Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Gir Gud æren for Kahoot!

av | 18. apr, 2018 | Nyheter

Gir Gud æren for Kahoot!

av apr 18, 2018

Alf Inge Wang ryddet plass til Gud. Da åpnet det seg dører han aldri hadde sett for seg. Mest kjent er han for et av verdens raskest voksende spill, Kahoot!: – Det mener jeg må ha vært gudsinspirert, for det var en så god idé, sier han med et smil.

 

Alf Inge Wang reiser seg. Han går forsiktig opp på podiet, strekker frem armene og mottar diplomet som gjør det offisielt. Professoren i spillteknologien har, som første enkeltperson, vunnet Årets teknologibragd. Takketalen har han forberedt for å unngå at det skal bli flaut og rart:

– Hvis noen hadde fortalt meg for åtte år siden, da jeg jobbet med dataspill på NTNU, at jeg i fremtiden ville vinne teknologibragden med det arbeidet, ville jeg bedt de ta en mentalsjekk. Når jeg likevel vant prisen, til tross for fem meget sterke kandidater, anser jeg det som et mirakel.

{

«Jeg sa til Gud at han
kunne få førsteplassen
i livet mitt.»

– Derfor gir jeg den største takken til avdelingen for mirakler, nemlig Gud, som har skapt meg med kreativitet, vist meg hva meningen med livet er og velsignet livet mitt rikt, sa han, foran noen av Norges fremste eksperter innen teknologi.

Tekst/foto: Simen Søvik,

Mirakel

Alf Inge Wang sitter på kontoret sitt på NTNU og forteller om prisen han ble tildelt i 2014 etter sitt arbeid med læringsspillet Kahoot!. Talen ligger godt lagret på mobilen.

– Da jeg fikk en e-post om at jeg var nominert, trodde jeg det først var en spøk. Det er store firmaer som produserer undervannsteknologi og romfartsteknologi som har fått den tidligere. Men jeg tenkte at dette kanskje var noe Gud ønsket.

Speilbildet av Alf Inge skinner i den store tv-en som fyller store deler av den ene veggen på kontoret. Med armene i kryss forteller han om avtalen han gjorde med Gud. Hvis han vant, skulle han gi æren til Han. Ikke for at Gud måtte sikre ham prisen, men for å binde seg selv, slik at det ble vanskelig å droppe det.

– For meg var det et mirakel at Gud kunne bruke meg i den settingen, uten at det ble kleint og ekkelt.

Åndelig krise

Det er flere ting som ledet Alf Inge fram til takketalen. Selve prisen ble mottatt for arbeidet bak Kahoot!, men historien startet i 2008, fire år før spillet slo gjennom for fullt.

Alf Inge Wang ryddet plass til Gud i livet sitt. Spillprofessoren fra NTNU er mest kjent for å være et av hodene bak spiller Kahoot!
Alf Inge vokste opp i et kristent hjem og hadde drevet mye med musikk i det kristne miljøet. Troen hadde alltid vært viktig, men han turte ikke å gi hele livet til Gud. Så begynte han å tvile.

– I 2008 fikk jeg en åndelig krise, eller en nær ateistisk opplevelse, som jeg kaller det. Jeg leste mye forskjellig i Det gamle testamentet, men fikk det ikke til å stemme. Det var vanskelig å stole på.

Det nye testamentet refererte mye til Det gamle testamentet. Ikke alt ga mening og Alf Inge begynte å trekke i tråder som fikk alt til å rakne.

– Jeg fikk en erkjennelse av at jeg hadde akseptert en teori og begynte å tvile på om det kunne være sant.

Kreativ gudstjeneste

Som professor på NTNU fikk Alf Inge muligheten til å ta et sabbatsår – et år hvor man kan ta fri fra den dagligdagse jobben for å fordype seg i et fag. Det kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt og turen gikk til California. Der fant han en fagkombinasjon av programutvikling og spill.

Samtidig hadde konen hans tidligere tatt et kurs og måtte lese en del bøker om kirkevekst. Alf Inge hjalp henne med noen av bøkene og begynte å lese en bok av Rick Warren, Målrettet menighet.

