Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Bruker Facebook til å oppmuntre

av | 1. nov, 2018 | Nyheter

Bruker Facebook til å oppmuntre

av nov 1, 2018

Annbjørg Barane er snart 80 år og har nesten 800 venner på Facebook. – Jeg ber gjerne når jeg legger ut noe på nettet, forteller hun.

– Teknologien kan være til velsignelse, sier Annbjørg i telefonen.

Hun forteller om den gangen hun og søstera satt på ei ferge og begge fant fram smarttelefonen. En mann overfor dem kikket bort og kommenterte: «Skal si dere er oppdaterte!»

– En tid senere snakket jeg med en 90-åring som sa: «Smarttelefonen er den beste oppfinnelsen!» Så vi eldre prøver å henge med, skjønner du, forteller Annbjørg og ler.

Hele livet har Annbjørg arbeidet med formidling. Først som lærer på barneskolen, deretter lærer på Kongshaug Folkehøgskole før hun ble den første kvinnelige heltidsansatte læreren ved Bildøy Bibelskole.

Den siste jobben før hun ble pensjonist var som seniorkonsulent i Indremisjonsforbundet. Facebook og Snapchat hjelper henne med å holde kontakten med familie, venner og tidligere elever.

Annbjørg Barane har drevet med formidling nesten hele livet. Nå bruker hun Facebook til å nå mennesker med Guds ord. Foto: Simen Søvik

Vil gi det videre

Annbjørg vokste opp i Ølen i Sunnhordland, men har bodd dobbelt så lenge på Sotra som der. Foreldrene hennes var kristne, men da Annbjørg var 15 år var det vekkelse i bygda og hun ble berørt av forkynnelsen. Det førte til at hun tok et bevisst standpunkt.

– Det var en god start på livskursen videre, sier hun.

Nå bruker Annbjørg Facebook bevisst for å oppmuntre andre. Innimellom synes hun at det kan bli vel mye med alle oppdateringene om hva folk gjør til enhver tid og hva de spiser til middag. Men ellers er det veldig mye hun liker, for eksempel å se bilder og fortellinger fra andres reiser i inn- og utland, og mange andre opplevelser og tanker som blir lagt ut.

– Hva gjør du når du er på Facebook?

– Jeg kikker på hva andre skriver, ser om det er noe jeg bryr meg om og liker, kommenterer kanskje, trykker liker, leser og fanger opp nyheter. Jeg forstår ikke hvordan jeg visste noe om folk før jeg hadde Facebook. Nå vet jeg mye!

Selv legger hun ut sånn omtrent et innlegg i uka.

– Jeg ønsker å legge ut noe som er til oppmuntring for folk, noe som kan være til oppbyggelse. Det er fint å få bidra med noe som gir folk lys over dagen. Mange takker for at de har fått noe gjennom det jeg har lagt ut. Det er kjekt å høre at det betyr noe.

{

«Jeg prøver å dele noe som har betydd noe for meg selv og tar det ikke bare ut av løse lufta.»

Facebook kan være misjon

Formidling har vært en viktig del av levebrødet til Annbjørg. Nå ser hun muligheter til å nå mennesker på nettet som hun ellers ikke når.

– Jeg kan nå de med et gudsord, et salmevers eller noe jeg har hørt, lest eller kanskje tenkt selv, og det synes jeg det er veldig rikt å være med på. Jeg prøver å dele noe som har betydd noe for meg selv og tar det ikke bare ut av løse lufta. Og så ber jeg gjerne om at det skal bli til velsignelse for de som leser det.

Annbjørg synes at dette er en misjonsoppgave.

– Nå er jeg ikke lenger så mye ute og forkynner som tidligere, men tenker at dette er som forkynnelse og kan være til oppbyggelse for folk. Noen ganger finner jeg et bilde som passer til det jeg skriver. Det er stort sett bilder jeg tar selv. Jeg legger sjelden ut bilder av andre mennesker.

Det er spesielt godt å ha kontakt via nettet de dagene Annbjørg går helt alene og ikke snakker med andre mennesker. Men det er vanskelig å si hvor mye tid hun bruker på Facebook.

– Det er vel kanskje altfor mye. Det går mest i nettbrett, men også telefonen. Og så bruker jeg Messenger til å holde kontakt med folk.

Kristne kan også oppføre seg stygt

Tidligere i vår la kretslederen i Nordmøre og Romsdal Indremisjon, Arild Ove Halås, ut et innlegg der han oppfordret kristne til å tenke seg om før de kommenterer eller ukritisk deler videre innlegg. Dette delte Annbjørg videre.

Annbjørg har nesten 800 venner på Facebook. Der deler hun gudsord – noe som har betydd noe for henne. Foto: Simen Søvik

– Dette har jeg tenkt mye på selv. Jeg er overgitt over hvor stygt folk kan skrive om hverandre. Også kristne. Det var gode ord i rette tid det som han skrev. Jeg har takket ham for det. De som han sikter til bruker ukvemsord og det er nesten sånn at de ikke tror andre ser det, vi kunne ikke sagt det oppi ansiktet til andre, men folk gjør det når de blir opprørt. Både kristne og ikke-kristne. Når det er kristne som har skrevet stygt har jeg noen ganger kommentert: Har du bedt før du skrev dette? De gjør det i sinne og tenker seg ikke om. Heldigvis har både Dagen og Vårt Land tatt opp temaet også.

– Ber du før, mens eller etter du er foran en skjerm?

– Jeg ber gjerne for det oppbyggelige som jeg legger ut selv. Noen legger ut nød og smerte, sykdom og sorg, og da blir det bønneemner som jeg i blant ber for.

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$