Nå logger jeg av

av | apr 3, 2019

 fredag, fra 5.april, logger jeg av, kaster bort mobilen og lukker skjermen. I en uke tar jeg en pause fra skjermen etter jobb. Jeg ønsker å ta blikkontakten tilbake, fellesskapet og tilstedeværelsen.  

Vi trenger vi en pause fra skjermen for å få puste og for å pleie relasjoner.  

Jeg er avhengig, det er jeg ærlig på. Blikket dras mot mobilen, mot skjermen. Fikk jeg en melding? Var det noen som likte bildet mitt? Jeg trenger en digital avrusning, noe jeg får i Skjermfri uke. 

Vi ruller oss gjennom 90 meter med Facebook-vegg hver dag og åpner mobilen i snitt 150 ganger fra vekkerklokken ringer til man legger seg. Tall fra Ungdata viser at over 80 prosent av dagens ungdomsskoleelever tilbringer over to timer foran en skjerm hver dag. 30 prosent bruker over fire timer.  

Det er mange gode grunner til å ta fri fra skjermen. Det er godt for helsen og man kan sove bedre, men i Skjermfri uke ønsker vi å rette fokuset mot relasjonene. Til hverandre og til Gud.  

Mobbing på nett, psykiske problemer og språkbruken påvirkes av de sosiale mediene.  

Tidligere i år skrev TV 2 om Lysejordet skole i Oslo som hadde tatt to uker skjermfri. Språket og måten elevene behandlet hverandre på hadde blitt så gale at lærere og foreldre mente at noe måtte gjøres. Elevene sa selv at det var gjennom YouTube de lærte å snakke negativt til hverandre. 

Etter to uker uten tilgang til internett så de forandringer.  

Men det er ikke bare blant barna mobilen skaper problemer i relasjonene. Blant de største fotballklubbene i Norge, Brann og Rosenborg, har trenerteamene tatt grep. Spillerne sitter prater mindre i garderoben og er mer opptatt av å bygge relasjoner med fans gjennom sosiale medier enn å bygge relasjoner med medspillerne.  

Nå må de levere inn telefonene når de kommer på trening hver morgen. På den måten blir de tvunget til å bygge relasjoner, både på og utenfor banen. 

Vi håper at Skjermfri uke kan være en kickstart til å bruke mediene bevisst. Derfor oppfordrer vi også til å lage skjermfri soner og perioder i hverdagen ellers, det vil si tidspunkt der skjermene legges vekk, for eksempel under middagen eller en time før leggetid. 

Jeg er spent på hvordan det går med Skjermfri uke for meg. Blir jeg rastløs, får jeg abstinenser, og vil jeg kunne kjenne på noe av friheten med å ha gode skjermpauser? Jeg håper de viktige relasjonene i livet vil styrkes etter denne uka, ikke minst min relasjon til Gud. I Salme 46 står det «Stans og innse at jeg er Gud!». Skjermfri uke blir forhåpentlig en slik stopp – og et møte med Gud.  

Til syvende og sist er det jeg som må ta valget: Skal jeg ta styring over min egen mediebruk – eller skal mediene ta styring over min hverdag? 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

  • Facebook
  • Twitter

Simen Søvik
kommunikasjonsleder
i Tro & Medier

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Bygger relasjoner over nett

Mads har en stor lidenskap for dataspill og kirke. Han er ingen online misjonær, men trygg i troen. Det åpner for spennende relasjoner på nett.Mads Hauge (25) fra Sauda gikk til butikken med mesteparten av konfirmasjonspengene sine for ti år siden og kjøpte en ny...

Bli med og ta en uke fri fra skjermene

Uka før påske arrangerer vi Skjermfri uke. Vi ønsker å stoppe opp og tenke over hva som er viktigst. Driver jeg bare med i strømmen av oppdateringer og underholdning? Går jeg glipp av noe virkelig viktig? Antall nyhetsoppslag om skjermbruk blant barn har økt de siste...

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tegning av kamera

Nysgjerrig?

Få vår rykende ferske mediekommentar, ukas ros og nyttige og gode saker rett i innboksen. Vi sender ut nyhetsbrev 2-3 ganger i måneden. Helt gratis!

Nå er det bare å lene seg tilbake å vente på vårt neste nyhetsbrev!

Share This