– Jeg hadde også lest den før og syntes den var spennende. Han beskrev kirke litt annerledes enn jeg er vant med. Budskapet endrer man ikke på, men måten ting gjøres på kan endres. Han hadde prøvd mye som fungerte og ikke fungerte. Han hadde en kreativ måte å tenke gudstjeneste og menighet på.

Warren er grunnlegger og pastor i Saddleback Church i California.

– Jeg sendte en e-post til kirken og det viste seg at de holdt til bare en halvtime fra universitetet jeg skulle tilbringe sabbatsåret. Vi dro dit og endte opp med å gå der fast hver søndag, sier Alf Inge.

Vendepunktet

Forkynnelsen var mer praktisk enn han var vant til og traff ham.

På Alf Inge Wangs kontor på NTNU ligger det maskiner, konsoller og diverse teknisk leketøy. Det er her musikken til Kahoot! har blitt skapt.
– Mye av det jeg hadde hørt tidligere handlet om at vi må komme nærmere Gud. Så sluttet talen, sier han og fortsetter:

– Det var et rop inni meg: «Hvordan gjør vi det? Jeg hører hva du sier, men jeg forstår det ikke. Hva kan vi gjøre for å komme nærmere Gud?» I Saddleback Church var det praktisk veiledning og mye trosforsvar. Det passet meg veldig godt.

Han traff flere mennesker som hadde fått livet totalt forandret etter et møte med Gud. Mot slutten av 2009 endte han opp med å melde seg på en mannsleir. 650 menn samlet i ørkenen i California. Der kom det vi kan kalle vendepunktet i Alf Inges troshistorie.

– Det toppet seg lørdagskvelden med en tale som handlet om det kristne livet som en fasade. Bare en teori, men ikke et nært forhold med Gud. Taleren spurte om det var noen som ønsket et nært forhold til Gud. Gi livet sitt til Ham. Det kjente jeg på at jeg ville gjøre. Det var første gangen jeg ba til Gud eller Jesus om å ta imot hele meg, forteller Alf Inge.

Fikk førsteplassen

Det kom ikke noe lyn fra himmelen, men han kjente på en dyp glede, fred og frihet.

– Jeg sa til Gud at han kunne få førsteplassen i livet mitt. Det har jeg aldri turt å si før.  Jeg hadde prøvd mye, men ingenting hadde fungert. Det største skiftet ble holdningen til Gud. Det skjedde mye nytt og det å lese Bibelen ble helt annerledes, sier han, og tar en kort pause.

– Det ble et helt nytt forhold til Gud, egentlig.

Rett jobb?

Alf Inge er fortsatt medeier i Kahoot!, men har trukket seg mer tilbake og fungerer som en rådgiver. Han trives godt på kontoret, der han sitter mellom skjermer, bøker og alle spillkonsoller du kan tenke deg. På pulten bak ham ligger Bibelen og diplomet fra Årets teknologibragd, som ikke har kommet opp på veggen enda. Men er han på rett plass?

– Jeg spurte meg selv det etter en stund. Er egentlig Gud så happy med at jeg jobber med spill? Han svarte meg dagen etterpå.

En tidligere medstudent fra mange år tilbake sendte ham en e-post. Han jobbet litt med dataspill, var kristen og interessert i å lage et spill med utgangspunkt i Bibelen.

Diplomet Wang fikk sammen med Teknologibragden i 2014 har enda ikke kommet opp på veggen. Men den har fått plass på skrivepulten.
– Dette var en jeg ikke hadde en tett relasjon til da vi studerte. Jeg visste at han var kristen og han visste det nok om meg. Det var god timing!

Gud er interessert i spill

Alf Inge hadde hatt en holdning om at det var kun prester og misjonærer som kunne bygge Guds rike. Han klarte ikke helt å fange opp hva Gud kunne bruke ham til. Igjen begynte han å tvile på om han var på rett sted. Han begynte å be.

– Dagen etterpå fikk jeg en ny e-post. Denne gangen med spørsmål om jeg kunne lese gjennom en doktorgrad som handlet om dataspill.

I forordet til avhandlingen sto det en stor takk til Gud. Alf Inge fortsatte å lese og i oppgaven kom det frem hvordan studenten hadde møtte Jesus i arbeidet sitt.

