Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

3 ting å tenke på til barne-tv

av | 12. okt, 2017 | Nyheter

Hva barna får med seg er ikke bare et spørsmål om tidsbruk. Like viktig, eller enda viktigere, er innholdet som formidles: verdiene og virkelighetsforståelsen – det underliggende livssynet. Hva gjør det med barna?

«Alle fortellinger er undervisning, enten fortelleren gjør det bevisst eller ikke. De er med på å skape verdenen vi lever i. De lærer oss moralen vi følger», sier Philip Pullman. Han er forfatter av barnebøkene om Den mørke materien som inneholder mye religionskritikk.

Dette utfordrer meg som forelder til å være mer bevisst på hva barna preges av. Det er spesielt tre områder som kolliderer med det kristne livssynet:

1. Gud er fraværende

Det er mye magi i barne-tv, men få henvisninger til en Gud som står bak det hele. Barna tilbringer med andre ord mye tid i et univers der Gud ikke eksisterer.

2. «Alt går bra til slutt…»

Vi har det beste i vente, men her på jorda kan vi ikke forvente fullkommen lykke.

3. Materialisme og rikdom hylles

Det er lett å overse denne utfordringen siden vi lever i en materialistisk kultur.

Vi hyller også gjerne menneskene som fremstår som «vellykkede» eller «vinnere» i ulike programmer.

Å imøtegå dette kan virke overveldende. Et sted å begynne er å sette seg ned med barna, spørre hva de ser på eller spiller – og delta. Disse spørsmålene kan være nyttige å ta med seg:

Hva stemmer overens med Bibelen? Hva kolliderer med Bibelen?

Vi lever ikke i en ideell verden og vil aldri lykkes hundre prosent med oppdragelse på den ene eller andre måten. Derfor må vi også være rause med oss selv. Å begynne i det små kan likevel gjøre en utrolig stor forskjell på sikt.

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$