– Det er ikke det man gjør som er det viktigste til slutt. Det er Jesus

av | 25. des, 2018 | Nyheter

– Det er ikke det man gjør som er det viktigste til slutt. Det er Jesus

av des 25, 2018

Lisa Børud sjarmerte hele Norge under Stjernekamp i fjor høst. I 2018 mottok hun Medierosen fra Tro & Medier etter å ha fremstått med kristen integritet midt i mediemangfoldet.

Det er grått og trist, men ut av folkemengden kommer et smil som varmer og lyser opp gaten. Det er smilet til en som ønsker å være et lys der det er mørkt. Akkurat det har hun fått til det siste året.

Hun trenger snart ikke å bli presentert, Lisa Børud. Den tidligere barnestjernen var borte fra rampelyset noen år. Så ringte det en produsent fra NRK. «Vil du bli med i Stjernekamp» lød det fra andre enden av røret.

Som danser, tenkte Lisa umiddelbart. Hun gikk på Bårdar Danseinstitutt og det hadde gått en del år siden Lisa turnerte sammen med familien som sanger. Men det var ikke som danser. Det var som artist, som sanger NRK ville ha henne.

FAKTA

Medierosen er en pris som går til en person eller en redaksjon som har utmerket seg ved å holde frem positive verdier i mediebildet.

Prisen deles ut av Tro & Medier hver høst.

Prisen ble første gang delt ut høsten 2005 og har blitt delt ut årlig siden 2009. Noen tidligere vinnere er Salmer til alle tider (NRK P1), Andreas Håtveit, Sweatshop (Aftenposten) og
Egil Svartdahl (Reisen hjem).

Har noe der å gjøre

– Det var veldig skummelt, når man tenker over det. Jeg startet med kamera rett i trynet. Allikevel har man fått bekreftelsen på at man har noe der å gjøre ved at man blir spurt, forteller Lisa Børud, om det å være tilbake på scenen.

Eller det blir feil å si tilbake på scenen. Selv om 22-åringen sluttet å reise aktivt rundt med familien som 16-åring, har det blitt mye scenetid. Noen ganger på spesielle arrange- menter. Andre ganger som danser.

Ett år har gått siden hun sto på scenen i Stjernekamp for første gang. I løpet av det året har hun brukt stemmen sin. Ikke bare til å synge, men til å stå for den hun er. Til å være et vitnesbyrd i mediene. Derfor ble hun denne høsten tildelt Medierosen fra Tro & Medier.

– Det er utrolig stas.

Det er Lisas første reaksjon på prisen. Selv mener hun at hun ikke har jobbet aktivt for å være «tøff nok til vise hvem hun hører til».

– Jeg føler ikke jeg har gjort så mye for å fortjene det. Jeg er bevisst på det jeg sier og får frem, det er jeg. Men det er en så stor del av meg at jeg ikke trenger å tvinge det frem. Forhåpentlig betyr det noe for noen, at man er et lys. Det er målet mitt.

– Tro er viktig for meg

Vi har funnet oss en litt trang, men hjemmekoselig kafé i hovedstaden. Med hver sin kopp med kaffe i hånden, får Lisa det store spørsmålet. Hvem er Lisa Børud?

– Oi, det er ikke et lett spørsmål, nærmest ler hun.

– Jeg er en generelt blid person. En som ikke er så vanskelig å ha med å gjøre, vil jeg påstå. Så er tro viktig for meg. Det ligger på bunnen. Det er det livet mitt springer ut fra.

I 15 år reiste hun på turné med familien. Hun sang om Jesus og ble møtt av fulle kirker og bedehus. Alle klappet og sang med.

– Troen var en del av det vi holdt på med, men etter hvert som jeg har vokst opp har jeg blitt mer bevisst på det. Man vet ikke helt vidden av det når man er liten, bare at man skal tro på Jesus. Men som voksen tar man et mer bevisst valg, sier Lisa, som har solgt over 120 000 album.

