– Jeg var helt lammet av frykt. Jeg visste ikke hva det innebar at en mann legger seg oppå en kvinne. Han tvang seg på meg, og jeg ble skadet. Han begynte å gjøre det hver kveld, forteller Yasmin, som opprinnelig er fra Somalia, til Brennpunkt: «Fortell og forsvinn».
Da hun var 10 år døde moren og en mann som hevdet han var en slektning hentet henne. Han skulle ta henne med til skolen. I stedet tok han henne med seg hjem.
Hjerteskjærende historie
Hun ble mishandlet, fødte to barn i fangenskap – som ble tatt fra henne – og sendt rundt til flere land som sexslave. Til slutt kom hun til Norge, der hun klarte hun å rømme og ble hjulpet til politiet.
Wenche Hovland, som er leder for krisesenteret, forteller at det var en sterk opplevelse å møte Yasmin fordi hun var så fryktelig redd.
– Hun stolte ikke på noen. Og vi så at dette var et fryktelig traumatisert menneske. Hun kunne ingenting da hun kom hit og personalet her har lært henne alt fra matlagning til hekling og sying. Bare en sånn enkel opplevelse som det å få penger og gå ut og kjøpe seg noe, det hadde hun aldri gjort før, forteller Hovland.
Kan bli kastet ut
Siden politiet har henlagt saken til Yasmin, på grunn av mangel på informasjon og bevis, kan hun risikere å bli sendt ut av landet. I 2009 havnet hun på sykehus i Ungarn, etter at bakmannen kjørte på henne med bil, og hun ble derifra sendt videre til et flyktningmottak. Fingeravtrykket som hun avga der ble brukt til å søke om asyl, noe hun først skjønte senere. Derfor kaller UNE dette en prinsippsak og ønsker at hun skal bli sendt til Ungarn, der hun først fikk innvilget asyl. Men i Ungarn har de ikke ressurser til å hjelpe henne, kommer det frem i «Brennpunkt».
– Denne uken roser vi «Brennpunkt» for å sette lys på en forferdelig «bransje», sexslaveri, gjennom en konkret, hjerteskjærende enkeltsak. Som norske samfunnsborgere må vi få vite om konsekvensene av asylpolitikken for menneskene som berøres. Historien til Yasmin er så vond, og hun er så skadet av det hun har blitt påført at hun trenger mye hjelp fremover. Da er det på sin plass å være sterkt kritisk til behandlingen hun nå får i Norge, sier Halldis B. Volle i Familie & Medier.