bilde

Hvor finner jeg det som virkelig betyr noe?

av jun 13, 2018

Jeg tar meg i å sjekke telefonen igjen og igjen, som om jeg venter på at den skal gi meg et svar, en løsning og noe virkelig godt. Likevel føler jeg meg ikke tilfreds når jeg legger den fra meg.

Error: The widget type is unsupported.

Det er juni og snart tid for ferie. Hverdagstempoet byttes ut med et saktere liv. Her er det muligheter for å investere i det som virkelig er viktig. Utfordringen er bare å kutte det som distraherer.

Smarttelefonen og sosiale medier kan gi oss en umiddelbar, men forbigående lykkerus. Det er mye som er positivt med sosiale medier og andre medier. Utfordringen kommer når vi bruker skjermene og sosiale medier, tv-serier, filmer, spill og lignende kun som en flukt fra vårt eget liv. Når det blir en flukt fra det som er vanskelig, men nødvendig, og en flukt fra relasjoner som det tar tid å bygge, men som krever mye. I stedet for å ta ansvar kan vi ende opp med å gå glipp av det vi virkelig trenger.

I en bok som egentlig handler om depresjon beskriver forfatteren Johann Hari det han mener er løsningen:

«Hvis du er deprimert og har angst, er du ikke en maskin med ødelagte deler. Du er et menneske med behov som ikke blir møtt. Den eneste virkelige veien ut av denne epidemien av fortvilelse er at vi alle, i fellesskap, må begynne å tilfredsstille disse menneskelige behovene – for en dyp tilknytning til det som virkelig betyr noe i livet.»

Tittelen på boka er treffende nok Lost Connections. Det kan høres ironisk ut i en tid der vi er påkoblet nesten hele tiden. Hari peker på fellesskap og dyp tilknytning med andre mennesker som løsningen for å kurere angst og depresjon.

Temaet er relevant, uavhengig av kjennskap til depresjon og angst. Hvilken dyp tilknytning til det som betyr noe i livet mangler vi? Hva trenger vi å prioritere?

I forbindelse med «Skjermfri uke» har vi i Tro & Medier oppmuntret til å bruke tid på de livsviktige relasjonene: til Gud, til andre mennesker og til deg selv.

Med feriedagene foran oss er dette en utfordring vi ønsker å gi på nytt. I Apostelgjerningene 17, 28 står det om Gud: «For det er i ham vi lever, beveger oss og er til.» Gud er vår eneste kilde til alt som er godt. Der er det verdt å bruke tid. Der kan våre rastløse hjerter finne hvile og få nye krefter.

Dermed gir vi utfordringen fra «Skjermfri uke» til sommerferien: Skap skjermfrie soner og perioder. Ta aktive valg for hvordan og når skjermene skal brukes – og når skjermene skal legges bort. Gi de viktigste relasjonene tid – til Gud, til andre og til deg selv – slik at disse kommer styrket ut av ferien.

  • Facebook
  • Twitter

Halldis B. Volle
Skribent

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This