Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Jesus på lerretet

av | 2. nov, 2022 | Nyheter

Jesus på lerretet

nov 2, 2022

Av Anne Solfrid Brennhovd

redaktør SnakkOmTro.com,

Damaris Norge

Filmfortellingen er fantastisk som formidler av kristen tro. Men hvorfor får ofte «faith-based» filmer dårlige anmeldelser?  

Bibelen forteller at mennesker er skapt i Guds bilde – og Gud står bak all kreativitet og skaperglede. Dersom vi speiler Gud, kan også vi skape og være kreative. En viktig årsak til at det lages «faith-based» filmer er for å uttrykke hvor viktig relasjonen til Gud er, misjonstanken er sentral. Noen kaller det en form for tilbedelse, å bruke sine evner for å fortelle andre om dybden og bredden i Guds kjærlighet. Filmer berører oss ofte sterkt gjennom hele arsenalet av virkemidler – det skulle bare mangle at ikke kristne kan bruke dette verktøyet til å peke på Jesus og å ære Gud.   

Les om film og populærkultur på Damaris Norges side snakkomtro.com.

Den andre motivasjonen er oss som ser på: Kristne er et publikum som ofte er undervurdert. Filmindustrien reflekterer i liten grad troendes åndelige verdier på en troverdig måte. Kristen tro er ofte visket bort også i historier der den er viktig, som i filmen om Johnny Cash, Walk the Line. Det er inspirerende å se karakterer som man kan kjenne seg igjen i få et møte med Gud som endrer deres liv. Fortellinger om hvordan disse filmene har styrket mennesker i deres tro er mange.  

  

Likevel får ofte «faith-based» filmer relativt dårlige anmeldelser. Handler det om at budskapet er så radikalt at det blir misforstått? Kanskje, men ikke bare. Et moment er at flere av de mest kjente filmene er mer opptatt av hva som blir sagt enn hvordan det blir sagt. Enkelte sier at der Hollywood strever etter kunstnerisk storhet, strever kristne etter å kommunisere gode (kristne) budskap. Det er i utgangspunktet bra, men innpakningen, kunsten, er viktig for at budskapet skal oppfattes som troverdig. Dersom manuset eller skuespillet ikke er godt nok eller budskapet overtydelig, blir ikke filmene så interessante for andre. De oppleves som laget for menigheten.  

“Gud, gi meg internett!” Det var bønnen Kjetil Fyllingen ba tidlig på 2000-tallet. Han kjente seg kallet. Les om lederen for Tro & Mediers mediemisjonsarbeid her.

Et annet moment er at historiene ofte er for «rene», de viser ikke troverdig det skitne og ødelagte i livet som Gud frelser fra. Ofte ordner alt seg også fint, uten at synden får konsekvenser for livet. Kanskje ser publikum gjennom fingrene med dette for å vise at innholdet er velkomment, men det kan skape avstand til den som opplever at livet er mer komplisert. Derfor er det gledelig at det lages stadig flere helhetlig gode filmer, både teologisk og kvalitetsmessig.  

Damaris Norge er en selvstendig virksomhet som eies av Tro & Medier. Les mer om Damaris her. 

Bilde: Fra filmen War Room. Hentet fra Filmweb.no

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$