Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Hvor finner jeg det som virkelig betyr noe?

Hvor finner jeg det som virkelig betyr noe?

av jun 13, 2018

Jeg tar meg i å sjekke telefonen igjen og igjen, som om jeg venter på at den skal gi meg et svar, en løsning og noe virkelig godt. Likevel føler jeg meg ikke tilfreds når jeg legger den fra meg.

Det er juni og snart tid for ferie. Hverdagstempoet byttes ut med et saktere liv. Her er det muligheter for å investere i det som virkelig er viktig. Utfordringen er bare å kutte det som distraherer.

Smarttelefonen og sosiale medier kan gi oss en umiddelbar, men forbigående lykkerus. Det er mye som er positivt med sosiale medier og andre medier. Utfordringen kommer når vi bruker skjermene og sosiale medier, tv-serier, filmer, spill og lignende kun som en flukt fra vårt eget liv. Når det blir en flukt fra det som er vanskelig, men nødvendig, og en flukt fra relasjoner som det tar tid å bygge, men som krever mye. I stedet for å ta ansvar kan vi ende opp med å gå glipp av det vi virkelig trenger.

I en bok som egentlig handler om depresjon beskriver forfatteren Johann Hari det han mener er løsningen:

«Hvis du er deprimert og har angst, er du ikke en maskin med ødelagte deler. Du er et menneske med behov som ikke blir møtt. Den eneste virkelige veien ut av denne epidemien av fortvilelse er at vi alle, i fellesskap, må begynne å tilfredsstille disse menneskelige behovene – for en dyp tilknytning til det som virkelig betyr noe i livet.»

Tittelen på boka er treffende nok Lost Connections. Det kan høres ironisk ut i en tid der vi er påkoblet nesten hele tiden. Hari peker på fellesskap og dyp tilknytning med andre mennesker som løsningen for å kurere angst og depresjon.

Temaet er relevant, uavhengig av kjennskap til depresjon og angst. Hvilken dyp tilknytning til det som betyr noe i livet mangler vi? Hva trenger vi å prioritere?

I forbindelse med «Skjermfri uke» har vi i Tro & Medier oppmuntret til å bruke tid på de livsviktige relasjonene: til Gud, til andre mennesker og til deg selv.

Med feriedagene foran oss er dette en utfordring vi ønsker å gi på nytt. I Apostelgjerningene 17, 28 står det om Gud: «For det er i ham vi lever, beveger oss og er til.» Gud er vår eneste kilde til alt som er godt. Der er det verdt å bruke tid. Der kan våre rastløse hjerter finne hvile og få nye krefter.

Dermed gir vi utfordringen fra «Skjermfri uke» til sommerferien: Skap skjermfrie soner og perioder. Ta aktive valg for hvordan og når skjermene skal brukes – og når skjermene skal legges bort. Gi de viktigste relasjonene tid – til Gud, til andre og til deg selv – slik at disse kommer styrket ut av ferien.

Halldis B. Volle
Skribent

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$