bilde

– Send videohilsener til lidende kristne

av nov 8, 2018

Tekst: Stein Gudvangen, KPK

Kristne angripes mange steder, og ikke engang barna skånes. I høst bæres fakler til støtte for troende som lider, og Stefanusalliansen ber kristne tenne håp med videohilsener.

I slutten av oktober gikk høstens første fakkeltog for lidende kristne. Det fant sted i Bergen. Flere fakkeltog står for tur i november. Mandag arrangerer Utenriksdepartementet konferanse om trosfrihet, mens det på ettermiddagen går fakkeltog fra Oslo domkirke med Victoria Terrasse som sluttpunkt. Der får utenriksministeren et opprop mot forfølgelse av kristne. Men aller først er det Søndag for forfulgte som Åpne Dører og Stefanusalliansen står sammen om.

De to organisasjonene samarbeider om fakkeltogene, og begge bringer i disse dager historier om barn som har det vanskelig på grunn av foreldrenes eller sin egen tro på Jesus.

«Husk oss!»

Det er svært viktig for forfulgte å vite at noen tar opp deres sak.

– Det de mest av alt trenger, er vissheten om at noen husker på dem, sier generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen som nylig unnfanget en idé for hvordan dette kan formidles.

– I alle de årene jeg har jobbet med forfølgelse og menneskerettigheter, har jeg lagt merke til at det verste for de forfulgte er følelsen av å bli forlatt, tanken på at ingen vet hva som skjer med dem. Derfor er den største gleden av alle å oppdage at noen vet om dem og ber for dem. Noen forteller at de har fått brev, andre at de ikke har fått lese brev som er sendt, men i stedet er blitt banket opp mer enn før. Likevel gleder de seg, fordi de vet at noen har sendt dem brev. Det beviser at de ikke er glemt, sier Brown.

Video-hilsener

Siden de fleste nå har en smarttelefon i lomma, kom ideen om at kristne i frie land kan sende videohilsener til forfulgte trossøsken til jul. Dette vil Stefanusalliansen nå invitere til.

– Vi tenker at dette bør skje i regi av norske menigheter, og så formidler vi videre til kontakter i land der vi jobber. Vi ber om korte julehilsener på engelsk som vil være lysglimt for kristne i nød, sier Brown.

Han tror dette vil være en god måte for norske menigheter å vise solidaritet med andre kristne på. Stefanusalliansen vil utforme noen forslag til hva slike filmede «julekort» kan innehold.

  • Facebook
  • Twitter

Barn lider

De verste historiene om lidende barn er kanskje de fra Afrika der Boko Haram – eller IS som de nå gjerne kaller seg – herjer, men også andre militsgrupper dreper og lemlester.

Åpne Dører melder blant annet om situasjonen i Den sentralafrikanske republikk:

– En opprørsgruppe som delvis besto av soldater fra Sudan og Tsjad, dro fra landsby til landsby og drepte menn, voldtok kvinner og lemlestet barn. Jeg har aldri i mitt liv sett så mange lemlestede barn og møtt så mange traumatiserte kvinner og fortvilte kristne ledere, skriver faglig leder Stig Magne Heitmann.

På et senter Åpne Dører støtter, blir en del barn, kvinner og kristne ledere tatt hånd om.

– Vi lyttet, gråt og ba, og vi prøvde å oppmuntre dem. I en kirkeruin sang vi lovsanger for første gang på flere måneder. Kirken var fullstendig ødelagt av opprørssoldater, men nå våget menigheten å samles igjen. Barna spilte på trommer, kvinnene sang på sin karakteristiske måte, og pastoren danset, forteller Heitmann.

Radikaliseres

Han skriver også om situasjonen i et land som Somalia der det er svært vanskelig å være kristen.

– For et par generasjoner siden fantes det små kirker i Somalia, blant dem katolske. Siden er det somaliske folket blitt radikalt islamisert. På skolen tvinges barn til opplæring i en radikal forståelse av islam. Det er med livet som innsats en stiller spørsmål ved islam eller søker informasjon om kristendommen, skriver Heitmann og beretter om noen av de alvorlige konsekvensene.

– I mars skrev World Watch Monitor om små fellesskap av eldre kristne i hovedstaden Mogadishu. De fortalte hjerteskjærende historier om hvordan barnebarna deres var blitt så radikale i sin islamske tro at de til og med drepte sine kristne besteforeldre, skriver han.

Mister foreldrene

Også mange andre steder lider barna. I Nord-Korea tør foreldre knapt å fortelle barna om Jesus, be sammen med dem eller synge kristne sanger, og det er nesten umulig å ha fellesskap med andre kristne. Noen barn får først høre om foreldrenes og besteforeldrenes tro etter at de har flyktet fra Nord-Korea. Noen rapporter handler om foreldre som har lest svært stille fra en hemmelig bok som barna aldri fikk se i. Kristne blir sett på som samfunnsfiender, og noen barn lures i feller på skolen slik at de angir sine egne foreldre. Resultatet er at de aldri mer ser dem igjen, melder Åpne Dører.

I Pakistan sitter en småbarnsfar fengslet på femte året i en sak som kan minne om Asia Bibis. Fem år etter at Asif Pervaiz ble fengslet, er ennå ikke saken hans blitt rettslig behandlet. Hjemme sitter kona og de to barna deres og venter på far. Han ble arrestert samme dag som de ble født. Sønnen Brian og datteren Jerusha kjenner derfor ikke sin egen far, forteller Stefanusalliansen i en fersk brosjyre.

KPK

_
Vi ønsker å løfte frem denne saken i Tro & Medier og synes prosjektet med julekort som  videohilsen er en god måte å bruke mediene på. Derfor kommer vi i Tro & Medier til å lage en hilsen og oppfordrer andre organisasjoner, grupper og menigheter til å gjøre det samme. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This