Utforske våre nettkurs som vil hjelpe deg å oppdage mer om Gud, kristen tro og livet.

Les mer og meld deg på

Kan du skylde på noen?

Lytt til radiokommentaren med intro (og uten intro

Det er mye som er vondt og vanskelig. Båtflyktningenes situasjon er det ferskeste eksempelet. Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn», om Yasmin, som har tilbrakt 15 år av livet som sexslave, er et annet eksempel.

I møte med slike voldsomme historier kan man fort føle seg maktesløs. Historiene kommer nært oss i form av videoer, bilder, lyd og tekst, men hvorfor når de ikke inn slik at de skaper radikal handling?  

I videoen «problemløseren» poengteres det på en morsom måte at om du kan skylde på noen så kommer du deg alltids ut av knipa du er i. Å komme seg ut av trøbbel ved å skylde på andre er ikke et nytt fenomen, men går ifølge Bibelen tilbake til syndefallet. I en analyse av tv-serien House of Cards i Morgenbladet poengterer Andreas Masvie hvordan begjæret etter å bli som Gud har skapt ødeleggelse, og at dette begjæret også brenner i deg og meg:

«For å si det med Francis’ [hovedpersonen i serien] ord: ʻIt’s human nature.ʼ Etter fallet er mennesket i kontinuerlig opposisjon mot Gud – den rene naturen vår er besudlet – til tross for at syndene som dette materialiserer seg i, kan være mindre dramatiske enn det vi ser i House of Cards og Macbeth. Vi tenker tanker vi ikke burde tenkt, sier ord vi ikke burde sagt og gjør ting vi ikke burde gjort. Vi kjenner lysten til det onde i våre hjerter.»

Denne lysten til det onde kan vise seg i at vi ikke gjør noe, når vi absolutt burde gjort noe. Det finnes så mange unnskyldninger vi kan bruke.

Påsken minner oss om at vår situasjon likevel ikke er håpløs, der Gud selv, som Jesus på korset, tar skylden for alt mennesker har gjort – eller ikke gjort. Det er ingen «billig nåde» som Dietrich Bonhoeffer, teologen og motstandsmannen under 2.verdenskrig, gikk hardt ut mot. «Billig nåde» bare unnskylder synder, og forkynner tilgivelse uten omvendelse.

«Dyr nåde» fører til forvandling, som C.S. Lewis beskriver i boka Se det i øynene: «Prøv å finne deg selv, og i det lange løp vil du finne bare hat, ensomhet, fortvilelse, raseri, ødeleggelse og forfall. Prøv å finne Kristus, og du vil finne ham, og med ham får du alt annet i tillegg.» 

 

Kommentaren kan benyttes fritt med kildehenvisning

Foto: iStockphoto

 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg ønsker å motta:
Personvernerklæring
=
#

Siste innlegg

$
Ukas ros til kongefamilien

Ukas ros til kongefamilien

Denne uken vil vi rose kongefamilien, for deres sterke og tydelige vitnesbyrd i programmet Jul i Slottskapellet som ble vist på NRK 18. desember. Se...

2024 – en oppsummering

2024 – en oppsummering

Nysgjerrig på hva vi har gjort i 2024? Her er en oppsummering av noen av våre høydepunkter! Gjennom året har vi publisert både nettartikler og...

Jarle oppsummerer 2024

Jarle oppsummerer 2024

Tro & Medier-sjef Jarle Haugland har i 2024 ledet en undersøkelse om pornobruk blant kristne, utviklet et eget nettkurs og arbeidet for at Tro & Medier skal dykke dypere inn i viktige temaer.

Kjetil oppsummerer 2024

Kjetil oppsummerer 2024

Kjetil Fyllingen, leder for OmGud.net, oppsummerer 2024 med vekst i kursdeltakere, nye nettkurs og bidrag til TV-serien om kristenretten. Han ser frem til lansering av en ny nettside for OmGud.net i 2025.

Alexis oppsummerer 2024

Alexis oppsummerer 2024

Alexis og teamet i HeltFri har i 2024 reist rundt i Norge og møtt over 12 000 mennesker for å dele kunnskap om identitet, seksualitet og kjønn. De har også utviklet flere spennende nye ressurser.

Dette kan du se på tv i julen

Dette kan du se på tv i julen

Lurer du på hva som sendes på TV i julen? Som engelen Gabriel sa: "Frykt ikke!" Vi har laget en oversikt for deg. Her er noen av høydepunktene fra...

Fikk du med deg dette? Uke 50

Fikk du med deg dette? Uke 50

Dagsnytt 18: Kristen yogadebatt på NRK I forbindelse med den pågående debatten om åndelig påvirkning av yoga som har funnet sted i en rekke medier...

#
$