Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Hvorfor har en nettevangelist skjermfri måned?

av | 23. jan, 2020 | Mediekommentaren

Hvorfor har en nettevangelist skjermfri måned?

jan 23, 2020

Når det nye tiåret gjorde sin entre, gikk skjermene til familien Fyllingen i svart. Vi hadde bestemt oss for at januar skulle være en skjermfri måned.   

Av Kjetil Fyllingen

leder for omGud.net

Når det nye tiåret gjorde sin entre, gikk skjermene til familien Fyllingen i svart. Vi hadde bestemt oss for at januar skulle være en skjermfri måned.

TV´er ble skrudd ned og PlayStation koblet fra. Monopol og Yatzy kom på bordet.  

Chris og Øystein gjallet fra høyttalerne. Benjamin på 11 fant frem strikketøyet og jeg fikk omsider lest ut krimboken jeg fikk til 40 årsdagen.

Hvorfor ta skjermfri lurer du kanskje på?   

Vi har gjennomført lengre perioder med skjermfri før, så vi vet av erfaring at det kan gjøre godt. Selv om det er en periode med abstinenser i starten. Vi er så vant med å fiske frem telefonen for å scrolle litt i alle ledige stunder. Det er som en refleks, og jeg kjenner at det klør i fingrene. Men dette avtar litt etter litt.  

Denne gangen var det jenten vår på 15 som kom med forslaget om å ta skjermfri. Hun hadde behov for å koble litt ut, og det ville være lettere dersom vi gjorde det sammen.  

Ikke alle har vært like fornøyd med den ideen. Han på fem sukket tungt en av de første dagene og sa «Jeg skulle ønske at Gud skapte oss for å se på skjerm!».  

Hvordan har det fungert i praksis?  

Det er ikke slik at vi har låst bort mobilene til alle i familien. Det er lov å bruke den til meldinger og musikk og lydbøker.  

Jeg skulle gjerne delt at det har vært hundre prosent harmoni og fred i huset etter at fyrverkeriet stilnet, men det ville vært «fake news». Søskenkrangling er ikke noe som oppsto når skjermene kom i hus.    

Men vi har igjen erfart at det gjør godt for tanker, kropp og sinn å løsrive seg fra skjermen.  

Vi har også snakket om at når den skjermfrie måneden er slutt, skal vi innføre skjermfri søndag. For vi tror at det er enormt viktig med slike skjermfrie soner i hverdagen.  

Den 9. februar inviterer forresten Tro & Medier alle til en skjermfri søndag, så sett av denne dagen! Det blir en god oppladning til Skjermfri uke som er uken før påske 

Noen råd, dersom du vurderer en skjermfri måned: 

  • Planlegg i god tid, slik at alle er innstilt på at det blir skjermfri 
  • Snakk sammen om hvorfor vi vil ha skjermfri  
  • Det kan være en fordel å fysisk fjerne skjermer  
  • Ta en tur på biblioteket og lån noen gode bøker 
  • Les høyt for barna  
  • Finn på kjekke aktiviteter sammen, som en bowlingtur 
  • Start et oppussingsprosjekt 
  • Spill noen gamle gode spill som Monopol og Kinasjakk 
  • Du får lett en gratis måned med Storytel eller Fabel. Det finnes også en app som heter ChristianAudio der du får en gratis bok hver måned.   
  • Planlegg en skikkelig feiring når måneden er slutt 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$