Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Er du en digital disippel?

av | 29. nov, 2017 | Mediekommentaren

Er du en digital disippel?

av 29. nov 2017

Vi lever i en mer og mer digitalisert hverdag. Hvordan lar vi dette prege oss? Hvilke utfordringer og muligheter ligger og venter bak neste skjerm? Her kommer noen tips om hvordan du kan leve som en digital disippel i 2017.

 

1. En digital disippel husker å logge av

Kanskje er det først når vi klarer å skru helt av, at vi klarer å bruke mobilen på en god og gjennomtenkt måte når vi skrur den på?

I Markus 6, 31 inviterer Jesus disiplene med til et øde sted for å ha alenetid sammen med ham. Nå viste det seg at dette ikke var så lett i praksis, og det er kanskje også vår erfaring når vi prøver å finne tid til å være alene med Jesus.

Min personlige erfaring er at dette er vanskelig, men ekstremt godt og nødvendig.

2. En digital disippel velger det gode

Vi lever i en verden full av digitale tilbud og fristelser.

På samme måte som med mat er det ikke alltid slik at det som ser godt ut er det som gir oss det vi trenger. Hvorfor er det lettere å se en hel serie med ett eller annet på Netflix, enn å se en god tale?

Det handler om å ta bevisste og gode valg.

Det er livsviktig: «Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.»

3. En digital disippel bruker mulighetene

Kirkehistorien viser at disipler til alle tider har vært ivrige på å bruke ny teknologi for å nå lengre ut med budskapet. Fra Paulus som skrev brev, Luther sine bøker, kristne filmer, radio og så videre.

I dag er alle organisasjoner en mediebedrift og alle disipler er en «mediemisjonær» med (snart) hele verden som sin potensielle misjonsmark.

Jesus sa «gå ut» til sine disipler, og i dag ville han sannsynligvis også sagt «logg på».

Her gir verktøyene som vi i omGud.net har til disposisjon svært gode muligheter. Du kan dele din historie på MyStory.me, eller utfordre vennene dine til å ta et nettkurs via kurs.omGud.net.

4. En digital disippel lar lyset skinne

I Apostelgjerningene leser vi om at disiplene fikk to befalinger. En befaling av Jesus om å være vitne og en befaling fra styresmaktene om å være stille. Hvem var disiplene lydige mot?

I boken Sharing Faith Using Social Media forteller  Bryony Taylor dette:

«People are now very likely to search not only Google for answers but search for a person that can answer their question. If they can find someone they know and trust then all the better! This raises the question of how available Christians should be to their friends on social media.»

Hvem finner dine venner dersom de googler noe som har med kristen tro å gjøre, eller om de søker i feeden på facebook?

5. En digital disippel er et (godt) forbilde

Som disipler får vi mange formaninger om å være et godt forbilde. Både for troende og ikke-troende.

Når vi leser i diverse kommentarfelt eller ser oppdateringer på Facebook kan det virke som om noen har glemt dette, eller at det i alle fall er behov for refleksjon over hva det vil si å være et godt forbilde i en digital hverdag.

6. En digital disippel
trenger av og til en restart

Det finnes ingen perfekte disipler, verken analoge eller digitale.

Alle har vi behov for en «restart» i ny og ne.

I disippellivet kaller vi dette gjerne for en daglig omvendelse.

Kanskje trenger vi også en restart i måten vi forholder oss til den digitale hverdagen vår?

Det kan være mer tid i frakoblet modus. Eller at vi må ta bedre valg med tanke på tidsbruk og innhold. Vi kan også be Jesus om frimodighet til å bruke de mulighetene vi har på en god måte.

Ønsker du å gi en gave og bidra til å gjøre Jesus synlig i mediene?
Ved å bli Mediepartner i Tro & Medier eller gi en gave på Vipps til 55256, hjelper du oss til å nå lenger.

Av Kjetil Fyllingen
leder for OmGud.net

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$