Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

En mediebrukers guide til julen

av | 13. des, 2017 | Mediekommentaren

En mediebrukers guide til julen

av 13. des 2017

Når du har vaska golvet, børi ved og hengt opp fuggelband, da er det ofte godt å synke ned i lenestolen og la skjermene tilby deg litt kjærkommen avkobling.

Jeg har lyst til å dele noen refleksjoner om mediebruk, en slags «mediebrukers guide til julen», som du kan ta med deg i lenestolen.

1. Bevisste valg gjør mediebruken bedre

Altfor ofte opplever vi at mediebruken «bare skjer». Det kan være mobilen som sjekkes oftere enn vi ønsker eller tv-en som blir stående på hele kvelden. Fordi det er alltid noe nytt å få med seg. Alltid noe man står i fare for å gå glipp av.

Mediene kjemper om din tid og oppmerksomhet, for det kan omgjøres i penger. Dermed blir du en brikke i deres spill. Du lokkes til å alltid «se hva som skjer», uten at det som skjer nødvendigvis er viktig å få med seg.

Vi er blitt gisler av alt som er interessant. Dermed står vi i fare for å miste evnen til å velge det som er viktig. Vi kan og bør ikke forsøke å få med oss alt mediene tilbyr oss. For livet, gleden, dybden og modningen finnes i det viktige, ikke i det interessante.

Vi må velge. Det innebærer også å velge bort. For noen betyr det å velge bort alt en periode. Målet med bevisste valg er ikke å redusere mediebruken til et minimum. Det vil være individuelt hva og hvor mye man konsumerer. Men gjennom å selv bli sjef i egen mediebruk, vil man lettere øve opp evnen til å velge det gode.

Kan jeg utfordre deg til å lage en noen enkle mål for god mediebruk i jula?

2. Blikkontakt bygger gode relasjoner

Øynene er et av de viktigste redskapene for å bygge relasjoner. Med dem ser vi og blir sett. Vi bekrefter og blir bekreftet. Vi forstår og blir forstått. Noen ganger kan viktige budskap kun oppdages gjennom blikkontakt og tilstedeværelse.

Kanskje bærer den andre på noe vondt, noe du kun kan oppdage gjennom den andres kroppsspråk. Eller kanskje møter du et kjærlig blikk i den andres øyne. Ikke la disse budskapene gå forbi fordi du har blikket festet på en skjerm.

Kan jula være en tid for å slå av push-varslene på mobilen, de som gjør at blikkene begynner å flakke og tankene dras mot meldingen som kom?

Kan dere bestemme dere for skjermfrie soner og perioder i jula, for eksempel alle måltidene og en fast tid hver dag? Når du er sammen med familie eller venner, se dem inn i øynene og fortell dem hvorfor du setter pris på dem.

3. Det gode er en gave fra Gud

Alt det gode, vakre, sanne og morsomme kommer dypest sett fra Gud. Det er Skaperen som har satt oss i stand til å skape det gode, som en gjenspeiling av hvem han er.

Dette finner vi igjen i mediene, i et spill på PlayStation, i en serie på NRK eller en film på TV 2. Vi kan finne det i App Store eller Google Play, på Visjon Norge eller Radio Norge. Det trenger ikke ha en «kristen» merkelapp på seg for å kunne bekreftes som en gave fra Gud.

Jeg er overbevist om at vi vil få større utbytte av vår mediebruk når vi takker Gud for det gode og gleder oss over hva han har satt oss i stand til å produsere. Vår kreativitet, skaperevne og historiefortelling er en peker til Skaperen, historiens Herre.

«Økt bevissthet gjør at man også lettere avslører det destruktive.»

Når vi blir berørt av historier om kjærlighet, gjenopprettede relasjoner eller det godes seier over det onde, er det glimt av Guds historie. Denne «urhistorien» handler om han som elsker oss med en evig kjærlighet og som i Jesus har vunnet over ondskapen.

4. Det negative kan fremstå tiltrekkende

Samtidig som vi skal bekrefte det gode, må vi erkjenne at mediene også gjenspeiler at mennesket ikke bare er godt. Vi møter også det destruktive, forførende og onde her.

Bibelen sier at «Satan selv skaper seg om til en lysets engel». (2.Kor 11,14) Det er ikke nødvendigvis samsvar mellom det som føles godt og det som er godt. Derfor trenger vi også å øve opp evnen til å gjenkjenne det falske. Forsøk å gå forbi den vakre filmusikken, det engasjerende spillet eller den rørende historien og spør om hva budskapet er. Hva fremstilles som fint og rett? Og hva fremstilles som negativt eller ondt?

Dette må ikke nødvendigvis føre til at du må bruke av-knappen. Da hadde du fått sett fint lite i mediene. Men økt bevissthet gjør at man også lettere avslører det destruktive. Og at man selv vet når man kan se videre eller bør slå av.

5. Gode medieøyeblikk bygger fellesskap

Vi har endret mediebruken fra en felles tv til hver vår lille skjerm. Men det er fortsatt mulig å skape gode medieøyeblikk sammen. Prøv å vinne over minstemann i MarioKart.

Lag en Kahoot-konkurranse for familien. Se en god film sammen, mens dere spiser  kakemenn og marsipan. Bruk mediene sammen, opplev glede, spenning og moro. Ikke undervurder den gode kraften i å oppleve fine ting sammen, også gjennom mediebruk.

Til slutt: Husk at julen ikke handler om mediebruk, men om barnet som er Sannheten, Rettferdigheten og Godheten. Bruk julen til å lete etter ham, i mediene og andre steder. For den som leter, skal finne.

Ønsker du å støtte arbeidet i Tro & Medier? Bli Mediepartner eller gi en gave på Vipps 55256

Jarle Haugland, daglig leder i Tro & Medier
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$