Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

– Send videohilsener til lidende kristne

av | 8. nov, 2018 | Nyheter

– Send videohilsener til lidende kristne

av nov 8, 2018

Tekst: Stein Gudvangen, KPK

Kristne angripes mange steder, og ikke engang barna skånes. I høst bæres fakler til støtte for troende som lider, og Stefanusalliansen ber kristne tenne håp med videohilsener.

I slutten av oktober gikk høstens første fakkeltog for lidende kristne. Det fant sted i Bergen. Flere fakkeltog står for tur i november. Mandag arrangerer Utenriksdepartementet konferanse om trosfrihet, mens det på ettermiddagen går fakkeltog fra Oslo domkirke med Victoria Terrasse som sluttpunkt. Der får utenriksministeren et opprop mot forfølgelse av kristne. Men aller først er det Søndag for forfulgte som Åpne Dører og Stefanusalliansen står sammen om.

De to organisasjonene samarbeider om fakkeltogene, og begge bringer i disse dager historier om barn som har det vanskelig på grunn av foreldrenes eller sin egen tro på Jesus.

«Husk oss!»

Det er svært viktig for forfulgte å vite at noen tar opp deres sak.

– Det de mest av alt trenger, er vissheten om at noen husker på dem, sier generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen som nylig unnfanget en idé for hvordan dette kan formidles.

– I alle de årene jeg har jobbet med forfølgelse og menneskerettigheter, har jeg lagt merke til at det verste for de forfulgte er følelsen av å bli forlatt, tanken på at ingen vet hva som skjer med dem. Derfor er den største gleden av alle å oppdage at noen vet om dem og ber for dem. Noen forteller at de har fått brev, andre at de ikke har fått lese brev som er sendt, men i stedet er blitt banket opp mer enn før. Likevel gleder de seg, fordi de vet at noen har sendt dem brev. Det beviser at de ikke er glemt, sier Brown.

Video-hilsener

Siden de fleste nå har en smarttelefon i lomma, kom ideen om at kristne i frie land kan sende videohilsener til forfulgte trossøsken til jul. Dette vil Stefanusalliansen nå invitere til.

– Vi tenker at dette bør skje i regi av norske menigheter, og så formidler vi videre til kontakter i land der vi jobber. Vi ber om korte julehilsener på engelsk som vil være lysglimt for kristne i nød, sier Brown.

Han tror dette vil være en god måte for norske menigheter å vise solidaritet med andre kristne på. Stefanusalliansen vil utforme noen forslag til hva slike filmede «julekort» kan innehold.

Barn lider

De verste historiene om lidende barn er kanskje de fra Afrika der Boko Haram – eller IS som de nå gjerne kaller seg – herjer, men også andre militsgrupper dreper og lemlester.

Åpne Dører melder blant annet om situasjonen i Den sentralafrikanske republikk:

– En opprørsgruppe som delvis besto av soldater fra Sudan og Tsjad, dro fra landsby til landsby og drepte menn, voldtok kvinner og lemlestet barn. Jeg har aldri i mitt liv sett så mange lemlestede barn og møtt så mange traumatiserte kvinner og fortvilte kristne ledere, skriver faglig leder Stig Magne Heitmann.

På et senter Åpne Dører støtter, blir en del barn, kvinner og kristne ledere tatt hånd om.

– Vi lyttet, gråt og ba, og vi prøvde å oppmuntre dem. I en kirkeruin sang vi lovsanger for første gang på flere måneder. Kirken var fullstendig ødelagt av opprørssoldater, men nå våget menigheten å samles igjen. Barna spilte på trommer, kvinnene sang på sin karakteristiske måte, og pastoren danset, forteller Heitmann.

Radikaliseres

Han skriver også om situasjonen i et land som Somalia der det er svært vanskelig å være kristen.

– For et par generasjoner siden fantes det små kirker i Somalia, blant dem katolske. Siden er det somaliske folket blitt radikalt islamisert. På skolen tvinges barn til opplæring i en radikal forståelse av islam. Det er med livet som innsats en stiller spørsmål ved islam eller søker informasjon om kristendommen, skriver Heitmann og beretter om noen av de alvorlige konsekvensene.

– I mars skrev World Watch Monitor om små fellesskap av eldre kristne i hovedstaden Mogadishu. De fortalte hjerteskjærende historier om hvordan barnebarna deres var blitt så radikale i sin islamske tro at de til og med drepte sine kristne besteforeldre, skriver han.

Mister foreldrene

Også mange andre steder lider barna. I Nord-Korea tør foreldre knapt å fortelle barna om Jesus, be sammen med dem eller synge kristne sanger, og det er nesten umulig å ha fellesskap med andre kristne. Noen barn får først høre om foreldrenes og besteforeldrenes tro etter at de har flyktet fra Nord-Korea. Noen rapporter handler om foreldre som har lest svært stille fra en hemmelig bok som barna aldri fikk se i. Kristne blir sett på som samfunnsfiender, og noen barn lures i feller på skolen slik at de angir sine egne foreldre. Resultatet er at de aldri mer ser dem igjen, melder Åpne Dører.

I Pakistan sitter en småbarnsfar fengslet på femte året i en sak som kan minne om Asia Bibis. Fem år etter at Asif Pervaiz ble fengslet, er ennå ikke saken hans blitt rettslig behandlet. Hjemme sitter kona og de to barna deres og venter på far. Han ble arrestert samme dag som de ble født. Sønnen Brian og datteren Jerusha kjenner derfor ikke sin egen far, forteller Stefanusalliansen i en fersk brosjyre.

KPK

_
Vi ønsker å løfte frem denne saken i Tro & Medier og synes prosjektet med julekort som  videohilsen er en god måte å bruke mediene på. Derfor kommer vi i Tro & Medier til å lage en hilsen og oppfordrer andre organisasjoner, grupper og menigheter til å gjøre det samme. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$