Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Godt valg!

Godt valg!

sep 6, 2023

Av Marcus Vindenes

Et voksent menneske tar rundt 35.000 valg daglig. Det er nærmere 13 millioner valg i løpet av ett år, av store og små kaliber. Vi i HeltFri ønsker å heie frem de gode valgene av den bedre historien Gud har for alles liv. 

Valgkampen går på høygir i kommuner over hele landet. Vi får høre gode grunner til å stemme på ulike parti. Ut fra dette valget skal vi være med å bestemme hvem som styrer våre lokalsamfunn. Men hva med alle valgene vi må gjøre hver dag? De er enda viktigere for deg og de rundt deg. Ikke minst gjelder det i møte med samliv, samboerskap og ekteskap.  
 
Statistikk fra Norge viser at rundt 40% av alle ekteskap ender i skilsmisse. Er det beste da å velge å ikke gifte seg og heller bare flytte sammen? Nei, her tyder tall på at samlivsbrudd for samboere er høyere enn for gifte. I en artikkel fra tidsskriftet Forbes fremgår det at den klart største grunnen for skilsmisse var mangel på forpliktelse.  

I en kultur hvor samboerskap og sex utenfor ekteskapet er normalisert, og kulturen forteller oss at vi skal følge hjertet vårt, har den livslange forpliktelsen vanskelige kår. Å være gift handler om stå fast på det valget man har tatt selv når følelsene forteller noe annet. Og de valgene starter man med lenge før man er gift.  

Da Gud skapte oss, satte han sex i rammene av trofasthet, forpliktelse, fruktbarhet og intimitet med den ene. Gjennom dette skulle vi gjenspeile Guds relasjon til oss. Derfor er det ikke uvesentlig hvilke valg man tar om man er en tenåring i puberteten, eller en forlovet student. Å velge å ikke følge sine umiddelbare lyster til fordel for noe større, vil forme et fremtidig ekteskap. Men når man i stedet velger uforpliktende samboerskap eller sex før ekteskapet, står man i fare for å ta med seg disse valgene også inn i ekteskapet. Da blir ikke samboerskap en god forberedelse til ekteskapet slik man gjerne tenker, men et valg som skaper en større risiko for skilsmisse.  

Jeg ønsker ikke å forenkle bildet og påstå at livsvarig ekteskap kun handler om valg. Dette er et vanskelig område med mange såre følelser. Likevel tror jeg at forpliktelse og valg er aspekter som har forsvunnet i vår i tid. Derfor er det viktig for oss i HeltFri at når vi forteller en bedre historie, viser vi at vi er gitt et valg. Vi kan enten velge å la oss selv, våre følelser eller omverden fortelle hvilke valg som er rette. Eller vi kan lytte til han som har skapt oss, hvorfor han skapte sex og samliv. Når det får prege våre valg, gir det det beste grunnlaget for et forhold preget av trofasthet, tillit og kjærlighet. 

Godt valg. Vi heier på dere alle!  

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$