Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Nå logger jeg av

av | 3. apr, 2019 | Mediekommentaren

Nå logger jeg av

av apr 3, 2019

 fredag, fra 5.april, logger jeg av, kaster bort mobilen og lukker skjermen. I en uke tar jeg en pause fra skjermen etter jobb. Jeg ønsker å ta blikkontakten tilbake, fellesskapet og tilstedeværelsen.  

Vi trenger vi en pause fra skjermen for å få puste og for å pleie relasjoner.  

Jeg er avhengig, det er jeg ærlig på. Blikket dras mot mobilen, mot skjermen. Fikk jeg en melding? Var det noen som likte bildet mitt? Jeg trenger en digital avrusning, noe jeg får i Skjermfri uke. 

Vi ruller oss gjennom 90 meter med Facebook-vegg hver dag og åpner mobilen i snitt 150 ganger fra vekkerklokken ringer til man legger seg. Tall fra Ungdata viser at over 80 prosent av dagens ungdomsskoleelever tilbringer over to timer foran en skjerm hver dag. 30 prosent bruker over fire timer.  

Det er mange gode grunner til å ta fri fra skjermen. Det er godt for helsen og man kan sove bedre, men i Skjermfri uke ønsker vi å rette fokuset mot relasjonene. Til hverandre og til Gud.  

Mobbing på nett, psykiske problemer og språkbruken påvirkes av de sosiale mediene.  

Tidligere i år skrev TV 2 om Lysejordet skole i Oslo som hadde tatt to uker skjermfri. Språket og måten elevene behandlet hverandre på hadde blitt så gale at lærere og foreldre mente at noe måtte gjøres. Elevene sa selv at det var gjennom YouTube de lærte å snakke negativt til hverandre. 

Etter to uker uten tilgang til internett så de forandringer.  

Men det er ikke bare blant barna mobilen skaper problemer i relasjonene. Blant de største fotballklubbene i Norge, Brann og Rosenborg, har trenerteamene tatt grep. Spillerne sitter prater mindre i garderoben og er mer opptatt av å bygge relasjoner med fans gjennom sosiale medier enn å bygge relasjoner med medspillerne.  

Nå må de levere inn telefonene når de kommer på trening hver morgen. På den måten blir de tvunget til å bygge relasjoner, både på og utenfor banen. 

Vi håper at Skjermfri uke kan være en kickstart til å bruke mediene bevisst. Derfor oppfordrer vi også til å lage skjermfri soner og perioder i hverdagen ellers, det vil si tidspunkt der skjermene legges vekk, for eksempel under middagen eller en time før leggetid. 

Jeg er spent på hvordan det går med Skjermfri uke for meg. Blir jeg rastløs, får jeg abstinenser, og vil jeg kunne kjenne på noe av friheten med å ha gode skjermpauser? Jeg håper de viktige relasjonene i livet vil styrkes etter denne uka, ikke minst min relasjon til Gud. I Salme 46 står det «Stans og innse at jeg er Gud!». Skjermfri uke blir forhåpentlig en slik stopp – og et møte med Gud.  

Til syvende og sist er det jeg som må ta valget: Skal jeg ta styring over min egen mediebruk – eller skal mediene ta styring over min hverdag? 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Simen Søvik
kommunikasjonsleder
i Tro & Medier

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$