bilde

Godt valg!

sep 6, 2023

Av Marcus Vindenes

Et voksent menneske tar rundt 35.000 valg daglig. Det er nærmere 13 millioner valg i løpet av ett år, av store og små kaliber. Vi i HeltFri ønsker å heie frem de gode valgene av den bedre historien Gud har for alles liv. 

Valgkampen går på høygir i kommuner over hele landet. Vi får høre gode grunner til å stemme på ulike parti. Ut fra dette valget skal vi være med å bestemme hvem som styrer våre lokalsamfunn. Men hva med alle valgene vi må gjøre hver dag? De er enda viktigere for deg og de rundt deg. Ikke minst gjelder det i møte med samliv, samboerskap og ekteskap.  
 
Statistikk fra Norge viser at rundt 40% av alle ekteskap ender i skilsmisse. Er det beste da å velge å ikke gifte seg og heller bare flytte sammen? Nei, her tyder tall på at samlivsbrudd for samboere er høyere enn for gifte. I en artikkel fra tidsskriftet Forbes fremgår det at den klart største grunnen for skilsmisse var mangel på forpliktelse.  

I en kultur hvor samboerskap og sex utenfor ekteskapet er normalisert, og kulturen forteller oss at vi skal følge hjertet vårt, har den livslange forpliktelsen vanskelige kår. Å være gift handler om stå fast på det valget man har tatt selv når følelsene forteller noe annet. Og de valgene starter man med lenge før man er gift.  

Da Gud skapte oss, satte han sex i rammene av trofasthet, forpliktelse, fruktbarhet og intimitet med den ene. Gjennom dette skulle vi gjenspeile Guds relasjon til oss. Derfor er det ikke uvesentlig hvilke valg man tar om man er en tenåring i puberteten, eller en forlovet student. Å velge å ikke følge sine umiddelbare lyster til fordel for noe større, vil forme et fremtidig ekteskap. Men når man i stedet velger uforpliktende samboerskap eller sex før ekteskapet, står man i fare for å ta med seg disse valgene også inn i ekteskapet. Da blir ikke samboerskap en god forberedelse til ekteskapet slik man gjerne tenker, men et valg som skaper en større risiko for skilsmisse.  

Jeg ønsker ikke å forenkle bildet og påstå at livsvarig ekteskap kun handler om valg. Dette er et vanskelig område med mange såre følelser. Likevel tror jeg at forpliktelse og valg er aspekter som har forsvunnet i vår i tid. Derfor er det viktig for oss i HeltFri at når vi forteller en bedre historie, viser vi at vi er gitt et valg. Vi kan enten velge å la oss selv, våre følelser eller omverden fortelle hvilke valg som er rette. Eller vi kan lytte til han som har skapt oss, hvorfor han skapte sex og samliv. Når det får prege våre valg, gir det det beste grunnlaget for et forhold preget av trofasthet, tillit og kjærlighet. 

Godt valg. Vi heier på dere alle!  

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev