Bygger relasjoner over nett

av | 15. apr, 2019 | Nyheter

Bygger relasjoner over nett

av apr 15, 2019

Mads har en stor lidenskap for dataspill og kirke. Han er ingen online misjonær, men trygg i troen. Det åpner for spennende relasjoner på nett.

Mads Hauge (26) fra Sauda gikk til butikken med mesteparten av konfirmasjonspengene sine for ti år siden og kjøpte en ny datamaskin. En maskin som var god nok for de mest populære spillene.

– Fra der var det gjort, slår han fast.

Siden den gang har interessen for spill vokst. I dag går det knapt en dag uten at han setter seg ned med datamaskinen, løfter headsettet over ørene og legger hendene på tastaturet.

– Det kan bli veldig mye gaming til tider og fortsatt har jeg dager eller uker med mer spilling enn det som er sunt. Men jeg føler ikke det bare gjelder gaming. Folk bruker like mange timer på Netflix eller sosiale medier, noe som er like ufornuftig.

Mads Hauge kan bruke mye tid på dataspill, noen ganger mer enn det som er fornuftig, men mener det  Foto: Simen Søvik

Tar Gud med inn i hverdagen

Men det er ikke bare spill som opptar Mads.

Han er tydelig på at det gjelder å finne en balanse mellom spill og resten av livet – livet utenfor skjermen.

De siste årene har han vært aktiv i menigheten Salt i Bergen. Nylig flyttet han til Notodden for å fullføre studier. Der er planen å koble seg på Salt sin menighet i Skien og ukentlige samlinger i regi av Laget.

Han er ikke i tvil om at kirke er det viktigste i livet, og at han må ta troen med seg inn i den digitale verden.

– Det handler om å se på det som en del av livet. I Salt har vi snakket mye om å ta med Gud i hverdagen. Når hverdagen min ofte består i gaming handler det om å ta med meg Gud inn på den plattformen.

 

{

«Når hverdagen min ofte består i gaming handler det om å ta med meg Gud inn på den plattformen»

Skaper relasjoner på nett

Spillverden er en arena hvor få kristne beveger seg på. For Mads handler det om at han er kristen, går i menighet, tror på Jesus og liker gaming. Da er det naturlig å ta troen med seg inn i den verden.

– Det er en uberørt plass, men jeg er ikke av dem som bruker tydelige kristne kallenavn, som JesusFreak, og snakker kun om hvor god Gud er. Det handler om å skape relasjoner på et sted som er stappfullt av mennesker. Over en milliard mennesker spiller hver dag og halvparten spiller sikkert konkurransespill, forteller han.

Det er slike spill han liker, konkurransespill. Helst over nettet hvor han treffer nye mennesker og kan holde kontakten med andre han har stiftet bekjentskap med over nett.

– Jeg skaper relasjoner over nettet. På samme måte som musikk er en av interessene mine, er gaming viktig for meg. Da blir det naturlig å bygge relasjoner over nettet og være åpen og ærlig på troen min.

Fra spill til kirke

Mads trekker likhetstrekk til samtaler med kollegaer eller nye mennesker man blir kjent med. At han er kristen er ikke det første han åpner samtaler med, men etter hvert som de blir bedre kjent fører samtalen naturligvis til troen.

– Jeg kan ikke skjule det som har vært livsforvandlende for meg. Noen ganger får jeg tilbake at «det er helt greit for meg så lenge du ikke bryr meg med det». Andre ganger åpner det for spennende samtaler.

Reaksjonene er som regel positive og Mads snakker åpent om kirken, bønnegruppe og andre kristne arrangementer han er med på. Etter hvert som relasjonene blir sterke, hender det at han inviterer de med i kirken.

– Jeg er avhengig av at de er i samme by, men det er flere som har blitt med meg i Salt. Det er ikke slik at de føler et press på å bli med, men vi har kjent hverandre så lenge at de er gira på å se den siden av meg. De vet at jeg lever det livet. 

I 2016 var det flere som så finalen i spillet League of Legends enn sluttspillsfinalen i basketball i USA. Hvert år kjøpes det spill for nesten to milliarder i Norge – i verden er tallet 500 milliarder. Foto: BagoGames/flickr.com

Fant bestekompis online

– Kan det oppleves enklere å dele om troen sin over nett?

– Ja, det vil jeg tro. Det kan være enklere å snakke om troen når man ikke snakker sammen ansikt til ansikt. Samtidig er det vanskelig å fange opp inntrykkene hos den i andre enden. Noen ganger er det frustrerende at ting ikke blir tolket riktig. Når man snakker om et tema som er sårbart, som tro og livssyn, kan det tolkes feil fordi man ikke ser personens ansiktsuttrykk.

Spillmiljøet finnes ikke lenger bare på skjermen inne på gutte- og jenterommet. Flere og flere arrangementer dukker opp. I fjor så Mads finalen i et spill sammen med 200 andre på Bergen kino, og han traff bestekompisen sin på en ungdomsklubb for gamere etter at han flyttet til Bergen for å studere.

Spillverden er stor og i vekst. Definitivt et sted kristne kan tilbringe tid, mener Mads.

– Jeg kan ikke med hånden på hjertet si at jeg skal nå ut til hele verden. Det er urealistisk. Men jeg er kristen i 2019 og tror på Jesus. Jeg kan være en del av den plattformen fordi jeg synes det er kjekt og jeg koser meg der. Så lenge det ikke ødelegger livet mitt. Det gjør det ikke og jeg klarer å finne en god balanse.

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

#

Siste innlegg

$
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

Kristenretten

Kristenretten

Nå er «Hendelsen som forandret Norge» lansert! Dette er en ny underholdende og opplysende miniserie med Farmen-presten, Thor Haavik!

#
$