Digitale distraksjoner og muligheter i fastetiden

Digitale distraksjoner og muligheter i fastetiden

feb 24, 2022

Av Jarle Haugland

og Kjetil Fyllingen

Denne gangen sender vi ut to parallelle mediekommentarer. I forkant av fastetiden: Handler det gode livet om å redusere de digitale distraksjonene eller om å gripe de digitale mulighetene? Eller kanskje begge? Daglig leder Jarle Haugland har skrevet om digitale distraksjoner, mens leder i omGud.net Kjetil Fyllingen har skrevet om de digitale mulighetene. God lesning! 

Det gode livet i møte med de digitale distraksjonene 

Tre hverdagsglimt: 

Glimt 1:

Samtalen er god. De snakker om livet, både om hverdagen og de dypere spørsmålene i tilværelsen. Plutselig kikker han på klokka. Det tar under et sekund, men tvilen sniker seg inn. «Har han ikke tid til mer, selv om vi er midt i en samtale? Er han lei av praten? Må han videre?» Hun forstår etter hvert at det er en smartklokke og at det er meldinger som sjekkes, uten at det endrer opplevelsen av å være nedvurdert. Den analoge samtalen har fått redusert sin kvalitet, for den har blitt ispedd litt digital distraksjon. 

Glimt 2:

Dagen har vært krevende. Det er noe som gnager, noe som burde blitt håndtert og bearbeidet. Kanskje det til og med skulle vært bekjent, for Gud og et medmenneske. Men mobilen er mye mer nærliggende. Sosiale medier og nyhetssider – hvor uskyldige de enn er – er befriende avsporinger som feier det vanskelige under teppet. For hver meter han skroller gjennom mobilen, flyttes det vanskelige bakover i hodet. Ved hjelp av litt digital distraksjon har han effektivt blitt befridd fra å måtte være til stede i eget liv. 

Glimt 3:

Hun setter seg ned med Bibelen. Endelig. Hun har aldri helt kommet fordi «burde»-følelsen i møte med den, hun gjør det nok mer av pliktfølelse enn forventning. Gud er uansett den samme. Han gleder seg til å gi henne livets beste gaver: tro, håp, kjærlighet, glede og fred. Men han kaster dem ikke etter henne. Da vil gavene falle til bakken, uten å gjøre sin gjerning. Han venter, og lengter, etter at hun skal vende seg til ham, se opp til ham, lytte til ham og la han hviske sine gaver inn i hjertet hennes. Og i dag er hun her. Men først skal hun bare sjekke e-posten. Har sjefen sendt et svar? Der har hun fått reklame fra XXL; kanskje de har skijakke på tilbud? Flere e-poster leses, tiden går – eller tiden forsvinner. Gud venter og lengter. Men nok en gang har de digitale distraksjonene gjort det vanskelig for henne å være lenge nok hos Gud til å bli fylt av hans gaver.  

Jeg vet at glimtene står i fare for å bli moralistiske. Dårlig samvittighet og «burde» er sjeldent gode drivere til langvarig livsstilsendring. Forventning, lengsler, ønsker og drømmer er viktigere. Men da må vi ta oss tid til å kjenne på de følelsene. Stoppe opp for å kunne ta bevisste valg. Hva mener vi er det gode liv? Og hva er vi villige til å gi slipp på for å vinne noe bedre? Medieteknologien og –budskapene kan være berikende i livet, men blir også lett farlige distraksjoner. De er produsert for å fange din oppmerksomhet. For din tid kan omsettes i deres profitt. De digitale distraksjonene er effektive verktøy for å hente deg bort fra stillheten og inn på deres arena. Og i kampen om din tid, er det ofte du som er taperen. 

Psykologen Rick Hanson hevder at man trenger tolv sekunder på å la positive inntrykk feste seg i langtidshukommelsen. De negative inntrykkene fester seg umiddelbart. Men i vår tid, der tidsfragmentene blir mindre og mindre og de digitale distraksjonene øker, tar vi oss altfor sjeldent tid til disse tolv sekundene. Konsekvensen, ifølge Hanson, er at vi lærer å engste oss.  

De viktige relasjonene, til våre medmennesker, til oss selv, til Gud, trenger tid, tilstedeværelse og utbrutt oppmerksomhet til å få tid til å slå røtter og vokse seg sterke. Noen ganger til og med mer enn tolv sekunder. Flyktighet, distraksjoner og atspredelser kan være artig innimellom, men modning trenger tid. God tid. Både når det gjelder kvantitet og kvalitet.  

Fastetiden begynner nå. Det er en tid for bevisste valg. Hvor mye skjermtid skal du ha? Det vil ikke jeg mene noe om, trolig er det individuelle svar her. Men det begynner med bevisste valg. Valg om å prioritere de viktige relasjonene, om å ta kontroll og forme livet – ikke bli formet av informasjonsoverflod og digitale distraksjoner.  

 

———- 

Det gode livet i møte med de digitale mulighetene 

Tre hverdagsglimt: 

Glimt 1:

Klokken er 05.30 og smartklokken vibrerer stille på håndleddet. På tide å stå opp og møte en ny dag. Det hadde vært godt å ligge litt til under den varme dynen, men forventningen til en stille start på dagen og en god kopp kaffe gjør det lettere å rulle ut av sengen.  

Klokken 06.00, hunden har fått det den skal ha og nå er det min tid. Kaffen står på bordet og det kommer opp et varsel på mobilen: På tide med litt bibel og bønn? Det var egentlig ikke en påminning som var nødvending. For YouVersion var alt åpnet og lydboken med Tim Keller som går gjennom dagens vers er klar i Audible-appen.  

Etter litt tid med refleksjon på ordet åpnes PrayerMate-appen, der dagens bønneliste ligger klar. Det er godt å legge dagen, familie og venner frem for Gud. Så er det tid for litt meditasjon, med god hjelp fra en digital veileder. Før lovsangen stiger med god hjelp fra Spotify, og muligens vekker andre syvsovere i huset.   

Glimt 2:

Da var det den tiden på dagen igjen der hunden bør på tur. Selv om hunden egentlig liker seg best ved siden av vedovnen, må den ut og snuse rundt i nabolaget. Selvfølgelig bøtter det ned og vinden river i regntøyet. Men heldigvis er podkast-appen full av inspirerende innhold. Skal jeg ha selskap av Matt Chandler eller N.T. Wright? Eller skal jeg høre om et livsforvandlende Vendepunkt? Mulighetene er så mange. Heldigvis må hunden på tur opptil flere ganger om dagen! Så lenge det er batteri på airpodsene skal det gå helt fint.  

Glimt 3:

Det nærmer seg kvelden. Snart på tide å gå inn for landing. Må bare en siste runde innom noen sosiale medier. Det er så oppmuntrende med tilbakemeldinger på den siste podkastepisoden! Tenk at vi får prate om tro og tvil rett inn i ørene på noen som aldri setter sine ben innenfor et kristent møte! Jeg skal jammen skrive denne personen på bønnelisten i PrayerMate. Det blir spennende å se hvilke dører som åpner seg der fremover.  

Dette var kanskje i overkant positive hverdagsglimt. Det er absolutt dager der jeg ikke spretter opp av sengen, og distraksjonene overskygger mulighetene. Men jeg prøver å innordne hverdagen slik at det blir lettere å se og benytte seg av det gode med teknologien. Det er mulig å ta grep som hjelper deg på rett vei. Hva får førsteplass på fremsiden til mobilen? Hvilke notifikasjoner/varsel er på og hvilke er skrudd av?  

Fastetiden begynner nå. Det er en tid for bevisste valg. Hva velger du?  

For innspill, spørsmål eller kommentarer,

send e-post til  Jarle Haugland , jarle@troogmedier.no og Kjetil Fyllingen, kjetil@troogmedier.no 

Bilde: Unsplash.com

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

#

Siste innlegg

$
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

Kristenretten

Kristenretten

Nå er «Hendelsen som forandret Norge» lansert! Dette er en ny underholdende og opplysende miniserie med Farmen-presten, Thor Haavik!

#
$