– Da skjønte jeg at det var greit for Gud at jeg jobbet med dataspill.

Endrer folks hverdag

Han stiller til intervju i en enkel, grå hettegenser – med en stor Kahoot!-logo på ryggen. Etter suksessen med  Kahoot! kunne han fått seg en toppjobb i spillverden, men han trives der ideene blir skapt. Blant gründere.

– Jeg har sett at gode ideer kan nå enda lenger enn bare noen prototyper og artikler. Jeg prøver å komme over ideer hos andre eller hos meg selv, og prøver å skape arbeidsplasser.

Han brenner for det å endre folks hverdag. Akkurat det har han klart over hele verden med Kahoot!.

{

«Jeg fryktet at Gud ville
skvise meg og gjøre livet
mitt forferdelig. Det ble
stikk motsatt.»

– Gudsinspirert

Ideen til læringsplattformen fikk han i 2006.

– Det mener jeg må ha vært gudsinspirert, for det var en så god idé.

Alf Inge ønsket seg et verktøy han kunne bruke i undervisning eller med kollegaer. Det ble litt større enn han først hadde tenkt.

Flere masterstudenter fikk i oppdrag å lage prototyper til ideen, men det skulle gå hele seks år før det virkelig tok av.

– Jeg var på en mannsleir i Trøndelag tidlig sommeren 2012. Der snakket vi om visjoner for livene våre – hva Gud kunne bruke oss til. Min drøm var om Gud kunne bruke min kunnskap i dataspill til å spre glede. Jeg tenkte i stor skala og like etterpå skjedde det.

Vitner indirekte

Tilbake til den berømte talen fra Årets Teknologibragd. Det var ikke første gang, og mest sannsynlig ikke siste, han vitnet fra sin posisjon som professor i spillteknologi.

– Jeg tror Gud har brukt meg. Som foreleser på NTNU har jeg mange studenter. Jeg kan ikke vitne direkte, men jeg tror jeg kan det indirekte. Se dem og bry meg.

Han har også gode eksempler fra undervisningen.

– Når jeg introduserer nye fag snakker jeg litt om hvem jeg er. Jeg forteller om menigheten jeg går i og at jeg driver med musikk der. For mange kristne studenter jeg har truffet i ettertid har det vært viktig. Samtidig får jeg ansvar med å følge det opp.

Bruker humor

Alf Inge lurer også inn en liten vits om at hvis man tar opp forelesningen og spiller den baklengs får man «Jesus loves you», med en sterk referanse til det man sa om gamle rockeplater.

– Jeg tror Gud ga meg en lur måte å bruke humor på. Samtidig som jeg får sagt at Jesus elsker dem, uten å ha sagt det. Jeg tror det var gudsinspirert.

– Mange grå dager

Spillbransjen er kanskje ikke den bransjen der det er flest kristne. Det kan også Alf Inge bekrefte, men han tror at alle kan være kristen på arbeidsplassen sin –  nesten uansett hva man driver med.

I 2017 nådde Kahoot! 70 millioner månedlige brukere. Her viser Alf Inge Wang fram spillet på NTNU. Foto: Kai T. Dragland / NTNU
– Jeg tror at hvis man lever med Gud og er villig til å bli med på hans opplegg, åpner det seg muligheter.

Kahoot! har åpnet mange dører for professoren. Men selv om han har opplevd mye spektakulært, er det hverdagene som er viktigst, mener han.

– Jeg tror det er de dagligdagse tingene, det å treffe folk og ha en større innvirkning på folk, sier han entusiastisk.

– Det er mange grå dager med motbør, men av og til er det store ting som skjer.

Uansett hvor man befinner seg i samfunnet tror Alf Inge at man kan brukes av Gud.

– I Guds plan har vi forskjellige roller, men det viktigste er at vi åpner opp for det Gud har planlagt for oss.

For å beskrive vendepunktet i troshistorien sin bruker Alf Inge ord fra sin egen bransje.

– Det gikk fra svart/hvit til 3D med surround og stereo-lyd. Det har blitt et helt nytt og mye mer spennende liv. Jeg fryktet at Gud ville skvise meg og gjøre livet mitt forferdelig. Det ble stikk motsatt.

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$