Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

– Ledere må forkynne mot kristen netthets

av | 25. feb, 2020 | Nyheter

Av Alice Tegle, KPK
kpk@kpk.no

– Jeg blir sjokkert og fryktelig lei meg av hva noen kristne skriver. Mange tar så mye lettere på å slenge ut grove karakteristikker på nettet enn ansikt til ansikt, sier Stig Magne Heitmann til Kristelig Pressekontor.

  Som tidligere faglig leder og nå seniorrådgiver i trosfrihetsorganisasjonen Åpne Dører deler han ofte innhold om forfulgte kristne og islam på sin Facebook-side. Noen av kommentarene opplever han så usaklige at det utgjør et problem som han mener menigheter bør ta tak i.

  – Kristen forkynnelse og undervisning må være aktuell. Det blir ofte personangrep i stedet for debatt om det som er saken. Derfor må kristne ledere terpe på dette med å omtale hverandre på en respektfull og god måte, sier Heitmann.

– Vondt å lese

Ifølge Åpne Dører-rådgiveren er det ofte kommentarer til innhold som handler om statsministeren eller om islam som kommer ut av kontroll.

  – Det kan være noen som deler et innlegg jeg har postet på en seriøs måte, og så er det noen venner som skriver så stygge karakteristikker om enkeltpersoner at det gjør vondt å lese. Det går ikke på politkken, men på personen, påpeker han og legger til:

  – Jeg registrerer at det er noen som kaller seg kristne, som ikke er gode på å skille mellom terror utført i islams navn og muslimer generelt. Der har vi en stor utfordring.

– Ekstreme beskrivelser

Heitmann får støtte av tidligere KrF-byråd Filip Rygg som nå er leder for Stiftelsen Skaperkraft. Hans erfaring er at det i tillegg til islam, særlig er norsk presse, barnevern og klima som får det til å koke over for enkelte kristne.

FRUSTRERT: – Å spre ubekreftede rykter og hets har ingen ting med å være lys og salt å gjøre, sier Filip Rygg. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

– Jeg er nok litt frustrert for tiden, for jeg synes jeg leser konspirasjonsteorier som er så ettertrykkelig motbevist at du lett kunne avslørt dem med et enkelt Google-søk. Noen tror at alt som ikke går deres vei, er ondskap og skyldes et hemmelig samarbeid, og kristne er ikke noe bedre på dette enn andre, selv om vi burde være det, sier Rygg.

  Han forteller om pastorer som har beskyldt barnevernet for å forfølge kristne foreldre og hemmelige avtaler om å selge Norge til utlandet.

  – Jeg har lest ekstremt grusomme beskrivelser av statsministeren vår fra mennesker som jeg setter veldig høyt. Det har overrasket meg hva kristne deler på internett, fortsetter den tidligere KrF-byråden i Bergen.

  – Er ikke det å kritisere «det politisk korrekte» i et sekulært samfunn, en del av det å være lys og salt i verden?

  – Å spre ubekreftede rykter og hets har ingen ting med å være lys og salt å gjøre, sier Rygg. – Jeg er fristet til å si at vi som kristne har et ekstra ansvar for å bekjempe konspirasjonsteorier, fordi sannheten er det vi tror på. Ikke den relative sannhet, men den absolutte sannhet.

Utfordrer kristenledere

– Har kristne ledere sviktet på dette området?

  – Nei, jeg liker heller å gjøre ansvaret personlig, sier Rygg. – Dette handler kun om oss selv og hvilket ansvar vi har som enkeltmennesker. Det er fint hvis vi snakker om det i menighetene, men det er ikke der ansvaret kan ligge.

  Hans oppskrift er heller å kvalitetssjekke innhold og invitere meningsmotstandere hjem på kaffe.

  – Da ser man gjerne at den andre ikke er så farlig likevel, sier han til KPK.

  Stig Magne Heitmann ber derimot menighetene og organisasjonene ta mer ansvar.

  – Jeg tror kristne ledere er oppmerksomme på det og opptatt av å løfte det frem i forkynnelse og samtale, men kanskje vi må bli enda tydeligere på at alle mennesker er skapt i Guds bilde, også dem du leser om på nettet og som du ikke er enig med, sier Heitmann og utdyper:

  – Vi kan ikke bare løfte frem de store fanesakene. Vi må lære å utvise Åndens frukt i alt vi gjør. Da tenker jeg først og fremst på kjærlighet. Vi må, også i ord, behandle andre som vi vil at de skal behandle oss.

Lover netthets-fokus

Bekymringen over kristne som sprer netthets og ubekreftede rykter er stor også i Norges Kristne Råd. Generalsekretær Erhard Hermansen mener problemet bare har økt i omfang.

VIKTIG: – Det er vårt ansvar som kristne ledere å si tydelig ifra om netthets, sier generalsekretær Erhard Hermansen. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

– Jeg vil si at kristne ledere til en viss grad har vært med å løfte dette problemet frem, men omfanget er blitt større. Derfor blir det også viktig snakke enda mer om det fremover.

Dialoggrupper, temasamlinger og forkynnelse er eksempler på hvordan Hermansen mener kristne ledere kan tilrettelegge til samtale om dette vanskelige temaet.

  – Det er vårt ansvar som kristne ledere å si tydelig ifra om måter det ikke er akseptabelt å omtale hverandre på, og å være med å løfte opp hvordan vi kan ha gode debatter.

  – Hvordan bør kristne ledere reagere når de ser andre kristne gå over streken i kommentarfeltene?

  – Snakk med dem. Jeg tror ingen ville uttalt seg på samme måte om de satt ansikt til ansikt med personene de omtaler, men bak tastaturet er det oftere fritt fram, sier Erhard Hermansen som ber alle kristne ta mer ansvar for god debattkultur på nett. KPK

FAKTA

6 tips for å avsløre falske nyheter

  1. Virker det for utrolig? Vær skeptisk til fengende eller utrolige overskrifter.
  2. Hvem står bak? Er du i tvil, undersøk kilden.
  3. Hvem har skrevet saken? Sjekk om saken har en forfatter.
  4. Finner du saken andre steder? En ekte nyhet spres fort. Sjekk flere kilder for å se om saken er sann.
  5. Blir du sint? Vær ekstra oppmerksom på saker som vekker sterke følelser.
  6. Tror du på bildet? Et bilde kan også lyve. Gjør et bildesøk.

Kilde: Medietilsynet

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$