Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Ukas ros til Knut Arild Hareide

av | 6. okt, 2016 | Ukas ros

Religion og sekualrisering ble diskutert på NRKs Debatten sist torsdag. Ordkrigen mellom SVs Bård Vegard Solhjell og Knut Arild Hareide tok utgangspunkt i to debattinnlegg i VG om religionens plass i samfunnet. 

Innlegget som ble skrevet av Bård Vegard Solhjell og Kjetil Raknes lanserte fem prinsipp for religion i nye Norge.  

Livssynsnøytral

 –  Staten må være livssynsnøytral, og religionen tilbaketrekt i samfunnet. En viktig del av verdifellesskapet er at basisen må være de felles verdiene, og religiøsitet må komme i andre rekke i samfunnet, skriver Solhjell og Raknes. 

– Norsk først, religiøs etterpå, skriver de som et av prinsippene de ønsker å legge til grunn for det norske samfunnet.  

– Vi mennesker må tro på det vi vil, men det skal ikke prege samfunnet sine verdier og avgjørelser. 

Knut Arild Hareide tok til motmæle i et eget innlegg. 

Livssynsåpenhet

– Kristen først, så norsk, skrev han frimodig. 

Hareide skriver i sitt svar til de to politikerne, at livssynsåpenhet bør være målet for norsk religionspolitikk, ikke livssynsnøytralitet. Han mener på sin side at religion og livssyn har en naturlig plass i det offentlige rom. 

Han hevder på sin side at fraværet av religion i det offentlige rom er ikke nøytralt. 

Det som skaper hat og konflikt mellom mennesker er ekstremisme, ikke å vise sin tro i offentligheten, avslutter Hareide. 

Jesus først

– Jeg er kristen først, så norsk fordi min kristne identitet er mer grunnleggende enn min norske, uttalte Hareide på Debatten på NRK. 

 «Hvis jeg skal velge mellom min identitet som nordmann og som kristen, så er jeg utrolig stolt og glad over kongen vår, men Jesus betyr mer i mitt liv enn ham. Jeg må si: kristen først, nordmann deretter.» 

Jesus synlig i mediene

Familie & Medier roser Hareide for sin åpenhet om troens plass i sitt liv og i det offentlige rom.  

– Hans klare vitnesbyrd er at Jesus er det viktigste for ham, og at dette også legger grunnlaget for hans verdisyn og samfunnsengasjement. Vi er glad for at Knut Arild Hareide her bidrar til å gjøre Jesus synlig i mediene, sier Berit H. Steensen i Familie & Medier.

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$