bilde

Foto: unsplash.com

En annen virkelighet i dag enn for 30 år siden

Emma Svegård og Tuva Reitan Skjetne, begge 15 år og elever ved 10. klasse på Øya ungdomsskole i Melhus. De bekrefter raskt at de er avhengig av sosiale medier – spesielt Snapchat.

Foto: Karoline Fonn

Av Alexis Lundh
og Simen Søvik

– Kan dere se for dere en dag uten sosiale medier?

– Jeg kunne kanskje klart meg uten TikTok, men ikke Snapchat. Det er der jeg når frem til vennene mine og kommuniserer med dem, sier Tuva.

– Det spørs veldig, mener Emma, og utdyper:

– På overnatting med skolen klarer jeg meg fint uten, men om jeg er hjemme, er jeg ganske avhengig av telefonen, sier Emma, og får et samtykkende “ja” av klassevenninnen. På spørsmålet om de kunne klart en uke uten, ler de i kor og er ganske enig om at det er utenkelig.

Bare må sjekke sosiale medier

I skoletiden må alle elevene ved Øya ungdomsskole levere inn telefonene, men både før og etter er ikke den fargerike skjermen langt unna.

– Sitter jeg med venner, snakker jeg heller med dem, men er jeg alene blir det fort telefonen. Da sjekker jeg Snapchat og Instagram, sier begge.

– Er det en avhengighet som dere ikke har kontroll på?

– Ja, det føles litt sånn. Jeg bare må sjekke “snap” (slang for Snapchat, red.anm.) før jeg legger meg, og jeg bare må sjekke “snap” før skolen. Men samtidig er jeg bevisst på det selv og har skrudd av varsler fra Snapchat. Spesielt når jeg gjør lekser, slik at jeg ikke ser at folk sender meg “snap” hele tiden. Det hjelper veldig, sier Emma.

– Så du har selv lagd grenser?

– Ja, jeg vet selv når jeg skal inn på Snapchat og har kontroll på det.

– Men klarer du å koble skikkelig av, da?

– Det spørs veldig. Jeg klarer det ikke på dagtid, men jeg tar for eksempel ikke med telefonen inn på rommet når jeg skal legge meg. For tar jeg den med inn, vet jeg at jeg blir liggende med den lenge, sier Emma.

Tuva legger raskt til at der er hun veldig annerledes fra klassevenninnen.

– Jeg har den alltid med meg inn på rommet, men bruker den også til vekkerklokke. Det blir fort til at jeg legger meg tidlig, men ser på mobilen ganske lenge før jeg sovner, sier hun.

Mye press

Foreldregenerasjonen har ikke vokst opp med smarttelefoner, sosiale medier og tilgang på hele verden i lommen. Det er fort gjort å la seg bekymre for det ukjente, noe de unge har klart å plukke opp.

– Jeg tror det er forskjell på hvordan vi ser på oss og hvordan de voksne ser på oss, sier Emma.

– Samtidig er det vanskelig, fordi vi unge er så forskjellige og man må ikke skjære alle over én kam. Men jeg føler det er en del press som mange ikke forstår hvis de ikke selv har opplevd det før, sier hun.

– Som hva da?

– Det er mye. Press fra seg selv og press fra andre om at man skal være flink, høre etter og være fin.

– Og populær, skyter Tuva inn.

En annerledes hverdag enn for 30 år siden

For noen uker siden hadde skolen og klassen til Tuva og Emma besøk av HeltFri.net og Alexis Lundh. Der hadde han en dialog om mediebruk og bevissthet rundt tematikken. Begge er enig om at dette er et tema foreldre også burde bli mer bevisst på.

– Vi har et helt annet utgangspunkt med tilgang til telefonen hele tiden. Det hadde ikke de.

– Hvordan skal foreldre forstå bedre den digitale verdenen som dere lever i?

– Kanskje dere må få mer innblikk i hva som skjer – både det positive og negative? Ofte kan foreldre svartmale veldig, eller motsatt tenke at det ikke er farlig i det hele tatt, sier Emma.

– Kan de forstå?

– Ja, noen ganger, men ikke alltid. Det er helt annerledes å vokse opp nå enn for 30 år siden. Vi har et helt annet utgangspunkt med tilgang til telefonen hele tiden. Det hadde ikke de.

– En ekkel følelse

En av foreldrenes store bekymring er tidsbruken. Jentene hevder at de har kontroll over egen tidsbruk, men for dem som er yngre er begge enig om at grenser kan være bra.

– Samtidig er det sånn at hvis de voksne sier til oss at det er nok, men sitter selv i sofaen og ser på tv eller bruker mobilen, da er det vanskelig for oss å finne på noe, mener Emma, som ikke alltid synes det er like enkelt å finne på ting når man bor langt borte fra venner.

– Er Snapchat en erstatning for å treffe folk?

– Ja, hvis jeg ikke får kommet meg til andre, sier Tuva.

– Det har tatt over litt, ja. Men det er ikke det samme som å være i et rom med andre. Da finner man på ting, sier Emma.

– Men hvordan er det å se at andre venner finner på ting på Snapchat uten at du er der og ikke vet om det på forhånd? Blir opplevelsen av å være utenfor forsterket av det?

– Jeg har følt veldig på det de siste årene. Det er en ekkel følelse, sier Tuva.

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This