{

«Jeg har vært tydelig
og jobbet med å være
fast i troen – at folk vet
at jeg er kristen»

Tydelig på hvem hun er

Det har skjedd mye på kort tid. Hun har vært gjest i Beat for beat på NRK. Danset og koret med Alexander Rybak i Eurovision. Men alt startet i Stjernekamp for ett år siden – hvor det ble naturlig å være tydelig på hva hun står for. For eksempel på sitt forhold til alkohol.

– Det ble naturlig å si at man er avholds, fordi det er rart å synge en sang som ikke er meg. Da ble det naturlig å fortelle det. Så ble det litt ironisk, siden jeg er avholds, men synger om det. Det ble naturlig, fordi det var ukomfortabelt å ikke gjøre det.

Sammen med foreldrene tok hun en runde på hvordan hun skulle framstå på TV, men helt siden hun startet på Bårder har Lisa vært tydelig på hvem hun er.

– Jeg har vært tydelig og jobbet med å være fast i troen – at folk vet at jeg er kristen. Det burde ikke være noen tvil.

Under TV-programmet gjorde hun noen tydelige verdivalg. For eksempel da hun tok et oppgjør med språket under hiphop- kvelden og med sangen 99 Problems.

– Jeg kunne aldri sagt stygge ord og fremført det. Derfor kutta vi ut og fjernet mange ord. Da kom det frem uten at jeg sa noe om det.

{

«Å tøye grensene er
ikke et tema en gang.»

Ønske fra NRK

Noen uker senere lot hun Jesus skinne direkte gjennom låtvalget. Farfars låt om Guds kjærlighet, Kjærligheten seirer.

– Det var egentlig produsenten som ønsket at jeg skulle synge den. Han sa «kan du ikke ta noe personlig. Noe fra familien? Man vet jo du er kristen, men du er ikke den som buser ut med det», sier Lisa, som gir litt av fortjenesten for låtvalget til NRK.

– Når det ble den sangen, da fikk jeg noe som betydde noe å synge.

I juryens begrunnelse er farfars sang Kjærligheten seirer trukket frem. «Hun

formidler et vakkert budskap og Gudsbilde gjennom sangen», skriver de og understreker viktigheten av å ha positive, kristne forbilder i underholdningsbransjen.

– Ser du på deg selv som et forbilde?

– Det er ikke noe jeg tenker ofte på, men jeg forstår jo at man er det. I går traff jeg en som sa til meg «når du sier at du er kristen på TV er det enklere for andre å si at de er kristne». Det er kult hvis det er sant.

Lisa ønsker å vise unge at man som ungdom kan være med på ting, samtidig som man kan være en åpen kristen.

– Å tøye grensene er ikke et tema en gang. Da blir det til at man skiller seg ut og på den måten blir et forbilde. Når man blir et kjent fjes er det lett for folk å se på hva man gjør og vil gjøre det samme.

Lisa øver før Stjernekamp. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Tøff musikkbransje

Selv har hun to forbilder i sine foreldre som aldri har lagt skjul på hva de tror på, men som artist ser hun også opp til den amerikanske artisten Tori Kelly.

– Hun er både kjent i bransjen og tydelig kristen. Det synes jeg er kult. Hun har vært tydelig hele veien.

Denne høsten satser Lisa alt på artist- karrieren. Hun har fått seg en booking- ansvarlig og har flere konserter frem mot jul. Det gjør det ekstra viktig å kunne stå for det hun tror på i møte med en tøff musikkbransje. Nettopp da blir forbilder som Tori Kelly viktig.

– Jeg merker at det er forskjell på kristne miljøer og musikkmiljøet. Det er ikke mange i musikkbransjen som er kristne. Det er lett å bli påvirket og derfor er det viktig å holde på de verdiene man har hele veien.

Lisa blir engasjert. Det er dette hun brenner for. Å være et lys der ingen andre er.

