bilde

Blir barnet «syndebukken» i klassen når du setter grenser?

av feb 19, 2019

Barnet ditt er ikke gammel nok til å spille 16-års- og 18-årsspill, men klassekameratene får lov. Hva gjør du? Kjellaug Tonheim Tønnesen fra Barnevakten svarer.

– Hvordan skal man som foreldre møte problematikken «de andre barna i klassen får spille 18-årsspill»?

– Det spørs jo hvilken alder det er på barna som spør, og aldersgrensen er satt som en aldersanbefaling hvor det er foreldre som har det siste ordet. Samtidig er det nok mange som mener at det er de kuleste spillene som har de høyeste aldersgrensene, så i noen miljø er det status å kunne ha tilgang og det blir et sosialt press om å ha ”de rette spillene”. Når det gjelder barn i barneskolen og spill med 16 og 18-års aldersgrense, så er det noenlunde greit å sette grenser og si nei. Nå har vi fått to spill i sjangeren action- og skytespill med 12 års aldersgrense, Fortnite og Overwatch. Det har manglet denne typen spill med lavere aldersgrense enn 16 og 18. For barn fra 12 og oppover er det bra at der er et alternativ som passer deres alder i stedet for å ”flytte inn i” 16- og 18-års spillene.

  • Facebook
  • Twitter

Kjellaug Tonheim Tønnesen er faglig leder i Barnevakten  Foto: Studio 1 fotografene

– Utfordringen er at det er vanskeligere å si nei til et 12-års spill for de yngre barna, fordi det er nærmere i alder og fordi mange av de eldste på barneskolen spiller det.

– Hvordan kan man løse dette uten at barnet blir «syndebukken» i klassen?

– Vi anbefaler å snakke sammen som foreldregruppe, og nøkkelen er å starte tidlig og eventuelt sette felles ramme for spillingen. Det letter selvfølgelig trykket både på hvilke spill man skal spille sammen og hvor mye man skal få spille.

– Ofte kan det slå uheldig tilbake på barn av foreldre som tar initiativ til rammer og eventuelle innstramninger. Vi anbefaler derfor å melde slike saker til læreren slik at det tas opp på generelt grunnlag, og slik at foreldregruppen stiller så likt som mulig i en diskusjon på et foreldremøte.

– Har du noen råd til hvordan man skal snakke/møte barnet hvis de ønsker å spille 18-årsspill?

– Det kommer an på alderen på barnet/ungdommen. Men å sammen sette seg inn i hva spillet handler om, lese anmeldelser, kikke på spillklipp fra YouTube osv. kan være lurt for at barnet skjønner at du bryr deg og at du tar en kvalitativ avgjørelse.

– Min erfaring er at hvis man klarer å styre barna inn i gode spill i barneskolealder, så blir de ofte værende der også når de blir eldre. Spillene kommer jo ofte ut med nye oppdateringer og nye utgaver, og har ofte engasjerende og store nettverk og communities som spillerne har stor glede av å være en del av. Dette gjør at man kanskje følger de samme spillene i mange år. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This