Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Skjermfri uke ble til god familietid

av | 1. apr, 2018 | Nyheter

Skjermfri uke ble til god familietid

av apr 1, 2018

Foto: Heidi Armann Syversen

En uke. Fredag til fredag. Syv dager med isolasjon fra omverden. Slik kan det føles med en skjermfri uke. Mobilen legges bort. Tven slås av og datamaskin og nettbrett glemmes. Det er likevel noe godt over det. Roen senkes og man får tid til å lytte til sine egne tanker – kanskje også noen andres?

Vi har fått inn flere tilbakemeldinger etter Skjermfri uke. For en av deltakerne var det en aktivitet som ble mest tydelig. Hver gang han sitter i ro i sofaen på ettermiddagen tar han fram mobilen. Dette ble den største forskjellen for ham denne uken.

Og det er akkurat en slik refleksjon vi håper at folk sitter igjen med. Refleksjoner over hva man bruker tiden på. Kan man lage noen skjermfri soner i hverdagen? Er det perioder hvor man bruker mobil, tv og data helt uten mål og mening?

Hele skolen slukket skjermen

Før den Skjermfrie uken startet pratet vi med Hilde Sætrang, rektor på Hedemarken friskole. En skole med 163 elever fordelt på 1.-10. klasse. For andre året skulle de delta på Skjermfri uke og etter nok en god uke er det bestemt at det blir et tredje år.

– Som skole ser vi positive ringvirkninger av det å delta på skjermfri uke. Det skapes en større bevissthet hos både små og store i forhold til skjermbruk og det er viktig, sier Sætrang.

Abstinenser

Deltakelsen var varierende og det var flest familier på barnetrinnet som grep konseptet. For foreldrene var det enklere å slenge seg med, og motivere resten av familien, når det var et felles initiativ. Men det var ikke bare enkelt.

– Noen foreldre rapporterer om abstinenser og at det var en overgang.

Men det ble også en mulighet til å lage hyggelige treffpunkt med familie og venner hvor de spilte spill og var sammen.

– Noen introduserte dessert hver dag for å sitte lenger ved bordet og kose seg sammen i fellesskapet i familien, sier rektoren.

Positivt for miljøet i klassene

Elevene på ungdomstrinnet kan normalt bruke mobil i storefri, men ikke denne uken.

– De gjorde seg noen erfaringer med at det var gøy å spille kortspill og at det gjorde noe veldig positivt med det sosiale miljøet i klassene.

Sætrang mener elevene har blitt flinkere til å se hverandre. Flere av elevene har i ettertid fortsatt med mobilfri i storefri – helt frivillig. 9. trinnet har også hatt mobilfrie perioder tidligere og elevrådet ser på ordninger for fremtidig mobilbruk.

Rektor ved Hedemarken friskole, Hilde Sætrang. Foto: privat

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$