Nå logger jeg av
På fredag, fra 5.april, logger jeg av, kaster bort mobilen og lukker skjermen. I en uke tar jeg en pause fra skjermen etter jobb. Jeg ønsker å ta blikkontakten tilbake, fellesskapet og tilstedeværelsen.
Vi trenger vi en pause fra skjermen for å få puste og for å pleie relasjoner.
Jeg er avhengig, det er jeg ærlig på. Blikket dras mot mobilen, mot skjermen. Fikk jeg en melding? Var det noen som likte bildet mitt? Jeg trenger en digital avrusning, noe jeg får i Skjermfri uke.
- Les mer om Skjermfri uke
- Sjekk ut ressurser på Skjermfri.no
- I fjor tok hele Hedemarken friskole fri!
Vi ruller oss gjennom 90 meter med Facebook-vegg hver dag og åpner mobilen i snitt 150 ganger fra vekkerklokken ringer til man legger seg. Tall fra Ungdata viser at over 80 prosent av dagens ungdomsskoleelever tilbringer over to timer foran en skjerm hver dag. 30 prosent bruker over fire timer.
Det er mange gode grunner til å ta fri fra skjermen. Det er godt for helsen og man kan sove bedre, men i Skjermfri uke ønsker vi å rette fokuset mot relasjonene. Til hverandre og til Gud.
Mobbing på nett, psykiske problemer og språkbruken påvirkes av de sosiale mediene.
Tidligere i år skrev TV 2 om Lysejordet skole i Oslo som hadde tatt to uker skjermfri. Språket og måten elevene behandlet hverandre på hadde blitt så gale at lærere og foreldre mente at noe måtte gjøres. Elevene sa selv at det var gjennom YouTube de lærte å snakke negativt til hverandre.
Etter to uker uten tilgang til internett så de forandringer.
Men det er ikke bare blant barna mobilen skaper problemer i relasjonene. Blant de største fotballklubbene i Norge, Brann og Rosenborg, har trenerteamene tatt grep. Spillerne sitter prater mindre i garderoben og er mer opptatt av å bygge relasjoner med fans gjennom sosiale medier enn å bygge relasjoner med medspillerne.
Nå må de levere inn telefonene når de kommer på trening hver morgen. På den måten blir de tvunget til å bygge relasjoner, både på og utenfor banen.
Vi håper at Skjermfri uke kan være en kickstart til å bruke mediene bevisst. Derfor oppfordrer vi også til å lage skjermfri soner og perioder i hverdagen ellers, det vil si tidspunkt der skjermene legges vekk, for eksempel under middagen eller en time før leggetid.
Jeg er spent på hvordan det går med Skjermfri uke for meg. Blir jeg rastløs, får jeg abstinenser, og vil jeg kunne kjenne på noe av friheten med å ha gode skjermpauser? Jeg håper de viktige relasjonene i livet vil styrkes etter denne uka, ikke minst min relasjon til Gud. I Salme 46 står det «Stans og innse at jeg er Gud!». Skjermfri uke blir forhåpentlig en slik stopp – og et møte med Gud.
Til syvende og sist er det jeg som må ta valget: Skal jeg ta styring over min egen mediebruk – eller skal mediene ta styring over min hverdag?
Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning.

Simen Søvik
kommunikasjonsleder
i Tro & Medier
Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.
Ute nå: Kjønn, kjærlighet & kids – omsorgsfulle ordninger
I dag er den her! Kommunikator og pastor i Passion Åsane, Daniel Sæbjørnsen, er glad for å dele at hans nye bok, Kjønn, kjærlighet & kids, nå er ute!Boken tar for seg noen av de mest relevante og utfordrende spørsmålene i dagens samfunn: For hva er egentlig en...
Kjære giver – du bringer håp og frihet!
Påsken handler om det største budskapet verden har fått: Jesus døde og stod opp igjen for å gi oss frihet, håp og nytt liv. Dette budskapet skinner sterkest der mørket forsøker å ta over – og det er nettopp der vi i HeltFri får være til stede. Vi blir stadig kontaktet...
Slik kan du oppleve påskens budskap på NRK
Her er en oversikt over NRKs livssynsprogrammer på TV og radio i påskenPalmesøndag: På Palmesøndag (13. april) blir det sendt Familiegudstjeneste fra Orkdal kirke på NRK P1+ og NRK1 kl. 11.00. På kvelden kan du høre Salmer til alle tider med lytterønsker på NRK P1+...