– Kreativiteten er en helt essensiell del av misjonsoppdraget

av | 24. des, 2019 | Nyheter

Av Jarle Haugland

daglig leder
i Tro & Medier

Kappe, kjortel, flettet belte av tøy og kamelskinnsandaler. Ved første øyekast fremstår han som ganske ordinær, mannen som kommer ruslende mot meg for et intervju. Jeg skal snakke med Paulus fra Tarsus om kreativitet.

Han setter seg ned og sier, før jeg har fått stilt et eneste spørsmål:

– Det er i Gud vi lever, beveger oss og er til. Ikke glem det.

Paulus er intenst til stede fra første sekund. Det er ingen tvil om at dette er viktig for ham.

– Tenk på skapelsen. Det er kreativitet i sin reneste form: en allmektig Skaper som frembringer og former et fantastisk spekter av vekster, dyr, himmel og hav – en eksplosjon av farger, lyder og lukter. Og kronen på verket er deg og meg, mennesket, skapt i Guds bilde.

Foto: fantombilde fra LKA NRW/Wikimedia Commons

– Det er i Gud vi lever

Jeg har ennå ikke fått stilt et eneste spørsmål. Øynene til Paulus gnistrer av begeistring og engasjement.

– Når vi er skapt i Guds bilde, er vi bærere av den samme kreativiteten vår himmelske Far viste da han skapte insekter, trær, jenter, gutter, hunder og kameler. Er jo forresten en artig løsning med puklene, humrer han. Og jeg ser mitt snitt til å smette inn et spørsmål:

– Er ikke kreativitet, som kunst, poesi og musikk, først og fremst en menneskelig aktivitet – fin på mange måter, men ikke en del av det store misjonsoppdraget?

Paulus ser forundret på meg:

– Det var et merkelig spørsmål. Jeg tror du må utdype det.

Litt usikker prøver jeg meg:

– Altså, du har jo skrevet i et av dine brev at vi må forkynne for at folk skal komme til tro.

For å sitere deg: «Så kommer da troen av det budskapet en hører, og budskapet kommer av Kristi ord.» Blir ikke da kreativitet primært noe vi bruker på skaperplanet, ikke på frelsesplanet?

– Jeg må visst gjenta meg selv, sier Paulus med glimt i øyet:

– Det er i Gud vi lever, beveger oss og er til. Ikke glem det. Det fører til at alt vi gjør, skal vi gjøre til ære for Gud. Når vi ærer ham med vår kreativitet, peker vi mot ham som er kilden til alt sant, godt og skjønt.

Foto: fantombilde fra LKA NRW/Wikimedia Commons

– Vår kreativitet og skaperglede skal ikke være i stedet for Ordets forkynnelse.

– Skal understreke og åpenbare Guds ord

Han påpeker at det dermed er helt naturlig å bruke kreativitet i den direkte forkynnelsen.

– Jesus var jo et oppkomme av historier og lignelser. Han skapte bilder i menneskers hoder for å forklare troen. Slik gjør vi også i vår forkynnelse, gjennom alle sanser og på haugevis av måter. En maler kan få folk til å prise Gud, en poet kan åpne opp for viktige sannheter i menneskers hjerter, en billedkunstner kan hjelpe mennesker til å forstå mer av vår Frelsers godhet. Vi må ikke gjøre forkynnelsen mindre enn den er! sier Paulus engasjert.

– Men, poengterer han.

– Vår kreativitet og skaperglede skal ikke være i stedet for Ordets forkynnelse. Langt ifra! Den skal understreke og åpenbare Guds ord for oss. For Guds ord er levende og virkekraftig.

Misjonsoppdraget

Paulus lar den siste setningen henge litt i luften, som for å understreke viktigheten av den.

– Det er selvsagt en fare for at vi i all vår kreative skaperglede glemmer dette: Guds ord som vår kilde til kjennskap til hvem Gud er. Men løsningen er ikke å legge bort kreativiteten eller plassere den på en mellommenneskelig hylle uten relevans til misjonsoppdraget, påpeker han.

– Hvorfor er dette så viktig for deg? spør jeg. Apostelen blir alvorlig og ser på meg med intensitet:

– Fordi Kristi kjærlighet tvinger meg. Han elsket oss så høyt at han gav sitt liv for oss.

Dette må jeg fortelle mennesker, og da må jeg vri og vende på alle muligheter til at de skal høre og forstå. Snakker jeg til en greker, må jeg være en greker i ord og oppførsel. Snakker jeg til en jøde, må jeg være en jøde. Og så videre. For alle er jeg blitt alt, for på alle mulige måter å frelse noen.

Han fortsetter, med tårer i øynene:

– Jeg tror at Gud vil at alle mennesker skal bli frelst og komme til sannhets erkjennelse. For jeg er overbevist om at det finnes en frelse og en fortapelse – og Jesus er eneste veien til Gud. Derfor er kreativitet en helt essensiell del av misjonsoppdraget, for at alt vi gjør skal peke mot ham som er Skaper av alt og vår evige Frelser, avslutter Paulus.

PS. For sikkerhets skyld: Jeg har ikke snakket med Paulus. Jeg kan til og med ha lagt for mange av mine tanker i hans munn. Jeg håper likevel intervjuet kan gi et lite glimt av hva Paulus og Bibelen som helhet sier om kreativitet. Jarle

 

 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

#

Siste innlegg

$
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

Kristenretten

Kristenretten

Nå er «Hendelsen som forandret Norge» lansert! Dette er en ny underholdende og opplysende miniserie med Farmen-presten, Thor Haavik!

#
$