Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Fra Kristiansand og like til Norges ender

av | 28. feb, 2018 | Nyheter

Fra Kristiansand og like til Norges ender

av feb 28, 2018

Hun drømte aldri om å jobbe med radio, men etter 15 år i radiostolen leder Margrethe Tveit Radio 3,16, en kristen radio med ca 70 prosent av Norges befolkning som nedslagsfelt.

Dagen er 19. April. Året er 2017. En helt vanlig dag for noen, en merkedag for Margrethe Tveit. Radio 3,16 sender av gårde sine første toner. De beveger seg gjennom norske daler og fjell og fyller byenes DAB-radioer. Endelig var den kristne radioen i gang – med mål om å dekke hele Norge med radio. Men historien startet mange år tidligere – hele 15 år tidligere.

– Vi var veldig åndelige sløve i en periode. Fra vi giftet oss og frem til 2002, sier Tveit.

Hun snakker om seg selv og ektemannen Terje. Selv hadde Margrethe vokst opp i et kristent hjem og Gud hadde alltid vært en naturlig del av hennes liv. Men i perioden frem til 2002 hadde de hatt en sløvt og lite aktivt forhold til troen sin. Så ble Terje Tveit syk med noe som minnet om ME.

Tekst/foto: Simen Søvik 

Nøkkel

– Han hadde alle symptomene og ble forferdelig dårlig. Vi hadde nettopp solgt rekkehuset vårt og skulle bygge nytt hus med masse egeninnsats. Vi satt i et gammelt murhus med mugg i veggene. Terje mistet jobben og jeg hadde vært hjemme i fem år med barna, sier hun ærlig.

Så en dag kom vendepunktet. Terje satt hjemme og leste i en andaktsbok. Temaet var helbredelse og han fant teksten i 1. Peter 2. 24: I Hans sår har vi fått legedom.

– Han så på meg med et sårt blikk og spurte: «Visste du at dette sto her?» «Ja», svarte jeg. «Så har du ikke sagt noe når jeg er så syk?».

Margrethe Tveit leder medieavdelingen i Filadelfia Kristiansand

– Det gjorde noe med meg. Han opplevde at jeg satt på en nøkkel mens han var så syk. Han orket ikke en gang å hente posten, sier hun og legger til:

– Den nøkkelen har jeg bestemt meg for at jeg vil jeg gi til de som trenger den, det er viktig å formidle ut hva Guds Ord sier, og ikke bare sitte på den selv.

Han ble frisk

Gjennom den kommende uken leste ektemannen bibelverset flere ganger.

– En dag ved kjøkkenbordet kjente han en lysstråle som gikk gjennom kroppen, og han ble frisk. Etter det ble det forandringer hjemme hos oss. Vi spurte Gud om hva vi kunne bidra med. Det var ikke tvil om at vi begge ønsket å jobbe i Guds rike.

Noen få uker senere var begge to ansatt i Filadelfia. Siden har de vært der. Nå er Margrethe leder for medieavdelingen i menigheten og Terje har ansvar for alt det tekniske. Med andre ord: de utfyller hverandre godt.

Kjærlighet ved første blikk

Margrethe tar oss med på en kjapp omvisning i Filadelfia Kristiansands nye hjem. Det er stort, moderne og har alt en menighet trenger. Vi beveger oss ned trappen, passerer døren inn til hovedsalen, runder et hjørne og en mindre sal. Så åpnes døren inn til Margrethes andre hjem – radiostudioet. Hun har bakgrunn fra mediehøyskolen på Gimlekollen, men hun hadde aldri tenkt å jobbe med radio.

– Det ble kjærlighet ved første blikk mellom radioen og meg, sier Margrethe, mens smilet beveger seg fra det ene øret til det andre.

Hun angrer ikke på valget. Siden 2003 har hun produsert lokalradio for Filadelfia. Den gangen var det nesten som et menighetsblad på lufta. I starten var medieavdelingen bare en radio og en menighetsnettside. I dag er det en stor avdeling med tv-produksjon, radio, grafisk og mye mer.

– Det har vært spennende å få være med på utviklingen. Menigheten har vokst, og medieavdelingen har fulgt veksten. Mye har skjedd på relativt kort tid, sier hun, og skryter av mediestaben rundt seg og lederskapet i menigheten som lar en blomstre, og der man ikke er redd for å gi ansvar.

