Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

5 tips til foreldre om spill – Fra en ungdom som spiller

av | 9. nov, 2018 | Nyheter

5 tips til foreldre om spill – Fra en ungdom som spiller

av nov 9, 2018

Av: Teodor Haugland (13 år), med kommentarer fra far Jarle

1. Sett begrensninger, men ikke for mye!

Jeg har selv vokst opp med begrensninger, og vil si at det har funket bra. Bare ikke sett for mye begrensninger. Snakk med barnet om hva han/hun tenker. Jeg tenker at begrensninger er bra, frem til barnet er rundt 12-14 år. Da anbefaler jeg å la dem bestemme litt selv.

Kommentar fra far: Noe av det vanskeligste som forelder, er å finne den gode balansegangen mellom grenser og frihet. Jo yngre barna er, jo mer ansvar har vi for å sette grenser. Også når vi dermed fremstår som verdens kjedeligste foreldre. Samtidig må vi etter hvert slippe barna fri til å ta egne valg. Dette er jo en vedvarende prosess og ikke noe som skjer på ett bestemt punkt i livet. Så er håpet som foreldre at vi har vært så tilstedeværende og tydelige at barna selv velger å videreføre verdiene vi har gitt dem, mens vi hadde «kontrollen» i deres mediebruk.

Et annet moment er at selv om vi slipper opp i begrensningene, så fratar ikke det vårt ansvar som foreldre å være tilstedeværende. Tvert imot. Snakk fortsatt om livet i den digitale verden, hva de gjør der og hvordan de har det. Delta, lytt og gi råd når det trengs. Du er fortsatt deres forelder, selv om de blir både 17 og 22 år!

2. Vær fleksibel

Hvis barnet ditt vil spille et spill merket høyere aldersgrense, sett deg inn i det. Finn ut litt om spillet. Ikke si nei med en gang. Hvis du mener at spillet kan være skadelig, så kan du si nei. I mange tilfeller er aldersgrensen riktig, men hvis du mener barnet ditt ikke kan bli noe slags helst skadet eller negativt påvirket av dette, er det greit.

Kommentar fra far: Dette er nok et klassisk punkt som diskuteres mye i familiene. Mitt utgangspunkt er at aldersgrenser er tilnærmet absolutt, med trykk på tilnærmet. For dersom barnet mener aldersgrensen er helt feil satt, er det verdt å lytte til barnet. At «alle andre får lov», er ikke en god nok grunn. Men kanskje det kan være klokt å bruke tid til å forstå spillet, hvorfor aldersgrensen er som den er – og bruke god tid til å snakke med barnet om valget man tar. Om man tillater det, bør det være tydelig hvorfor man er uenig med grensen som er satt, og barnet bør forstå at det er unntaket å overse aldersgrensen. Og om man sier nei, er det minst like viktig å ha en god prat med barnet om hvilke verdier man ønsker barnet skal preges av og la barnet forstå at grenser settes fordi man er glad i ham/henne.

Teodor Haugland hadde arbeidsdag hos Tro & Medier. Han prøvde å lære Jarle Haugland litt om spillet Fortnite og skrev et blogginnlegg med fem tips til foreldre om spill.

3. Gjør klart at spilling ikke skal kommer over familie eller tro

Ikke la spillet bli en avgud for barnet. Ta gjerne en samtale om dette. Ha felles måltider, snakk sammen og vis gjerne at troen betyr noe for deg. Gjør gjerne ting sammen òg, som brettspill, uteaktiviteter eller bare spill dataspill sammen med dem.

Kommentar fra far: Dette tror jeg er utrolig viktig. Ikke bare som en pekefinger, men la barnet forstå i familiens hverdagsliv at troen er viktig og en kilde til glede og trygghet – og at familien i seg selv er viktig å ta vare på.

Skap skjermfrie soner og perioder i familien, som dere blir enige om. For eksempel er måltidene et godt sted å starte med som skjermfri sone. Og kanskje filmkvelder skal være mobilfrie, slik at dere er sammen om opplevelsen?

4. Finn gode alternativ

Hvis du leder barnet ditt mot gode spill, vil de kanskje fortsette å spille det, istedenfor å velge brutale voldspill. Hvis barnet vil spille brutale spill, som “Call of Duty” eller “Battlegrounds”, finn gjerne alternativ. “Overwatch” og “Fortnite” er noen av de få skytespillene uten blod, og bare en aldersgrense på 12. Dessverre koster Overwatch rundt 380 kr, men det er verdt det! League of Legends er også et bra alternativ.

Kommentar fra far: Dette er et veldig interessant punkt som blir spennende å følge med på fremover. Er det slik at det beste er å introdusere dem for mindre brutale skytespill, slik at de kanskje blir værende i det universet også når de blir eldre, eller er det en introduksjon til sjangeren – der de selv kommer til å «utvikle» seg til spillere av råere spill når de blir eldre? Jeg er tilbøyelig til å være enig med Teodor, ikke minst hvis spillene har en viss kvalitet og innbyr til utvikling og fellesskap. Da vil man i større grad bygge seg opp et «community» som man ikke så lett forlater når man blir eldre.

5. Få barnet på fritidsaktiviteter

Hvis barnet ikke har noen fritidsaktiviteter, går nok mye av tiden til spilling. Hvis han/hun liker fotball, prøv å finne en fotballklubb i nærheter. Hvis han/hun liker friluftsliv, finn en speidergruppe i nærheten. Mange menigheter har også ungdomsarbeid. Jeg anbefaler å få barna med på dette. Slik får barnet også venner. De fleste aktiviteter kan du gå på i mange år, så finn en aktivitet han/hun liker så har du gjort mesteparten av det du kan gjøre for barnet sosialt.

Kommentar fra far: Enig J

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$