Utforske våre nettkurs som vil hjelpe deg å oppdage mer om Gud, kristen tro og livet.

Les mer og meld deg på

La oss rive ned båsene

"Jeg vil begynne med en avgrensning", sa Kåre Melhus da han entret talerstolen under Mediedagen "Troens plass i medieyrket" som Familie & Medier nylig var med og arrangerte. For temaformuleringen "Mediene som sekulær arena" ble for vid for førstelektoren fra NLA Mediehøyskolen Gimlekollen. Han ville nemlig ha seg frabedt å mene noe om Farmen og den slags reality-program. De programmene var verken innenfor kompetanseområdet eller interessefeltet hans – selv om de også kan defineres under begrepet media.  

"Jeg vil derfor forstå media som pressen i denne sammenheng", konkluderte Kåre Melhus.  

Førstelektoren gjør klokt i sin avgrensning for mediabåsen er svært mangfoldig. Men selv Melhus sitt "pressen" er en ganske vid avgrensning. Hvis vi antar at han tenker på den delen av media som utøver journalistikk, forteller tallene at det i 2014 var 9022 medlemmer i Norsk Journalistlag. Men langt fra alle journalister er medlemmer og heller ikke alle medlemmer er aktive journalister, så tallene er litt usikre. Det er likevel en betydelig andel mennesker – omtrent på størrelse med innbyggerne i Flekkefjord. Men ingen ville vel i fullt alvor omtale alle fra sørlandsbyen som en og samme person selv om det finnes visse likhetstrekk? 

Så la oss snevre det enda litt mer inn og kalle det typisk nyhetsfolk. En vi finner i den båsen er VG-journalist Øyvind Gustavsen som også var med oss på Mediedagen. I en bisetning brukte han Stortorget i Oslo for å illustrere medietorget. Det var her folket i gamledager gikk for å handle, men også for å oppdatere seg på siste nytt. Bildet er godt for heller ikke Stortorget var en homogen masse. Det var ikke samme nyhetene man fikk hos fiskekona som hos grønnsakshandleren. De representerte ulike nisjer – og kanskje også ulik grad av troverdighet. Man kunne derfor ikke si "typisk Stortorget", men kanskje kunne man si "typisk hønse-Marie å fortelle sånn historier".  

Og dermed nærmer vi oss sakens kjerne – det er dårlig argumentasjon å sette det typiske i bås. Dagens oppfordring er derfor å bryte ned og konkretisere. Ikke la deg fange av det store "media", det store "de" eller det utydelige "man". Gjør de du snakker om synlige. Greier du å utfordre en redaksjon eller kanskje en enkelt journalist, ikke på en typisk, men på en preisis og saklig måte, da er det håp om ansvarliggjøring og kanskje også erkjennelse og endring.  

Slåss du derimot med det som er "typisk media" vil du helt sikkert score noen gode og billige poeng og fremheve din egen fortreffelighet. Og kanskje var det nettopp det som var målet og ikke ønsket om endring? Da er det fristende å si; typisk oss mediebrukere.  

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg ønsker å motta:
Personvernerklæring
=
#

Siste innlegg

$
Ukas ros til kongefamilien

Ukas ros til kongefamilien

Denne uken vil vi rose kongefamilien, for deres sterke og tydelige vitnesbyrd i programmet Jul i Slottskapellet som ble vist på NRK 18. desember. Se...

2024 – en oppsummering

2024 – en oppsummering

Nysgjerrig på hva vi har gjort i 2024? Her er en oppsummering av noen av våre høydepunkter! Gjennom året har vi publisert både nettartikler og...

Jarle oppsummerer 2024

Jarle oppsummerer 2024

Tro & Medier-sjef Jarle Haugland har i 2024 ledet en undersøkelse om pornobruk blant kristne, utviklet et eget nettkurs og arbeidet for at Tro & Medier skal dykke dypere inn i viktige temaer.

Kjetil oppsummerer 2024

Kjetil oppsummerer 2024

Kjetil Fyllingen, leder for OmGud.net, oppsummerer 2024 med vekst i kursdeltakere, nye nettkurs og bidrag til TV-serien om kristenretten. Han ser frem til lansering av en ny nettside for OmGud.net i 2025.

Alexis oppsummerer 2024

Alexis oppsummerer 2024

Alexis og teamet i HeltFri har i 2024 reist rundt i Norge og møtt over 12 000 mennesker for å dele kunnskap om identitet, seksualitet og kjønn. De har også utviklet flere spennende nye ressurser.

Dette kan du se på tv i julen

Dette kan du se på tv i julen

Lurer du på hva som sendes på TV i julen? Som engelen Gabriel sa: "Frykt ikke!" Vi har laget en oversikt for deg. Her er noen av høydepunktene fra...

Fikk du med deg dette? Uke 50

Fikk du med deg dette? Uke 50

Dagsnytt 18: Kristen yogadebatt på NRK I forbindelse med den pågående debatten om åndelig påvirkning av yoga som har funnet sted i en rekke medier...

#
$