– Aftenposten har deltatt på tidenes største gravejournalistiske dugnad, sa sjefredaktør Espen Egil Hansen da han kommenterte dokumentlekkasjen som har fått navnet Panama Papers. Den består av over 11 millioner hemmelige dokumenter fra en tidsperiode på nesten 40 år.
Aftenposten opplyser at dokumentene er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama som hjelper personer å opprette selskaper i skatteparadiser.
Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung fikk tilgang på dokumenter de forstod var av en slik mengde og kompleksitet at de ikke kunne gå gjennom materiale på egenhånd. De kontaktet da et internasjonalt nettverk av journalister for å sammen avdekke hvordan en rekke statsledere, politikere og kriminelle gjemmer penger i skatteparadiser. Aftenposten har som eneste norske redaksjon deltatt i dette arbeidet.
Journalistisk samarbeid
"Ved å forene ressurser, sette sammen medarbeidere med nøkkelkompetanse i ulike mediehus og utvikle verktøy for å analysere store datamengder, har vi fått til noe vi ikke kunne klart hver for oss. Vi har også lært sammen, knyttet kontakter og økt kompetansen i hver enkelt redaksjon."
Slik forklarer Aftenpostens sjefsredaktør at samarbeid mellom redaksjoner og journalister, også internasjonalt, er avgjørende for å kunne gjennomføre slike avsløringer.
Samfunnsrolle
I Vær Varsom plakaten står det om pressens samfunnsrolle at den skal "ivareta viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk" og at den skal "informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold". Med sin journalistikk har Aftenposten tatt dette samfunnsoppdraget på alvor.
– I en økonomiske krevende tid for pressen, er det rosverdig at Aftenposten her prioriterer gravende journalistikk, som både er tids- og ressurskrevende. De bidrar med dette til åpenhet, og viser at de søker etter sannhet og rettferdighet, som er journalistenes viktigste oppgave, sier Berit H. Steensen, redaktør i Familie & Medier.