Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Et pappaopprør mot kroppspresset

av | 4. jun, 2015 | Ukas ros

Lytt til radiokommentaren med intro (og uten intro)

«Nesten ingen unge er fornøyd med egen kropp», skrev Dagbladet på sin forside 28. mai. Må det være slik? Nei!

Sjefredaktør i Bergens Tidende, Gard Steiro, tok i en kommentar til orde for et pappaopprør: «Selv om det kan virke håpløst, er det på tide å protestere høyt. Mot kroppspress. Mot seksualisering av det offentlige rom. Mot kvinneforakt og trakassering.» Jeg er med! Ikke bare for min egen datters skyld, men for at verdifulle jenter i alle former skal få oppleve friheten i å senke skuldrene og være tilfreds med seg selv.

BT laget også en oppfølgingssak der flere fedre tok til orde for at vi menn måtte komme på banen mot kroppspresset. Og Dina Dæmring Hillesøy (14) responderte: «Hvis jeg leser blogger, blader eller ser bikinireklamer fra for eksempel Cubus, er det lett å føle seg feil. Da er pappa flink til å si at 'dette er ikke virkeligheten' elle 'den kroppen er ikke naturlig'. Jeg ser opp til pappa, og han er jo en mann. Derfor betyr det ekstra mye når han sier det.»

I samme reportasje utfordret mannsforsker Jørgen Lorentzen til engasjement og tilstedeværelse og uttalte: « Far er nødt til å ta en større rolle nå med alle de usunne rolle­modellene jentene har rundt seg. Far må inn og korrigere, inn og si ifra om bildemanipulering og retusjering. De må si hva som er sant, og hva som ikke er sant, og at ingen forskning viser at man blir lykkeligere av en rumpe med silikon. Selv om far er far, er også far en mann, og jentene vil speile seg i sin far i møte med voksne menn senere i livet.»

Du som er far, les den siste setningen en gang til: «Jentene vil speile seg i sin far i møte med voksne menn senere i livet.» Hva har du da, gjennom liv og ord, lært din datter om hva som er sant, godt og verdt å elske?

I en svensk studie blant 1000 ungdommer kom forskerne Kristina Holmqvist Gattario og Ann Frisén ved Gøteborgs universitet frem til noen svært interessante kjennetegn på dem som var fornøyd med sin egen kropp, i følge forskning.no.

Disse ungdommene var for det første opptatt av hva kroppen deres kunne gjøre, mer enn hvordan den så ut. Mange av disse drev med idrett og ulike aktiviteter. Ikke på grunn av at det var sunt, men fordi det var gøy. Et pappaopprør handler altså ikke om å være en far som tvinger sine barn til å trene fordi det er sunt, eller som skal leve ut sitt vinnerinstinkt og sine ambisjoner gjennom sine barn. Det handler om å bidra til at barna finner gleden i å bruke kroppen sin, dette fantastiske skaperverket, på ulike måter.

Det andre kjennetegnet blant de fornøyde ungdommene var at det var lite snakk om kropp og utseende i hjemmet. «Disse ungdommene hadde ofte fått hørt fra foreldrene sine at de ikke skulle bry seg så mye om utseendet, at det viktigste er hvordan de er som mennesker», uttalte Holmquist Gattario til forskning.no. Du må altså ikke sette opp en undervisningsplan for din datter i sunt kroppsbilde, men senke skuldrene i møte med eget og andres utseende. Vær takknemlig og tilfreds. Det smitter.

Og det tredje kjennetegnet var at ungdommene hadde et bevisst og kritisk forhold til medienes kroppsideal. Troll sprekker i sola. Og om vi i vår hverdag setter lyset på det løgnaktige, uoppnåelige i skjønnhetsidealet som formidles, er muligheten stor for at trollene i våre døtres liv også sprekker – de som daglig hvisker til dem at de ikke er gode nok, pene nok, sexy nok.

Som fedre, som menn, som voksne hviler det et stort ansvar på oss. For gjennom våre ord og handlinger er vi en større påvirkningskraft enn mediene. Om våre døtre kan speile seg i oss og møte ubetinget kjærlighet, uendelig verdi, stolthet og glede, har vi gitt dem et sterkt våpen som kan ta knekken på løgnen de møter i det uoppnåelige skjønnhetsidealet.

Og dypest sett finnes kilden til vår verdi i hvordan Gud, vår himmelske far, ser på oss, slik han sier hos profeten Jesaja: «Du er dyrebar i mine øyne, høyt aktet og jeg elsker deg.» Der finner vi et pappaopprør som virkelig setter fri.

 

Kommentaren kan benyttes fritt med kildehenvisning

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$