Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Hvor ble Kristi himmelfartsdag av?

av | 19. mai, 2021 | Mediekommentaren

Hvor ble Kristi himmelfartsdag av?

mai 19, 2021

Av Jarle Haugland

I år sammenfalt muslimenes id-feiring med Kristi himmelfartsdag. På Dagsrevyen var det kun reportasje fra førstnevnte. Også NRK Supernytt valgte å gi den muslimske høytiden oppmerksomhet, med en egen sending der id-feiringen var tema  

Prioriteringen har skapt reaksjoner. Else-May Norderhus, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og påtroppende statsforvalter, skrev på sin Facebookside: «(…) På nyhetssendingene på nrk er det muslimenes helligdag id som får fokus. Jeg vet jeg lever i et flerkulturelt samfunn, og det er jeg stolt over. Men hadde håpet at statskanalen hadde fått med seg at det er den kristne tro som er vår kulturs religion, og formidlet noe om dette også i sine nyhetssendinger i dag». 


Hva med Kristihimmelfartsdag?

Også Kringkastingsrådet har fått noen klager, skriver Kampanje. «Hva med Kristihimmelfartsdag», spør en av klagerne.  

Ja, hva med Kristi himmelfartsdag? Dagen er vel primært oppfattet som en fridag en torsdag i mai, og dersom man tar fri den inneklemte fredagen, får vi en skikkelig langhelg.  

Så må jeg innrømme at jeg sitter og klør meg litt i hodet her. Hva bør vi kunne forvente oss fra NRK på denne helligdagen? Det er viktig å understreke at det ble sendt en gudstjeneste på P1+ og en dokumentarserie på NRK2 om den historiske Jesus – så noen nyanser finnes i denne historien.  


Norges religiøse arv og mangfold av livssyn

«NRKs tilbud skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet», sier NRK-plakaten §18. Denne paragrafen forteller for det første at religion, tro og livssyn er en viktig del av NRKs tilbud. Kanalen skal ikke være et sekulært landskap der tro er gjort til en privatsak. NRK har et ansvar for å bidra til et livssynsåpent samfunn. For det andre forteller paragrafen at den kristne tro har en naturlig plass hos NRK, som det helt sentrale i «Norges religiøse arv». For det tredje forteller den at også andre livssyn og religioner i samfunnet skal gjenspeiles i tilbudet hos vår allmennkringkaster.  

Slik sett er det både positivt og viktig at id-feiringen får god dekning i NRK. Som kristne må vi være mer årvåkne for en sekularisering som holder trosspørsmål inne i de lukkede rom, enn sendinger som dekker andre livssyn enn det kristne. På sitt beste kan det bidra til å redusere fordommer og åpne dørene for de gode samtalene mellom mennesker med ulikt livssyn. Jeg er trygg på at det kristne budskapet står seg godt i slike samtaler.  

Men hva med Kristi himmelfartsdag, da, som en av klagerne spurte Kringkastingsrådet om?  
Kanskje svaret kan finnes i det fagdirektør i NRK, Magnus Tetlie uttalte til TV 2 om den muslimske høytiden: «Id er en stor og viktig høytid for mange nordmenn». Dette er en høytid preget av fest, gaver, fellesskap, måltid og ritualer, ytre sett ikke helt ulikt den kristne julehøytiden. Det er en høytid som betyr mye for muslimene og en høytid som legges merke til i samfunnet. Det samme kan vi dessverre ikke si om Kristi himmelfartsdag. Og det er ikke NRKs feil.
 

Kristne som feirer og lever ut budskapene

Om den kristne tro skal gjenspeiles hos vår allmennkringkaster, trenger vi i lengden noe mer enn en kulturarv å vise til. Vi trenger nåtidens kristnes levende tro, ritualer og feiringer. Vi trenger kristne som i sine liv viser at høytidene er viktige, som feirer og lever ut budskapene, som viser at den kristne tro er noe mer enn en kulturarv.  

For en kulturarv er som blomstene vi plukket i går. De forteller om et liv som har vært. De lukter forhåpentlig godt og kan lyse opp tilværelsen. Men blomstene som er plukket, dør snart ut. Noe helt annet er frøene som er sådd i årsom spirer og kjemper seg opp av jordskorpa og blir til nye planter som slår ut i levende blomst. Vi kan ikke leve på fortidens tro. Vi kan heller ikke forvente at NRK skal gi en fyldig dekning av en høytid som nesten ingen kristne feirer.  


Utfordring til oss kristne

Derfor, uten å ha enkle løsninger klar, kan jeg utfordre oss kristne til å tenke gjennom de kristne høytidene og spørre oss om hva de betyr for oss? Kan neste års Kristi himmelfartsdag bli en høytid der vi vender blikket oppover og fremover, i forventning til at Jesus kommer igjen? Kan det bli ehåpets feiring om at en dag skal jord og himmel gjenskapes, ondskap utslettes og vi skal få en evig glede hos Gud? Når det skjer, når vi feirer, (gjen)skaper ritualer og formidler til omverdenen at denne dagen er viktig, ja, da kan vi forvente at NRK gir denne høytiden en god dekning på sine flater. 

 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver i nettVerket eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$