Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Vinner av Medierosen 2021: Thor Haavik!

av | 25. apr, 2022 | Nyheter

Vinner av Medierosen 2021: Thor Haavik!

av apr 25, 2022

Thor Haavik. Et navn du omtrent ikke kan ha unngått å høre det siste året. Prest i Salhus kirke, Farmen-kjendis og nå også mannen som lager tv-serie om Jesu oppstandelse sammen med Tro & Medier. Møt vinneren av Medierosen 2021! 

Denne artikkelen ble først publisert i På bølgelengde. Bestill bladet gratis her!  

Da nyheten om prisen nådde den smilende og allsidige Thor Haavik, ble han veldig glad. 

– Dette er veldig stort og en ære. Selv om jeg ikke er motivert av priser, må jeg innrømme at dette gjorde meg skikkelig glad og stolt. Utrolig moro, var den første reaksjonen fra den populære prisvinneren.  

Thor fikk Medierosen for sitt naturlige og inspirerende Jesus-vitnesbyrd i tv-programmet “Farmen” på TV 2, etter å ha fått flest stemmer i avstemningen denne sommeren.  

 

Barnetro 

Han vokste opp i det han kaller et vanlig norsk hjem der han ble døpt og konfirmert. Selv om de ikke gikk fast i en menighet, så har han alltid visst at hans mor er kristen. Han har også alltid trodd på Gud selv.  

– Jeg hadde som vane å be til Gud på kvelden og fortelle ham om dagen min. Jeg husker også at jeg var veldig redd for å ta båt da jeg var liten. Jeg så «Titanic» da jeg var fem år. Etter det ba jeg til Gud hver gang jeg måtte ta ferjen om at det ikke måtte komme noen isfjell og sånt. Dermed opplevde jeg at jeg kunne komme til Gud med det som jeg bekymret meg for. En greie med ryggen og beina gjorde at jeg tisset meg ut om natten ganske lenge da jeg var barn. Når jeg skulle på overnattinger ba jeg alltid til Gud om at jeg ikke måtte gjøre det. Så jeg opplevde at Gud var en jeg kunne komme til.  

Les om Thor Haaviks serie Oppstandelsen her! 

Thor Haavik mottar Medierosen av Tro og Mediers daglig leder Jarle Haugland. Foto: Kjetil Fyllingen

Vendepunkt 

Men så ble det mye fotball. Det ble stort og viktig for Thor og noe han likte veldig godt.  

Pappa var med som trener, og fotballen ble nok både hans og min religiøsitet. Så i konfirmasjonstiden valgte jeg den kirken som hadde færrest samlinger, for da hadde jeg muligheten til å trene mest mulig. Jeg var likevel helt klar på at jeg skulle konfirmere meg i kirken. 

Men da han var ferdig med konfirmasjonen, var det ikke noe mer kirke på en stund. Det skulle gå to år. Da ble han skadet.  

– I første klasse på videregående fikk jeg en skade i knærne og kunne ikke spille mer fotball. Det var en veldig tung tid for meg. Da begynte jeg å tenke mer på Gud igjen. Og kort fortalt, siden jeg ikke var fremmed med å be, så valgte jeg å be 6. mars 2011. Da satt jeg på mitt eget rom og bestemte meg for å be til Gud igjen.  

– Jeg ba noe sånt som «Gud, unnskyld at jeg har gått min egen vei. Hvis du finnes, så skal jeg gå 100% for deg. Da skal jeg gi mitt liv til deg.» Så skjedde noe som er veldig vanskelig å forklare, men som har forandret mitt liv. Det var akkurat som det strømmet over meg kjærlighet, glede, godhet, fred og tilgivelse. Hjertet mitt ble utrolig varmt. Det kan ikke sammenlignes med noe annet jeg har opplevd. Jeg begynte bare å grine. «Wow, Gud bryr seg om meg. Han finnes!»  

– Det er det sterkeste jeg noensinne har opplevd, og jeg har et håp om at det er noe sånt det må være i himmelen. 

 

Veien til teologi 

Thor ble virkelig satt i brann. Han kontaktet sin tidligere konfirmasjonsprest, tok en prat og ble en del av ungdomsarbeidet der. Etter hvert ble han leder, noe han var i åtte år. Han hadde lyst å fortelle til andre at Gud er virkelig.  

