bilde

Lytt til radiokommentaren med intro (og uten intro

Det er mye som er vondt og vanskelig. Båtflyktningenes situasjon er det ferskeste eksempelet. Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn», om Yasmin, som har tilbrakt 15 år av livet som sexslave, er et annet eksempel.

I møte med slike voldsomme historier kan man fort føle seg maktesløs. Historiene kommer nært oss i form av videoer, bilder, lyd og tekst, men hvorfor når de ikke inn slik at de skaper radikal handling?  

I videoen «problemløseren» poengteres det på en morsom måte at om du kan skylde på noen så kommer du deg alltids ut av knipa du er i. Å komme seg ut av trøbbel ved å skylde på andre er ikke et nytt fenomen, men går ifølge Bibelen tilbake til syndefallet. I en analyse av tv-serien House of Cards i Morgenbladet poengterer Andreas Masvie hvordan begjæret etter å bli som Gud har skapt ødeleggelse, og at dette begjæret også brenner i deg og meg:

«For å si det med Francis’ [hovedpersonen i serien] ord: ʻIt’s human nature.ʼ Etter fallet er mennesket i kontinuerlig opposisjon mot Gud – den rene naturen vår er besudlet – til tross for at syndene som dette materialiserer seg i, kan være mindre dramatiske enn det vi ser i House of Cards og Macbeth. Vi tenker tanker vi ikke burde tenkt, sier ord vi ikke burde sagt og gjør ting vi ikke burde gjort. Vi kjenner lysten til det onde i våre hjerter.»

Denne lysten til det onde kan vise seg i at vi ikke gjør noe, når vi absolutt burde gjort noe. Det finnes så mange unnskyldninger vi kan bruke.

Påsken minner oss om at vår situasjon likevel ikke er håpløs, der Gud selv, som Jesus på korset, tar skylden for alt mennesker har gjort – eller ikke gjort. Det er ingen «billig nåde» som Dietrich Bonhoeffer, teologen og motstandsmannen under 2.verdenskrig, gikk hardt ut mot. «Billig nåde» bare unnskylder synder, og forkynner tilgivelse uten omvendelse.

«Dyr nåde» fører til forvandling, som C.S. Lewis beskriver i boka Se det i øynene: «Prøv å finne deg selv, og i det lange løp vil du finne bare hat, ensomhet, fortvilelse, raseri, ødeleggelse og forfall. Prøv å finne Kristus, og du vil finne ham, og med ham får du alt annet i tillegg.» 

 

Kommentaren kan benyttes fritt med kildehenvisning

Foto: iStockphoto

 

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This