Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Etter Skjermfri uke – hva nå?

av | 23. mar, 2018 | Nyheter

Etter Skjermfri uke – hva nå?

av mar 23, 2018

Skjermfri uke er over. For min del ble  det  en  liten  vekker. Ikke fordi det var hardt, tungt og vanskelig. For det var det ikke. 

Jeg har heldigvis hatt en uke hvor det har vært travelt. Jeg har hatt middagsgjester, vært middagsgjest og vært mye ute av huset.

Så var det denne vekkeren. Jeg har vært mye med andre mennesker som ikke har hatt Skjermfri uke. Jeg ble overrasket over hvor raskt mobilen kom opp. Hvor kjapt fokuset forsvant. Noen ganger har det til og med vært litt ensomt – selv om jeg slettes ikke var alene i sofaen.

Spørsmålet dukker opp. Har jeg vært like ille? Ja. Det må jeg ha vært. 

Derfor skal jeg jobbe med meg selv fremover. Målet er å bli litt mindre avhengig. Jeg må ikke alltid sjekke alt på Facebook. Bildene på Instagram forsvinner ikke. Og den serien på Netflix MÅ ikke bli sett i løpet av en uke.

Av Simen Søvik,
kommunikasjonsleder

Gikk i svart 

En kompis tok seg svart-hvitt uke, ikke Skjermfri, men det var et godt tips! Det tenker jeg selv å teste ut. Her kommer noen enkle råd fra meg og resten av Tro & Medier som skal gjøre det enkelt å gjøre noe med refleksjonene du sitter igjen med fra Skjermfri uke.

1. Gjør skjermen på mobilen svart-hvitt.

Eller mindre attraktivt, som noen vil si. Sterke og kontrastfylte farger roper etter oppmerksomheten vår. Ved å fjerne farger fra telefonen mister man også interesse. Lisa Wisløff i NRK Beta har testet ut dette og skrevet en god artikkel om opplevelsen hun hadde. Der finner du også en god veiledning som viser deg hvordan du får dette til med din mobil.

2. Overvåk mobilbruken din.

Her finnes det mange gode apper som hjelper deg. De fleste gir deg en oversikt over hva du bruker av apper og hvor lang tid du tilbringer inne i hver app. Du kan få en oversikt over hvor mange ganger du åpner skjermen. Vi har tidligere tipset om Moment (iPhone) og UBhind (Android) i På bølgelengde. En annen er QualityTime.

Her kan du legge inn varsler som gir deg beskjed når du har brukt mobilen for mye. Appen har mange andre gode funksjoner og det er verdt å sjekke ut en av de tre. 

3. Slå av pushvarsler

Du kan også slette apper du ikke trenger, eller reduser tiden hvor internett er slått på. Trenger du egentlig å få beskjed hver gang noen liker bildet du la ut på Instagram? Eller må du svare på mail med en gang? Sett av en tid i døgnet hvor du sjekker mail og sosiale medier. Hva med å slå av internettet i perioder på døgnet? En time før og etter middag for eksempel? 

4. Lag regler med deg selv.

Del reglene med dine nærmeste. Det siste halvåret har jeg prøvd å bli strengere på bruk av mobilen på buss og bane. Noen ganger «må» jeg sjekke om jeg kjøpte alt til middagen. Jeg tar meg selv i at dette var ikke greit. Hva med å ikke sjekke mobilen i sengen? Bruker du den til alarm kan du sette på alarmen før du går inn i rommet.  

5. Se serier sammen.

For det første er det jo mye hyggeligere å se noe sammen enn alene. Samtidig forplikter du deg til å se denne serien sammen med en annen. Da må du vente til den andre har ledig tid. Kanskje får du ned tiden foran skjermen når det er færre tidspunkt du kan se serie på? 

Har du noen gode tips?

Ønsker du å gå hardere til verks kan du sjekke ut den digitale 5:2 dietten til Time to logg off. På denne nettsiden finner du også flere gode tips til hvordan du kan redusere mobilavhengigheten din.

Har du gode tips og råd? Send meg gjerne forslag til en oppfølger på simen@troogmedier.no

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$