Familien tok det veldig fint at han ble en brennende kristen. Thors to yngste søsken er ni og seks år yngre, og Thor begynte tidlig å ha godnattstunder sammen med dem. Der hadde de bibelfortelling og godnattvelsignelse, som også ble ganske kjent inne på Farmen.  

– Jeg er glad for at alle mine søsken tror på Jesus og er engasjerte, forteller en takknemlig Thor Haavik.  

 

Farmen 

Farmen ble ifølge Thor en opplevelse av å gå i ferdiglagte gjerninger.  

– Da jeg først ble oppringt, var jeg supernervøs. Det var bare en måned før serien ble innspilt, så man fikk ikke så mye tid til å forberede seg. Men da jeg da kom inn på Farmen og traff de folkene der, følte jeg at jeg vandret i kjempeferdiglagte gjerninger. Timingen var så utrolig bra, både i mitt eget liv og med de folkene som var der. De heiet frem det kristne budskapet på en enorm måte, noe jeg aldri hadde trodd. Gud hadde virket med en fantastisk timing på Farmen det året.  

Thor forteller at i tillegg til velsignelsen av Raymond, og dåpen til Kjetil, var det mange ganger han fikk holde et ord, en andakt eller en livsfortelling.  

– Søndag i uke to, sa en at “det er jo søndag i dag, du må jo holde en andakt for oss. La oss sette oss rundt peisen!”  

Så gikk alle tretten ned og satt seg rundt peisen, noe Thor beskriver som “akkurat som på leir”. Og så fortalte Thor en bibelfortelling.  

– Og så sier de “wow den var utrolig fin, kan du ikke fortelle en til?” Dermed fortalte jeg en til, om kvinnen som var grepet i ekteskapsbrudd. Da kom kamerateamet inn, akkurat da jeg var ferdig med den. Da de fikk høre at det var andaktsstund, spurte de «Kan dere ikke holde på litt til?», men jeg var ikke forberedt på en tredje, så jeg tok samme fortelling en gang til, ler han.  

– Alle på Farmen var klare for andaktsstunder og var mottakelige. Det ble etter hvert til at vi skulle ha en dag i uken med godnattvelsignelse og en dag med en bibelfortelling. De var så positive til det kristne budskapet. Det var spesielt Nils som spilte meg god. Han sa «Ta noen ord nå da» og «Be for maten nå» og fikk Raymond til å prøve godnattvelsignelse. Han spredte ordet og vi hadde supergodt samarbeid, sier Thor. 

 

Viktige spørsmål 

Når han ble stilt noen kontroversielle spørsmål, unngikk han det fint. Han ville ikke skape noen splittelse. Dette skjønte de andre deltakerne og spurte ikke om de tingene igjen. Men ellers var det gjerne samme type spørsmål som han selv var opptatt med i konfirmasjonstiden. 

– Spørsmål om det er noen gode grunner for at Gud finnes. Og hva har det å si dersom Gud fins? Mange stiller ikke det siste spørsmålet. Hos mange ligger det nok en holdning om at jeg har det skikkelig fint, dermed har jeg ikke egentlig behov for Gud. Det å kunne forsøke å svare at det har noe å si, og hva det har å si, er noe av det viktigste vi kan besvare, selv om ikke folk spør. Det er det folk trenger å få svar på før de blir interessert i å ta et steg inn i den kristne troen, sier Farmen-presten. 

Trosforsvar 

Slike spørsmål har Thor jobbet mye med. Han synes det er viktig med apologetikk.  

– Da jeg ble kristen, var det ingen av mine venner og få i familien som var kirkeaktive. Spørsmålet dukket fort opp om det var noen gode grunner for Gud. Apologetikk ble viktig for meg av den grunn. Jeg hadde et ønske om å se det selv, at det var grunnlag for det, og å kunne gi det videre til andre. Da jeg fikk mulighet til å jobbe med en masteravhandling, var det naturlig for meg å skrive om noe som har med trosforsvar å gjøre. Jesus er jo det avgjørende punkt i kristendommen, så det ble naturlig for meg å jobbe med oppstandelsen, hva som er historisk sannsynlig.  

