse om pornobruk blant kristne, utviklet et eget nettkurs og arbeidet for at Tro & Medier skal dykke dypere inn i viktige temaer.

Kjetil oppsummerer 2024

Kjetil oppsummerer 2024

Kjetil Fyllingen, leder for OmGud.net, oppsummerer 2024 med vekst i kursdeltakere, nye nettkurs og bidrag til TV-serien om kristenretten. Han ser frem til lansering av en ny nettside for OmGud.net i 2025.

Alexis oppsummerer 2024

Alexis oppsummerer 2024

Alexis og teamet i HeltFri har i 2024 reist rundt i Norge og møtt over 12 000 mennesker for å dele kunnskap om identitet, seksualitet og kjønn. De har også utviklet flere spennende nye ressurser.

Dette kan du se på tv i julen

Dette kan du se på tv i julen

Lurer du på hva som sendes på TV i julen? Som engelen Gabriel sa: "Frykt ikke!" Vi har laget en oversikt for deg. Her er noen av høydepunktene fra...

Fikk du med deg dette? Uke 50

Fikk du med deg dette? Uke 50

Dagsnytt 18: Kristen yogadebatt på NRK I forbindelse med den pågående debatten om åndelig påvirkning av yoga som har funnet sted i en rekke medier...

#
$