– Til syvende og sist har ikke musikk og dans alt å si. Det er ikke det man gjør som er det viktigste til slutt. Det er Jesus.

– Det er så mange som legger alt i det de lager, men når de blir kastet dritt på faller alt sammen. Da er det godt å vite at man har Jesus. Så hvis ting skjærer seg er ikke det verdens undergang. Det er deilig å ha den tryggheten.

Har trygghet i troen

«Hun har fremstått med integritet i viktige verdispørsmål, og har gjennom væremåte og ord bidratt på en positiv og smittende måte til å løfte frem kristen tro i offentligheten», står det i jurybegrunnelsen.

– Burde det vært flere tydelige stemmer i mediene?

– Ja. Jeg tror det er viktig at folk tør å si hva de tror på. Og at det blir naturlig. Ikke noe «nå skal jeg opp og frem», men at man klarer å vise at man er et likandes menneske, akkurat som alle andre, men at man har tryggheten i troen.

Ble bedømt av alle

Hun ble presentert som kristen barnestjerne fra første stund. Selv mener hun at turnélivet i den kristne kretsen skjermet henne fra det tøffe musikkmiljøet. Stjernekamp ble hennes første skikkelige møte med hele musikk-Norge.

– Man ble bedømt av alle. Både dommere og seere. Det er et høyt press å oppleve, etter tidligere ha sunget det jeg ville og alltid ha mamma og pappa der. Jeg har aldri opplevd noe lignende før. Tilbakemeldingene jeg fikk tidligere var ikke noe mer enn at det var gøy

på konsert.

– Det er klart jeg måtte forberede meg på det, følger hun opp.

Man kan aldri være forberedt godt nok på det trykket, men Lisa prøvde å være innstilt på at det kunne skje dumme ting og at hun kunne få kjipe kommentarer. Det første programmet gikk bra. Og det hadde mye å si for fortsettelsen, mener Lisa.

– Da kunne jeg bygge meg opp derfra, men det var intenst.

– Angrer du på at du ble med?

– Nei, er du gæren, nærmest roper Lisa ut der hun sitter i den gamle, slitte trestolen.

– Ikke i det hele tatt. Det var bare positivt, selv om man følte det gikk dårlig og tilbakemeldingene var tunge.

Hun innrømmer at hun vurderte å si nei. Siden tenårene har Lisa slitt med stemmen og vært mindre trygg og ikke brukt den så aktivt.

– Jeg tenkte jo det var dans, så jeg måtte fordøye tanken om å synge på tv. Etter en prat med mamma og pappa bestemte jeg meg for å bli med.

{

«Er man hyggelig, har gode
intensjoner og gjør det av
kjærlighet, forstår folk at
man bare vil godt»

Man må bare synge opera

– Har det siste året endret deg som person?

– Jeg tror jeg er den samme, men med mer erfaring, sier Lisa litt spørrende.

Hun håper folk tenker hun er den samme som for ett år siden, men én ting har hun blitt bedre på.

– Da jeg var liten var jeg veldig reservert. Jeg har ikke kastet meg ut i ting. Det har jeg kanskje lært opp gjennom, og spesielt det siste året, at det går greit å drite seg ut.

Nå hopper Lisa ut i det mer enn før, noe som kanskje kommer etter alle de ulike sjangrene i NRK-programmet.

– Man måtte bare, man hadde ikke noe valg. «Man må bare synge opera», sier Lisa, mens hun skjærer grimaser og åpner øynene alt hun kan.

Selv mener hun ikke noe kunne vært gjort annerledes.

– Man gjør bare det beste man kan når man er med i slike program. Man lærer mens man går og lærer av de feilene man gjør.

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

#

Siste innlegg

$
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

Kristenretten

Kristenretten

Nå er «Hendelsen som forandret Norge» lansert! Dette er en ny underholdende og opplysende miniserie med Farmen-presten, Thor Haavik!

#
$