bilde

Skjermfri uke ble til god familietid

av apr 1, 2018

Foto: Heidi Armann Syversen

En uke. Fredag til fredag. Syv dager med isolasjon fra omverden. Slik kan det føles med en skjermfri uke. Mobilen legges bort. Tven slås av og datamaskin og nettbrett glemmes. Det er likevel noe godt over det. Roen senkes og man får tid til å lytte til sine egne tanker – kanskje også noen andres?

Vi har fått inn flere tilbakemeldinger etter Skjermfri uke. For en av deltakerne var det en aktivitet som ble mest tydelig. Hver gang han sitter i ro i sofaen på ettermiddagen tar han fram mobilen. Dette ble den største forskjellen for ham denne uken.

Og det er akkurat en slik refleksjon vi håper at folk sitter igjen med. Refleksjoner over hva man bruker tiden på. Kan man lage noen skjermfri soner i hverdagen? Er det perioder hvor man bruker mobil, tv og data helt uten mål og mening?

Hele skolen slukket skjermen

Før den Skjermfrie uken startet pratet vi med Hilde Sætrang, rektor på Hedemarken friskole. En skole med 163 elever fordelt på 1.-10. klasse. For andre året skulle de delta på Skjermfri uke og etter nok en god uke er det bestemt at det blir et tredje år.

– Som skole ser vi positive ringvirkninger av det å delta på skjermfri uke. Det skapes en større bevissthet hos både små og store i forhold til skjermbruk og det er viktig, sier Sætrang.

Abstinenser

Deltakelsen var varierende og det var flest familier på barnetrinnet som grep konseptet. For foreldrene var det enklere å slenge seg med, og motivere resten av familien, når det var et felles initiativ. Men det var ikke bare enkelt.

– Noen foreldre rapporterer om abstinenser og at det var en overgang.

Men det ble også en mulighet til å lage hyggelige treffpunkt med familie og venner hvor de spilte spill og var sammen.

– Noen introduserte dessert hver dag for å sitte lenger ved bordet og kose seg sammen i fellesskapet i familien, sier rektoren.

Positivt for miljøet i klassene

Elevene på ungdomstrinnet kan normalt bruke mobil i storefri, men ikke denne uken.

– De gjorde seg noen erfaringer med at det var gøy å spille kortspill og at det gjorde noe veldig positivt med det sosiale miljøet i klassene.

Sætrang mener elevene har blitt flinkere til å se hverandre. Flere av elevene har i ettertid fortsatt med mobilfri i storefri – helt frivillig. 9. trinnet har også hatt mobilfrie perioder tidligere og elevrådet ser på ordninger for fremtidig mobilbruk.

  • Facebook
  • Twitter

Rektor ved Hedemarken friskole, Hilde Sætrang. Foto: privat

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This