Skulle teppelegge landet 

På denne tiden ble internett brukt til å sjekke e-post og lese siste nytt fra VG. Podkast var med andre ord ikke aktuelt.

Margrethe Tveit sitter på kontoret og planlegger dagens sending.

De begynte å kopiere programmene over på CD. Videre valgte de ut 30-40 stasjoner og sendte av gårde kopier. De stolte på Gud og plutselig kunne man høre programmer fra Radio Filadelfia helt fra Nordkapp til Kristiansand, og i øst og i vest.

– Siden har den visjonen vært bærende. For hvert steg vi har tatt i medieavdelingen, har vi hatt fokus på å nå hele landet. Fra starten av drømte vi nok også om en landsdekkende radiokanal, men det var utopi på FM-nettet.

Riksdekkende kanal

Så kom DAB og de forsto raskt at her var det muligheter. Timingen var rett og landskapet åpnet seg opp.

– Vi fikk en mail rett før sommerferien i fjor (i 2016). Det var en som spurte om det ikke var på tide at Filadelfia lagde en riksdekkende radiokanal. Det måtte vi da få til, mente avsenderen.

Selvfølgelig måtte de få det til, tenkte Margrethe. Hun tok det videre med sin sjef, Wiggo Skagestad, som også hadde gått med tanken om en landsdekkende radiokanal. De kom i kontakt med et konsern, som har flere radiokanaler under sin paraply og disponerer en av de nasjonale DAB-blokkene, og dro av sted inn til Oslo for å forhandle.

– Vi hadde ikke én krone på konto, ler hun, før hun fortsetter:

– Vi kjente at dette var rett og handlet på det. Så skar det seg med dette selskapet, men vi fikk en løsning som nok er enda bedre for oss.

Nå får de hjelp til utbygging av nettet og til å få på plass reklame som på sikt skal finansiere Radio 3,16.

Artikkelen fortsetter under bildet. 
Margrethe Tveit og resten av Radio 3,16 holder til i nye lokaler i Q42, midt i Kristiansand sentrum.

En kanal for alle

Nå sitter Margrethe på kontoret og ser tilbake på reisen. På veggen henger sendeplanen for radioen og på maskinen foran henne jobber hun med dagens ettermiddagsprogram. Kanalen har vært på luften noen måneder, men er fortsatt i innkjøringsfasen, presiserer radiosjefen.

De har fått på plass et samarbeid med NLMs GodRadio, og kanalen er å finne på DAB i de store byene i landet. Innen 2017 skal nedslagsfeltet være ca 70 prosent av Norge.

– Vi ønsker ikke at dette skal være en pinse- eller karismatisk radio, men en kristen radio for alle. Vi skal nå bredt, og teologisk er vi forankret i Cape Town-erklæringen. Vi ønsker at flest mulig skal kunne føle eierskap til kanalen, sier Tveit.

Drømmeprogrammet

Etter nesten 15 år i radiostolen, har Margrethe Tveit vokst sammen med organisasjonen rundt seg. I sommer ble hun tildelt Kristent Radioforum sin hederspris for sitt arbeid i Filadelfia og med oppstarten av Radio 3,16.

– Man vokser med det ansvaret man får. Jeg kommer rett hjem i stuen til folk og med en slik talerstol må man være litt ydmyk og oppføre seg, sier Tveit, som innrømmer at hun ikke var særlig høy i hatten da hun gikk på direkten for første gang alene tilbake i 2003.

Så kommer dagens vanskeligste utfordring.

– Hvis du kunne lagd drømmeprogrammet, hva ville du gjort da?

– Det er vanskelig. Jeg er så allsidig og liker mye forskjellig. Det er spennende å jobbe med dype bibelstudier. Samtidig er det flott å profilere ny kristen musikk eller ta utgangspunkt i nyhetssaker, eller lettere saker vi kan tulle og tøyse litt med på direkten, sier hun og tar seg en tenkepause.

– Men det mest spennende er å ha portretter hvor jeg får komme under huden på folk.

 

Margrethe Tveit er vara styremedlem i Tro & Medier

 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$