«Skal bare», «vent litt», «kommer snart». Disse ordene bruker jeg hyppig i løpet av en vanlig dag. Grunnen? Smarttelefonen som krever sitt, og unger som også står på sine krav. Det er en snikende følelse av at jeg kan få igjen for å sette barna på vent, for kanskje vil jeg høre et ekko om noen år, når de selv svarer: «skal bare», «vent litt» og «kommer snart» – mens de taster i vei. Hva skal jeg svare da?
Jobben min er fleksibel, men samtidig forsøker jeg å være tilgjengelig i løpet av dagen – kanskje mer enn det som egentlig forventes. Og jeg kan ikke bare skylde på jobben. Nettaviser, Facebook og værmeldinger er også blant det som tar tid. Hvorfor er det så viktig å være påkoblet hele tiden?
Undersøkelser viser stadig økende nettbruk, og i fjor var vi på nett 1 time og 42 minutt hver dag. 80 prosent av alle i Norge har smarttelefon. Gjennomsnittsnordmannen sjekker telefonen 150 ganger om dagen, eller hvert sjette minutt, skriver Aftenposten. Og telefonen skaper problemer i hverdagen, ifølge forskning: dårligere nattesøvn, forstyrrer parforhold, gjør trafikken mer farlig, skaper engstelse når telefonen ikke er innen rekkevidde og ødelegger samtaler. I tillegg kommer mulige rynker, stiv nakke og senebetennelse.
Bruken av smarttelefon er så godt integrert i hverdagen at vi har vanskelig for å gi slipp.
– Funnene antyder at iPhone kan bli en forlengelse av oss selv, slik at vi når vi er adskilt fra den opplever at selvet vårt blir mindre. Vi opplever en negativ psykisk tilstand, sier Russell Clayton, doktorgradsstipendiat i journalistikk ved University of Missouri, i en pressemelding (forskning.no).
Kanskje blir selvet vårt faktisk mindre når vi er så avhengige av å sjekke telefonen hele tiden, iallfall blir vi mye mindre tilstede der vi egentlig skulle være. Lars Bratsberg og Thomas Moen har skrevet boken Logg av etter at de erfarte hvordan det digitale og det virkelige livet kolliderte: «Jeg hadde ingenting annet å gjøre enn å se min sønn spille fotball. Se ham smile, le og kose seg med vennene sine. Jeg valgte telefonen foran ham. Jeg hater meg selv.»
Her er et forsøk på noen bud jeg ønsker å følge fremover, som en begynnelse:
1. Aldri bruke mobiltelefonen i trafikken (uten lovlig headsett eller trådløs tilkobling)
2. Skjerme tid med familie og venner (telefonen på lydløs og ute av syne)
3. Skape flere skjermfrie soner
Ukens mediekommentar er skrevet Halldis B. Volle, redaktør for Ungdom & Medier, halldis@uom.no
Kommentaren kan benyttes fritt med kildehenvisning