Utforske våre nettkurs som vil hjelpe deg å oppdage mer om Gud, kristen tro og livet.

Les mer og meld deg på

Om korsnekt, fremmedfrykt og Guds kjærlighet

av | 14. nov, 2013 | Mediekommentaren

Engasjementet har væt stort etter at Siw Kristin Sællmann ikke fikk bruke kors i NRKs nyhetssending. Hvordan i all verden kan et lite, diskret kors vekke så store reaksjoner?
 
For det første: NRKs holdning til bruk av kors i nyhetssendingene er til en viss grad forståelig. Selv om jeg mener at det var en overreaksjon, er det ikke vanskelig å se relevansen i de faglige argumentene som brukes. For NRK handler dette først og fremst om å ivareta journalistisk integritet og ikke ha en fremferd eller påkledning som forstyrrer kommunikasjonen, enten med seerne eller med intervjuobjektet.
 
Problemet oppstår når forbudet gjøres på bakgrunn av noen – ukjent hvor mange – henvendelser. Da oppleves dette som et knefall for en liten minoritet – ukjent hvem – som ikke ønsker å se dette lille korset rundt halsen. Mange kristne opplever dette som en begrensning av friheten til å uttrykke sin tro. De har behov for å si ifra for å ivareta den kristne tros plass i offentligheten. Og sett i lys av Stålsett-utvalgets utredning «Det livssynsåpne samfunn», fremstår NRKs holdning som å bevege seg baklengs inn i fremtiden. Samfunnet, og den offentlige debatten, blir fattigere om sekularitetens nøytralitetsforståelse blir idealet.
 
Samtidig finner vi mange som gjør dette til en debatt om norske verdier. Og dette er et større problem for meg som kristen enn et kors rundt halsen på en journalist. Disse peker gjerne på innvandrere generelt og muslimer spesielt som grunnen til at korset oppleves som støtende. Norsk kultur er under angrep, hevder de, og det må tas nødvendige grep – ikke minst i innvandringspolitikken – for å bevare Norge som et kristent land. Og i neste setning viser de gjerne i ord og holdning at den kristne tro har lite eller ingenting å bety for dem. Når korset dermed blir gjort til et symbol for norsk kultur, må jeg som kristen si ifra. For da har vi beveget oss bort fra det som er korsets egentlige budskap: Guds kjærlighet til menneskene og Jesu frelsende død for oss.
 
Korset handler om å elske oss som ikke fortjener det, vise omsorg mot oss som motarbeider Gud, å gi avkall på sitt eget for å gi mennesker det evige livet – om en guddommelig kjærlighet og nåde som sprenger alle grenser for sunn fornuft.
 
Når så korset dras ned i en søle av fremmedfrykt, er min bønn at vi som kristne må få løfte det opp, vaske sølen av det og igjen la korset skinne og vise vei til Gud. Hvordan kan det skje? Ved at vi i ord og handling viser Guds kjærlighet og lever ut Jesu nåde til våre medmennesker. Da kan korsets budskap igjen bli hørt og tatt imot i landet vårt.

Kommentaren kan benyttes fritt med kildehenvisning
 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg ønsker å motta:
Personvernerklæring
=
#

Siste innlegg

$
Ukas ros til kongefamilien

Ukas ros til kongefamilien

Denne uken vil vi rose kongefamilien, for deres sterke og tydelige vitnesbyrd i programmet Jul i Slottskapellet som ble vist på NRK 18. desember. Se...

2024 – en oppsummering

2024 – en oppsummering

Nysgjerrig på hva vi har gjort i 2024? Her er en oppsummering av noen av våre høydepunkter! Gjennom året har vi publisert både nettartikler og...

Jarle oppsummerer 2024

Jarle oppsummerer 2024

Tro & Medier-sjef Jarle Haugland har i 2024 ledet en undersøkelse om pornobruk blant kristne, utviklet et eget nettkurs og arbeidet for at Tro & Medier skal dykke dypere inn i viktige temaer.

Kjetil oppsummerer 2024

Kjetil oppsummerer 2024

Kjetil Fyllingen, leder for OmGud.net, oppsummerer 2024 med vekst i kursdeltakere, nye nettkurs og bidrag til TV-serien om kristenretten. Han ser frem til lansering av en ny nettside for OmGud.net i 2025.

Alexis oppsummerer 2024

Alexis oppsummerer 2024

Alexis og teamet i HeltFri har i 2024 reist rundt i Norge og møtt over 12 000 mennesker for å dele kunnskap om identitet, seksualitet og kjønn. De har også utviklet flere spennende nye ressurser.

Dette kan du se på tv i julen

Dette kan du se på tv i julen

Lurer du på hva som sendes på TV i julen? Som engelen Gabriel sa: "Frykt ikke!" Vi har laget en oversikt for deg. Her er noen av høydepunktene fra...

Fikk du med deg dette? Uke 50

Fikk du med deg dette? Uke 50

Dagsnytt 18: Kristen yogadebatt på NRK I forbindelse med den pågående debatten om åndelig påvirkning av yoga som har funnet sted i en rekke medier...

#
$