Han forteller at avhandlingen er todelt. Først går han gjennom hva man kan vite om Jesu siste dager og hans korsfestelse. Der begrunner han hvorfor det er seks fakta som er anerkjent av historikerne.  

– De seks faktaene er at Jesus var død, at graven var tom, at mange så Jesus, Paulus ble plutselig overbevist, Jakob, Jesu lillebror ble plutselig overbevist. Det sjette er at Jesu etterfølgere ikke forventet at han skulle stå opp igjen, men at livene deres ble helt forandret. Dette er historikerne enige om.  

Thor deler ut smil og hyggelige kommentarer til forbipasserende mens han blir fotografert. Foto: Kjetil Fyllingen

– Hvordan kunne dette skje? Del to handler om forklaringer på dette. Jeg viser at den beste forklaringen er det at Jesus faktisk stod opp igjen fra de døde. Påstanden er velbegrunnet. Jesus var den han sa at han var.  

 

TV-serie 

Masteravhandlingen til er bakgrunnen for en mini-serie som Thor jobber med i samarbeid med Tro & Medier. Vi har hatt en stor fundraisingsaksjon for å få til dette, med planlagt publisering påsken 2022. (red.anm. Serien kan nå sees her!) Thor vil i serien presentere hva han har lært gjennom masteravhandlingen sin, treffe en god del folk som har ekspertise på disse områdene og kanskje også bli utfordret av noen som ikke er enige i hans standpunkt.  

Hva håper du dette skal resultere i?  

– Det ene er at det kan vise at det å plassere seg i et kristent livssyn eller en kristen virkelighetsforståelse, ikke trenger å bety at du må si nei til det intellektuelle eller fornuften. Jeg vil bryte ned barrieren om at det er ufornuftig å tro. Jeg ønsker at folk skal se at grunnlaget for å tro på Jesus er sterkt. For kristne håper jeg dette blir trosstyrkende, og at de igjen kan dele det videre. Dette er både for kristne og for de som synes det er vanskelig å tro på Gud. Jeg håper dette blir noe som mange får vite om, sier en engasjert Thor.  

 

Fellesskap 

Men Thor Haavik tror likevel ikke apologetikk er det aller viktigste redskapet for å nå mennesker med budskapet om Jesus.  

– Kanskje det aller viktigste er fellesskapet, sier han. Effekten av trosforsvar er nok ikke så stor som jeg trodde da jeg gikk inn i det. Men det er utrolig viktig at noen jobber med apologetikk. Det er tre ting som kan lede folk til tro, fornuft, følelser og fellesskap. Og av de tre er nok fellesskapet viktigst. Men det er bra for folk som er søkende å se at fornuften i det minste ikke skal hindre dem i å tro, påpeker han.  

 

YouTube 

En stor tilhengerskare følger Thor i sosiale medier, og dersom du synes han er en trivelig og fin person og prest, kan du finne videoer som han har lagt ut i sin YouTube kanal Livsgnisten. Her vil han inspirere til livet trosmessig, styrke kristne i deres vandring og tro på Jesus. Men det er også for folk som er søkende, så de kan få innsyn i troen.  

– Jeg har en del spørsmål om tro, en taleserie, og “lifehacks” – tips om vaner som er gode å ha.  

Det hele begynte med at han ville gjøre noe fint for sin bestefar. 

– Jeg er veldig glad i fortellinger. Det startet med at jeg spilte inn noen fortellinger på video til min morfar, så han kunne høre på fortellinger på kvelden. I tillegg kunne jeg sende det til noen som hadde en trist dag. Så det var sånn det begynte.  

En bedre Thor 

Til slutt tar vi med et lifehack fra Thors videoer, om å ha stilletid.  

– For min del er stilletid en tid for bønn. Jeg har det hver eneste dag. Det varierer når på dagen, men da snakker jeg med Gud om hva som har skjedd, takker for det som er bra, og legger resten i Guds hender. Det gjør meg til en bedre versjon av meg selv, og er en god måte å bygge relasjon med Gud, tipser Thor Haavik.  

Her kan du se serien Oppstandelsen med Thor Haavik!

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli fastgiver i nettVerket eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$