Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Å kritisere ikke-troende for manglende forkynnelse

av | 22. des, 2014 | Mediekommentaren

1. desember valgte avisen Dagen å vie forsiden, lederen og en dobbeltside i avisen til en ny julesang fra artistene Marte Wulff og Charlotte Qvale. "Provosert av 'forførende' juleslager", var meldingen på forsiden. Jeg kan være enig i at sangen grenser til å være provoserende dårlig. Men som kristen kan jeg ikke bli provosert over at ikke-troende velger å lage en julesang som ikke handler om Jesus.
 
"Det er naturlig for troende kristne å bli lei seg når man hører en sang som den vi omtaler i dagens avis", skriver avisen i lederen. 
 
Lei seg på hvilken måte? Slik jeg leser avisens leder, handler det om å bli lei seg på egne vegne – kristne som er støtt og fornærmet over at noen lager en julesang som “stjeler” jula fra oss kristne. Så kan vi godt forsøke å argumentere med at dersom julas budskap forsvinner, vil færre høre budskapet. Men vi kan da ikke mene at det er de ikke-troende som har ansvar for å holde historien om Jesus levende? Det er menighetens oppdrag, og dersom det kristne budskapet forsvinner i julehøytiden, er det menigheten som har feilet i sitt oppdrag. Vi kan jo ikke forvente at en død verden skal være dem som bringer liv til samfunnet – eller til julehøytiden. Det er ikke mørket som gjør det mørkt i samfunnet. Det er fravær av lys. 
 
En helt annen ting, er at vi kan bli lei oss på vegne av artistene, som leverer en så tom sang, og som tyder på at de ikke har møtt den levende og livgivende Gud – som er full av nåde, sannhet, frihet og glede. Men jeg opplever ikke at det er dette aspektet Dagen tenker på når de sier at det er naturlig å bli lei seg over denne sangen. 
 
Som kristne er det vårt oppdrag å dele evangeliet. Og når julen gjennomgår en sekularisering, eller avkristning, om du vil, er det vi som har mulighet til å skape en endring. Ikke ved å kritisere andre, men ved å selv gå ut og være lys som skinner opp, i ord, sang og handling. Slik kan andre få se at for oss handler julen om Jesus som ble menneske for at vi skulle bli Guds barn. La oss ikke være fornærmet på egne religiøse følelsers vegne, men vise at det finnes en kilde som gjør alle tomme surrogater lite attraktive. Det er vi, og ikke verden, som er bærere av budskapet om Veien, Sannheten og Livet!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg ønsker å motta:
Personvernerklæring
=
#

Siste innlegg

$
#
$