Utforske våre nettkurs som vil hjelpe deg å oppdage mer om Gud, kristen tro og livet.

Les mer og meld deg på

Hijab-reaksjonene kan skade evangeliet

av | 24. aug, 2017 | Mediekommentaren

Lytt til radiokommentaren med intro (og uten intro).

Det er blitt satt klagerekord til Kringkastingsrådet etter at NRK annonserte programmet «Faten tar valget», der Faten skal finne ut hvilket parti hun ønsker å stemme på ved stortingsvalget. Klagerne reagerer på at Faten bruker hijab som programleder. Dette settes så i sammenheng med «korsnekt-saken» fra 2013, der nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann ble nektet å bruke kors i nyhetssendingen. Klagerne hevder at NRK driver forskjellsbehandling, til fordel for muslimer.

I første omgang er det forståelig at det stilles spørsmål ved NRKs vurderinger. For det er ikke umiddelbart enkelt for utenforstående å se den prinsipielle forskjellen. Men forskjellen er der. Og NRK har svart ryddig og greit på reaksjonene.

Det er en rekke av NRKs medarbeidere som bruker religiøse symboler på jobb, også kors. Men nyhetsprogramledere har ikke lov til å bruke dette. «Vi er veldig opptatt av å være en uavhengig nyhetsformidler og skal fremstå som upåvirket og at folk ikke skal få et inntrykk av at vi er påvirket av noe annet enn redaksjonelle prioriteringer. Da ønsker vi at programlederne våre skal fremstå nøytrale på sending i klesveien», sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Medier24. I tilfellet med Faten er det motsatt. Hun skal være seg selv, en subjektiv programleder som leter etter sitt politiske ståsted. I slike tilfeller vil både hijab, kors eller kippa være greit å bruke.

Så langt er alt greit. Folk reagerer og stiller spørsmål. NRK gir et ryddig svar. Men så viser det seg at saken har en mye mørkere side ved seg. I følge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, er mange av klagene hatefulle og flere egner seg ikke på trykk. «Er det sant at dere er i ferd med å begå landssvik ved å ansette en kvinnelig programleder med hijab?» spør en av klagerne, og kan med det stå som representant for reaksjoner basert på fremmedfrykt og muslimhat. Når i tillegg reaksjonene settes i sammenheng med «korsnekt-saken» og behandlingen av kristne, er det som kristen viktig å sette foten ned.

Det er helt greit – ja, viktig – at det stilles spørsmål ved NRKs vurderinger. NRK er folkets kanal og har et spesielt ansvar for redelighet og balanse. Men å beskylde NRK for landssvik hører ikke hjemme noe sted.

I et livssynsåpent samfunn bør det drives religionskritikk, gjerne også mot bruken av hijab. Men hat mot en kvinnelig programleder med hijab er fullstendig uakseptabelt.

Og vi kan gjerne snakke om norske verdier og peke på kristendommens gode innflytelse på samfunnet. Men ikke dra korset ned i en nasjonalistisk, hatefull søle som perverterer korsets livgivende og frigjørende budskap. Korset er et symbol på stedfortredende lidelse, forsoning og gjenopprettelse. Det er budskapet om Jesus som gav avkall på makt, posisjon og trygghet for å føre mennesker tilbake til Gud, også muslimer med hijab.

Ønsker du å gi en gave og bidra til å gjøre Jesus synlig i mediene? Ved å bli Mediepartner i Tro & Medier eller gi en gave på Vipps til 55256, hjelper du oss til å nå lenger.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg ønsker å motta:
Personvernerklæring
=
#

Siste innlegg

$
Ukas ros til Thor Haavik

Ukas ros til Thor Haavik

– Å være med på Forræder var en unik og morsom opplevelse. Selv om det ikke er like mange samtaler der som i Farmen, er det fortsatt en spennende...

Fikk du med deg dette? Uke 42

Fikk du med deg dette? Uke 42

I 1. Krønikebok 12:32 står det: “Av Issakars barn kom det menn som forsto seg på tidene, så de visste hva Israel hadde å gjøre”. Vi i Tro &...

Ukas ros til Bedehusmann

Ukas ros til Bedehusmann

Vi vurderte lenge å gi Ukas ros til Se og Hør Ekstra for deres artikkel "Fant Jesus og fikk et nytt liv", som ble publisert i helgens ukeblad. I...

Fikk du med deg dette? Uke 40

Fikk du med deg dette? Uke 40

I 1. Krønikebok 12:32 står det: “Av Issakars barn kom det menn som forsto seg på tidene, så de visste hva Israel hadde å gjøre”. Vi i Tro &...

– Vi trenger dere!

– Vi trenger dere!

Vi er samlet i Incheon utenfor Seoul – over 5000 kristne fra over 200 land til historiens fjerde kongress i Lausannebevegelsen. Dette er en...

#
$