Absurde påstander mot Alexis Lundh og HeltFri

av | 18. okt, 2023 | Mediekommentaren

Absurde påstander mot Alexis Lundh og HeltFri

okt 18, 2023

Av Jarle Haugland

28.september deltok Alexis Lundh fra oss i Tro & Medier på Dagsnytt 18 på NRK. Her ble han utsatt for noen beskyldninger som han ikke fikk lov å svare på – men som ikke kan stå uimotsagt. 

Tema for debatten var seminarene HeltFri holder for flere tusen unge hvert år, der vi formidler Guds gode historie om identitet, seksualitet og kropp. Denne undervisningen var Hanne Kro Sørborg, spesialist i sexologisk rådgivning, svært kritisk til. 

«Hvorfor er det galt?» spurte programleder Sigrid Sollund mot slutten av debatten, noe som fikk Sørborg til å fyre av en bredside: 

«Det som er viktig her, er at den måten å snakke på, gjør at mennesker som trenger å kunne de tingene som er nødvendig for å stå i relasjon, både til seg selv og til andre, ikke klarer å få den hjelpen. Det vi vet, er at små barn som opplever krenkelser, får tilbakemeldinger om at de har gjort noe feil og tør ikke spørre om hjelp igjen. Vi vet at folk som lever i ekteskap hvor det utøves vold, ikke klarer å sette ord på det som skjer i hjemmene, fordi de er lært opp til at det bare er en måte å forstå dette med grenser, seksualitet og kropp på. Dermed klarer de ikke å sette disse grensene. Når det går galt, må man ha redskapene. Og denne måten å snakke på [som HeltFri gjør, min anm], gjør at de aller mest sårbare, de som er mest utsatte for utestengelse og diskriminering, blir enda mer skadelidende. Det er farlig.» 

Sørborg mener altså at en undervisning som forteller at alle mennesker er verdifulle, elsket og ønsket av Gud, er farlig. Hun mener at det å formidle at seksualiteten har grenser – ikke subjektive, men gitt oss av Skaperen – hindrer ektefeller i å sette ord på vold i hjemmet og barn i å søke om hjelp etter å ha opplevd seksuelle krenkelser.  

Jeg forsøker å legge godviljen til, men jeg klarer ikke å se på dette som annet enn absurde påstander. Jo, selvsagt finnes det mennesker som kaller seg kristne og gjør onde ting, både foreldre og ledere, og som misbruker det kristne budskapet. Men det blir som å skylde på pianoet når pianisten spiller feil. 

Det blir heller ikke mer sant fordi en fagperson uttaler det; Sørborg har i flere sammenhenger uttalt seg kritisk til den kristne troen, menighetslivet og seksualetikken, ikke minst som styremedlem for Skeive Sørlandsdager. Spørsmålet er om hun her uttaler seg som ekspert eller aktivist? 

La det være helt klart:
Å formidle for barn og unge at de er skapt av Gud, med mening og verdi, elsket og ønsket, er ikke skadelig. Det er livsfremmende.
Å koble trofasthet, respekt og kjærlighet sammen med seksualiteten, er godt for den sårbare. Det beskytter og gir seksualiteten et trygt rom å utfolde seg i.
Å formidle at seksualiteten er vakker, men skadet, er ikke farlig. Det setter barn og unge i stand til å forstå hvorfor ikke alt med sex er fint. Det gir dem en åpning til å kunne sette ord på det vonde. Det hjelper dem å forstå at det er lov å si nei til det onde andre vil gjøre med dem. For grenser er en beskyttelse mot andres inntrengning. Og det plasserer ansvaret hos den som bryter grensene. 

Les her om arbeidet til HeltFri. 

Lista kunne vært lenger. Samtidig er det nesten litt vanskelig å respondere saklig på anklagene fra Sørborg, med det nivået hun her viste. Jeg er overbevist om at Sørborg og HeltFri deler samme ønske, at barn og unge skal ha en trygg oppvekst og et godt liv, der seksualiteten får en god og naturlig plass. Da må man legge den viktige debatten på et høyere nivå enn Sørborg gjorde her.  

Programleder Sollund skulle også definitivt avbrutt denne siste tiraden for å gi Alexis Lundh en mulighet til et gjensvar. Det gjorde hun ikke, og må dermed ta sin del av ansvaret for at Sørborgs bredside fikk stå uimotsagt. 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

#

Siste innlegg

$
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

Kristenretten

Kristenretten

Nå er «Hendelsen som forandret Norge» lansert! Dette er en ny underholdende og opplysende miniserie med Farmen-presten, Thor Haavik!

#
$