Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Gjenoppdag advent!

av | 26. nov, 2020 | Mediekommentaren

Gjenoppdag advent!

nov 26, 2020

Av Jarle Haugland

Det er altfor lett å glemme følgende: Det kristne budskapet er enormt kraftfullt. Det bringer tilgivelse, frihet og kjærlighet til mennesker. Det forteller om seier over nød, ondskap og død. Det viser oss en allmektig og hellig Gud som elsker oss og omslutter oss. Og det tenner et håp om at en dag skal en ny himmel og ny jord gjenskapes, en tilværelse der godhet, rettferdighet og fred råder. 

Det er grensesprengende! 

Adventstiden som starter nå, er en tid for å la dette budskapet synke inn og bli til liv for oss. Men ulike former for støy er nyttige redskaper for krefter som ikke ønsker at det kraftfulle budskapet skal slå røtter i våre hjerter.  

Støyen kommer gjerne på uskyldige måter. Ta for eksempel julehandelen. Det er en utrolig fin skikk å gi gaver til hverandre til jul. Det forteller om Gaven som ble gitt oss i Jesus, og er i tillegg en gyllen anledning til å glede andre. Men ett eller annet sted på veien kan vi stå i fare for å la materialismen bli det rådende og tilbe «det skapte i stedet for Skaperen», slik Paulus skriver. 

Kanskje det at vi kaller det «førjulstid» i seg selv bidrar til denne støyen. For da mister vi det fantastiske, doble budskapet i advent – som betyr «komme». Jo, vi venter på feiringen av Jesu første komme, men vi venter også på at han skal komme igjen for å hente sin menighet. For å dømme levende og døde og gjenskape himmelen og jorden.  

Eller hva med støyen fra sosiale medier eller annen mediebruk? De ulike mediene slåss om vår oppmerksomhet, og vi lar oss villig bruke, så vi kommer tilbake igjen og igjen. Vår tid kan omdannes i annonsekroner, og sosiale medier er designet for å gjøre oss avhengige. Prisen vi betaler er blant annet at vi gir bort store deler av den daglige gaven på 24 timer som vi har fått av Gud å forvalte. Og informasjonsstøyen blir en tyv som legger et slør over det kraftfulle budskapet fra ham. For Gud blander seg ikke inn i ropene som krever vår oppmerksomhet. Han venter til vi er stille nok til at vi kan høre hans varsomme, livgivende stemme inn i våre liv. «I stillhet og tillit skal deres styrke være», sa Gud til israelsfolket gjennom Jesaja. Og det samme sier han til oss. Og ikke la konklusjonen over våre liv være den samme som over israelittene: «… men dere ville ikke». 

Jeg har lyst til å utfordre oss, meg selv inkludert, til å gjenoppdage adventsfasten. Hvordan den skal gjennomføres, skal ikke jeg mene mye om. Men kan jeg få anbefale å skape skjermfrie perioder og soner i denne tiden? Kanskje et døgn hver av disse fire ukene før jul kan være skjermfrie? Kanskje du skal bestemme deg for å ikke sjekke mobilen på morgenen før du har lest et ord fra Bibelen? Ikke som enda flere krav i en travel hverdag, men som en gave for å gjenoppdage kildene til kraft, liv og frihet.  

Jeg ønsker deg en velsignet adventstid. 

 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$