Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Lager podkast av «oppbyggelig fjas»

av | 26. sep, 2018 | Nyheter

Lager podkast av «oppbyggelig fjas»

av sep 26, 2018

De to venninnene savnet en norsk podkast med ærlig samtale om livet og troen. Nå har podkasten «Noe på hjertet» med Ingebjørg Nandrup (28) og Maria Celine Lundeby (32) over 6000 avspillinger. De drømmer om at podkasten kan gjøre folk sterkere og tryggere i troen.

– Det skulle vært 10 podkaster til med folk som prater om livet og troen. Det skal flaut lite til for å lage podkastene, sier Maria. Hun og Ingebjørg henter inspirasjon fra podkaster fra USA, som «Coffee + Crumbs» og «The Happy Hour with Jamie Ivey».

De forsøker å gjøre innspillingene på en overkommelig og enkel måte.

– Det er mye enklere enn å skrive, sier Ingebjørg.

Utstyret de bruker er to små Røde-mikrofoner som koster omtrent 600 kroner. Disse festes til klærne i skulderhøyde og kobles sammen til opptak på smarttelefonen. Dermed kan opptaket gjøres nesten hvor som helst. Stort sett sitter de hjemme hos en av dem, men de drømmer også om å gjøre et live-opptak med flere gjester. 

Brenner for medvandring

Maria og Ingebjørg møttes med en felles faglig interesse. De har begge mastergrad innen teologi og religion. Maria jobber som ungdomskonsulent hos NLM Ung i Oslo, men er for tiden i fødselspermisjon. Ingebjørg jobber som høgskolelektor ved Fjellhaug internasjonale høyskole.

– Vi hadde begge mye på hjertet og møttes jevnlig på kafé for å prate, forteller Ingebjørg.

Podkasten har derfor fått navnet «Noe på hjertet» og er gratis tilgjengelig på Soundcloud. Den er bygget opp med en introduksjon der Maria og Ingebjørg forteller om tema de har tenkt på i det siste. Etterpå intervjuer de en gjest. Til slutt kommer de med tips til ressurser.

Ingebjørg Nandrup ønsker å dele et ekte liv med andre. – Det er stort behov for medvandring, sier hun. Foto: Halldis B. Volle.

– Vi tror alle har erfart noe som er verdt å dele og som kan være bra for andre å høre, sier Maria.

De ønsker ikke at det skal være en kjendis-podkast og vil senke terskelen for å dele noe.

– Det er stort behov for medvandring – å dele ekte liv med hverandre – så denne podkasten er et forsøk på det, på en litt enveis måte, sier Maria og ler sammen med Ingebjørg.

Også i podkasten ler de mye og innspillingen er preget av at de har det kjekt sammen. Ingebjørg motiveres av å oppmuntre andre til å finne sin plass og bidra i kristne sammenhenger:

– Jeg ser så mange som ikke tør å bidra fordi de er for unge eller for gamle eller har andre grunner, forteller hun.

Ekte og levd liv med Jesus

Rammen for hvert intervju med de ulike gjestene er at de spør hvorfor de er kristne og hva Jesus betyr for dem. De har valgt å intervjue kun damer, men understreker at det ikke er et poeng i seg selv at de ikke intervjuer menn. Utgangspunktet har vært at de savner å høre fra flere jenter.

– Men vår største fan er en mann som ikke er i familie med oss og han er ikke betalt! sier Maria og ler.

– Det er ganske mange gutter som hører på og sier at det er nyttig også, sier Ingebjørg.

I de ni episodene som er laget så langt har de snakket med ulike damer om kropp, sammenligning, urettferdighet, prestasjoner, misjon, det å være singel, å leve et sakte liv, identitet og spontanabort. De ønsker å snakke sant om at livet ikke alltid går på skinner.

Intervjuet med Mariann Frøysa om spontanabort er det som har gjort mest inntrykk på Maria fordi hun selv har opplevd det.

– Jeg var ganske nylig blitt gravid etter en spontanabort da vi intervjuet henne. Det har betydd mye for meg at hun valgte å være åpen om det hun selv opplevde. Personlig har nok det intervjuet betydd mest for min del.

Maria Celine Lundeby har savnet flere jenter som snakker om troen. Det er en av grunnene til at de har startet podkasten. Foto: Halldis B. Volle. 

Ingebjørg sier at intervjuet med Hildegunn Haugen om temaet kropp er noe hun husker godt:

– Hun hadde nye vinklinger på temaet som jeg ikke hadde hørt før. Jeg tenkte mye på det vi snakket om etterpå.

Ikke helt problemfritt

Å dele åpent og ærlig om livet kan også by på noen utfordringer.

–  Noe av det som er utfordrende er hvor mange forhåndsregler man skal ta, om man kan si ting ubeskytta. Det er noe vi har endt opp med å snakke høyt om i podkasten, i episode nummer 9. Den ene siden av det er hvor åpent og ærlig man kan snakke om ting. Den andre siden er om det kan stå slik som det har blitt sagt uten at vi må si «men på den andre siden kan det jo tenkes at». Det har litt sammenheng med NLM-kultur, tror jeg, at ting skal være riktig, sier Maria.

Ingebjørg legger til at det også oppleves sårbart å ha noe på hjertet hele tiden.

– Vi gjør det ikke for å promotere oss selv, men det kan kanskje oppleves slik.

– Ja, for vi vil jo dele om livet og da blir det jo på en måte selvpromotering, skyter Maria inn.

– Å finne ut hvordan man skal forholde seg til det kan være litt vrient, sier Ingebjørg.

– Men det er ekstremt viktig at vi tør å vise det sårbare også, det er jo et ansvar vi tar på oss når vi begynner å snakke høyt om livet. Da kan vi ikke bare vise glansbilder heller, vi må vise hvordan livet er når det ikke går på skinner også. Det kan være vanskelig å manøvrere i, i hvert fall når du står midt oppe i det, forteller Maria.

Vil utvikle podkasten

I år har de fått oppmuntringsstipend fra Tro & Medier. Pengene ønsker de å bruke til bedre utstyr.

– Vi ønsker å ha mulighet til å ta opp med tre personer også, sier Ingebjørg.

Når det gjelder promotering er de på Instagram og Facebook. Hvis noen har tips til tema eller personer tar de gjerne imot det.

– Jeg vet ikke om jeg har så store drømmer for podkasten, men jeg har viktige små drømmer for den. Å gjøre folk sterkere og tryggere i troen, sier Maria.

– Det er vanskelig for oss å måle om det skjer, men om man kunne sett at folk ble friere eller oppmuntret så er det veldig bra. Å lære opp i medvandring er noe vi virkelig ønsker å gjøre, sier Ingebjørg mens Maria fortsetter:

– Jeg blir kjempeglad når jeg får spørsmål om folk kan bruke det som snakkes om i andakten de skal ha. Vi har lyst til å bety noe for noen og sette ord på det vi tror på og dele det. Vise at det gir mening.

– Det går veldig fint an å gjøre dette for andre også! avslutter Ingebjørg.

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$